Bezárathatják azt a vendéglátóhelyet, amelynek nincs üzlettípus bejelentése

2021.09.27.

Felhívjuk a nem mozgóboltként működő azon vendéglátó egységek üzemeltetőit, akik a vendéglátó üzlettípusba történő besorolásukat nem jelentették be a Jegyzőnek, haladéktalanul teljesítsék!
 

Mint arról, már korábbna is hírt adtunk: 2020. december 22-én jelent meg a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

étterem;
büfé;
cukrászda;
kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
italüzlet, bár;
zenés-táncos szórakozóhely;
munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
gyorsétterem;
rendezvényi étkeztetés;
alkalmi vendéglátóhely.
 

A rendelet tartalmazza ezek jellemzőit is.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.

Az új rendszer 2021. január 1-jén hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kellett bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek. 

Amennyiben nem történik meg a vállalkozások részéről a fenti bejelentési kötelezettség, a Jegyző a hatályos jogszabályok alapján - (210/2009. (IX.29.) Korm.rendelet 27. § (11) bekezdése - a vendéglátó üzletet azonnali hatállyal a kötelezettség teljesítéséig bezáratja. Az ellenőrzések októbertől indulnak.