Több száz diák érdeklődött képzésekről és gyakorlati lehetőségekről

2023.02.06.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 31-én Egerben, február 2-án Gyöngyösön a gimnazisták tájékoztatását előtértbe helyező rendezvényt tartott melyen 10 céggel és öt egyetemmel ismerkedhettek meg a középiskolás diákok. Cél, hogy a fiatalok olyan felsőfokú képzéseket, vagy szakképzést válasszanak, melyre a megyei munkáltatóknak szükségük van.
 

A fórum legfőbb üzenete, hogy találkozzanak az iskolák, a cégek és a jövő munkavállalói, hogy együtt tudjuk fejleszteni a helyi gazdaságot, és küzdeni a munkaerőpiac kihívásai ellen. A rendezvény célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását és jövőbeli életét. Az itt kiállító cégek azt az irányt képviselik, melyet érdemes választaniuk. A vállalatok szempontjából kiemeltek a gyakorlatorientált szakmák, ahol a diákok nem csak munkatapasztalatot, de ösztöndíjat is kapnak. A megjelent egyetemek olyan képzéseket kínálnak, ahol már van duális együttműködés vállalatokkal. A leendő egyetemistáknak lehetőségük van arra, hogy helyben tanuljanak, helyi vállalatnál teljesítsék terepgyakorlatukat, ami akár jövőbeli munkahelyük is lehet.

Kiállító vállalkozások: 
Emerson Automation FCP Kft.
Linamar Gyöngyös Fémfeldolgozó Kft.
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
MVM Csoport
MVM Mátra Energia Zrt.
Robert Bosch Automotive Steering Kft.
Robert Bosch Elektronika Kft.
Sanatmetal Kft.
SBS Kft.
ZF Hungária Kft.

Kiállító egyetemek:
Debreceni Egyetem 
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus
Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent István Campus
Miskolci Egyetem  

A fórumon több száz középiskolás diák vett részt, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamból. A diákok nagyon hasznosnak találták a fórumot, hiszen személyesen tehették fel kérdéseiket a cégeknek és az egyetemeknek egyaránt. Sokan még bizonytalanok jövőbeli pályájukat illetően.

A kiállító cégek képviselői elmondták, a fiatalok nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak a felkínált képzések iránt. A duális együttműködés mellett többen érdeklődtek a jelenlegi nyitott pozíciókról is.

Az egyetemek beszámolója alapján a jelenlévők többsége a műszaki képzések iránt érdeklődött, illetve arról, mennyire nehéz az egyetemekre bekerülni. Elmondható, hogy az egyetemek érdeke is, hogy minél több diák végezze el sikeresen a képzéseket, ezért több felzárkóztató és előkészítő programot is indítottak.

Miért jó ez a képzés a vállalatoknak
Céljuk, hogy még a diplomaszerzést megelőzően saját igényeiknek megfelelően formálják a jövőbeli munkavállalóikat. A duális képzésnek köszönhetően szakmai képzéseket tarthatnak hallgatóiknak, megismerkednek a fiatalok a vállalati kultúrával, feladatokkal, munkakörökkel, így amikor frissdiplomásként felveszik őket, nem lesz szükség a drága továbbképzésekre és nem veszítenek heteket a beilleszkedéssel. A duális képzéssel a felsőoktatási intézmények piacképesebb tudást tudnak biztosítani, így növelve diplomások sikeres pályára állítását. Ezen kívül a főiskola, egyetem vezetése is folyamatosan kapcsolatban áll a duális partnervállalatokkal, ahonnan visszajelzéseket kapnak az intézmény által oktatott tananyagról, és javaslatokat tesznek az átadott ismeretanyag fejlesztésére. Az együttműködés a duális képzésben elmélyíti a cégek és az intézmények közötti kapcsolatokat, amely gyümölcsöző lehet a kutatás-fejlesztés és innováció terén is.
Amennyiben szeretne bekapcsolódni a duális képzésbe további információkért látogasson el a http://dualisdiploma.hkik.hu/, www.dualisdiploma.hu vagy a www.felvi.hu oldalra.