Módosító rendelet született a vendéglátós szakképesítésekről

2021.10.13.

A  Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet.

 

A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró rendelt annyiban módosult, hogy „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység végzéséhez nem szükséges szakképesítés. A nem önálló tevékenység végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

Tehát ez azt jelenti, hogy társas vállalkozások (nem önálló tevékenység) esetén a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosíthatja. Például egy étteremben, a konyhán dolgozhat kisegítő munkatárs, akinek nincs vendéglátói végzettsége, de az ő feladatát egy szakács végzettségű munakvállaló felügyeli. Egyéni vállalkozás (önálló tevékenység) esetében viszont az egyéni vállalkozónak a tevékenység ellátáshoz kapcsolodó szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel kell rendelkeznie (kivéve, ha van olyan alkalmazottja, aki rendelkezik a szükséges végzettséggel és az ő foglalkoztatása megfelel a jogszabályi előírásoknak.)

 

A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b)  pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás, tehát nem kell szakképesítés

 

Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelt hatálybalépésével kerültek szabályozásra a módosító rendelet értelmében 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük.

 

Részletek: IDE KATTINTVA