Utolsó alkalom a Gyakorlati oktatói képzésre szeptember 1-jét megelőzően

2019.07.11.

A HKIK 2019. szeptember 1-jét megelőzően utolsó alkalommal 2019. július 18-án indít Gyakorlati oktatói képzést. Amennyiben Ön olyan szakmát oktat, amiben nem rendelkezik mentességgel feltétlenül részt kell vennie a képzésen! Ha például Önnek szakács mestervizsgája van, akkor pincér tanulót nem oktathat Szeptember 1-jét követően. Amennyiben ezt mégis megteszi a lehívott normatívát jogalap nélkül számolja el, tehát a NAV büntetést szabhat ki.

A törvényi változások miatt 2019. szeptember 1-jét követően csak olyan személy vehet részt gyakorlati oktatóként a duális képzés folyamatában:

  • aki rendelkezik az oktatni kívánt szakmában az állam által elismert szakképesítéssel,
  • az oktatni kívánt szakma vonatkozásában 5 év szakirányú szakmai gyakorlattal,
  • valamint a kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal.

Mentesül a gyakorlati oktatói vizsga letétele alól az a személy:

  • aki rendelkezik az adott szakmában mester végzettséggel (pl. ha pincér szakmát szeretne oktatni, de szakács mester végzettsége van, akkor a törvény értelmében nem oktathatja a pincér szakmát!)
  • szakirányú felsőfokú végzettséggel és 2 év szakmai gyakorlattal,
  • bármilyen felsőfokú végzettséggel, szakirányú középfokú végzettséggel és 5 év szakmai gyakorlattal,
  • szakirányú végzettsége van és a 60. életévét betöltötte.

2019. szeptember 1-jét követően a NAV fokozottan fogja ellenőrizni a gyakorlati oktatókkal szembeni szakmai követelményeket illetve olyan munkaügyi feltételeket és adminisztrációs kötelezettségeket, mint a jelenléti ívek összhangja a tanuló/k és a gyakorlati oktató között. (Pl: ha a gyakorlati oktató szabadságon vagy táppénzen van, a tanuló/k pedig gyakorlaton vannak, akkor felmerül a kérdés, hogy ki foglalkozik a tanulókkal?)

A HKIK 2019. szeptember 1-jét megelőzően utolsó alkalommal 2019. július 18-án, Egerben indít képzést és szervez vizsgát a gyakorlati oktatói képzés céljából.

A gyakorlati oktatói képzés és vizsga célja, hogy a duális szakképzési rendszer keretében a gyakorlati képzést folytató szervezeteknél a tanulókkal oktatóként foglalkozó szakemberek egységes követelményrendszer alapján legyenek felkészítve a tanulóképzéssel kapcsolatos oktatói, gyakorlatvezetői tevékenység minőségi, magas szintű, a mai kor követelményeinek és kihívásainak megfelelő ellátására. A képzés és vizsgáztatás költsége bruttó 22.860 Ft.

A kamarai gyakorlati oktatói képzésre és vizsgára való jelentkezés feltétele, hogy a jelölt rendelkezzen az adott szakmában az állam által elismert szakképesítéssel, az oktatni kívánt szakma vonatkozásában 5 év szakirányú szakmai gyakorlattal.

A képzés teljes időtartama 50 óra, ebből 25 óra elméleti alapozó képzés (pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és adminisztrációs alapismeretek), 25 óra pedig érzelmi intelligencia tréning (3 nap egybefüggően). A gyakorlati oktatói képzés vizsgával, és sikeres vizsga esetén a tanúsítványok átadásával zárul.

További informáciért keresse:

Patvaros Krisztina

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Gyakorlati oktatói referens
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 115-s mellék
+ 36 20/402-4289
E-mail cím: 
krisztina.patvaros{#}hkik.hu