ZÖLD HÍREK ÖSSZEFOGLALÓJA

Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása pályázat

2021.06.24.

Pályázati felhívás megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatására. A támogatás hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának javítására, valamint megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás formájában.

 

Kormányrendelet módosításával kedveznek azoknak a családosoknak, akik napelemet szeretnének telepíteni

2021.06.11.

Az év eleje óta futó Ottthonfelújítási program lehetőséget biztosít továbbra is a családok számára, hogy kedvezően telepítsenek napelemes rendszereket. A 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendeletnek a napokban bekövetkező módosítása a napelemet vásárlóknak kedvez ismét, ugyanis egy rendkívül fontos kiegészítés történt.

 

Támogatás elektromos autók vásárlására

2021.06.01.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célok elérése érdekében ismét pályázati kiírást tett közzé új, tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlásának, valamint lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására 3 milliárd forintos keretösszeggel.

 

EuroChambres EU Zöld Hét online rendezvény - június 9.

2021.05.28.

Az EUROCHAMBRES és az SME United az idén online formában rendezi meg az EU Zöld Hét partnerrendezvényét, „Zéró környezetszennyező vállalkozások: vajon kivitelezhető?” címmel. 

 

A LED lámpák és a ledes világítás előnyei

2021.05.27.

A LED izzók sokkal tartósabbak és hosszabb élettartamúak, ráadásul 90%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Bár a LED technológia viszonylag új, és ebből adódóan még kezdetleges, de már most egyértelműen látszik, hogy a LEDes világítás előtt káprázatos jövő áll.

 

Fókuszban az energiahatékonyság: energiaspórolás, környezetvédelem otthon és a munkahelyen

2021.05.27.

Háztartásunkban általában a fűtésre megy el az energia 60%-a, 16% a meleg vízre, 8% a főzésre. Az energiatakarékos átalakításon, a napkollektor és hasonló berendezések beépítésén, az utólagos szigetelésen és nyílászáró cserén kívül is vannak apró trükkök, amivel tehetünk a spórolás érdekében.

 

Energiahatékony tömörített fűtőanyag: a pellet 

2021.05.19.

Egy rég bevált ötlet modern változata, mely egyesíti magában a hagyományt és az újítást. Újrafelfedezése valaminek, ami eddig is ismert volt. A pellet az energetikailag leghatékonyabb formára alakított fa.

 

Zöldítés a tömegközlekedésben: hat elektromos buszt kaphat Eger városa

2021.05.13.

Csökkenhet Egerben a károsanyag-kibocsátás, ha üzembe helyezik a járműveket.

 

Hatékony energia- és vízmegtakarítás a ház körül

2021.05.13.

Manapság egyre többet hallunk a globális felmelegedésről és a fenntartható fejlődésről. Az energiát takarékosan is fel lehet használni: íme, néhány hasznos tipp, amivel a pénztárcánkban is több marad, és a környezetet sem szennyezzük túlzottan.

 

Mi is az a komposztálás?

2021.05.07.

Egyre többet hallani a komposztálásról, és ami még biztatóbb, egyre többen komposztálnak is. De mi is az a komposztálás, miért fontos, hol és hogyan lehet elkezdeni?

 

5 természetes táp a szobanövényeink számára konyhai hulladékból

2021.05.07.

Ha azt szeretnénk, hogy szobanövényeink szépek, egészségesek legyenek egész évben, és gyakrabban virágozzanak, akkor nem árt, ha néha egy kevés táppal is ápoljuk őket. Használjuk az alábbi természetes tápok valamelyikét, így a növényeket a betegségektől is könnyedén megszabadíthatjuk.

 

Mennyire ismered a megújuló energiaforrásokat?

2021.05.07.

Ismeretterjesztő célzattal öt népszerű megújuló energiaforrást mutatunk be ábrákon, melyeket érdekességekkel egészítünk ki.

 

A geotermikus energia előnyei és hátrányai

2021.04.30.

A geotermikus fűtés számos előnnyel rendelkezik, ezek közül a legfontosabbak a zöld felhasználás, a kiemelkedő hatékonyság, az üzemeltetés alacsony költsége, és a változatos felhasználási lehetőségek. Bár az előnyeihez képest sokkal kevesebb, azonban hátrányai is vannak, melyek között a legfontosabb, hogy jelenleg még költséges a kiépítése.

 

Ökológiai lábnyom számláló

2021.04.29.

Egy számláló, melynek segítségével bárki megtudhatja a saját ökológiai lábnyomának mértékét.

 

Mi is az az Ökológiai lábnyom?

2021.04.29.

Az ökológiai lábnyom fogalmát egy kanadai ökológus, William Rees a hetvenes években alkotta meg.

 

A Föld napja – online kutatást indít a Pannon Egyetem az éghajlatváltozásról

2021.04.22.

Online kutatást indít a Pannon Egyetem a Föld napja alkalmából, mellyel a résztvevők éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét vizsgálják.

 

Föld napja - 2021. április 22.

2021.04.22.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon, egy cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

 

Szezonális étkezéssel a fenntarthatóságért

2021.04.19.

Ma már nem számít luxusnak, ha valaki télen görögdinnyét eszik a svájci Alpokban. De vajon ez mennyire környezetbarát? Mit jelent a szezonalitás, és miért érdemes odafigyelni rá? A helyi gyümölcsök több vitamint tartalmaznak, mint a trópusról importált banánok?

 

Első lépések a zero waste konyha felé

2021.04.16.

A háztartási hulladékok nagy része a konyhában keletkezik. Ezért ha szeretnéd csökkenteni a hulladék kibocsátásodat, azt a konyhában érdemes elkezdeni. Hogyan fogj hozzá?

 

Esővíz hasznosítása: miért és hogyan gyűjtsük?

2021.04.13.

Az esővízgyűjtéssel sokat spórolhatunk, nem mindegy viszont, hogy hogyan csináljuk.

 

Esővíz gyűjtésének előnyei

2021.04.13.

Akiben már régóta érlelődik az elhatározás, hogy hasznosítani kellene az esővizet, annak talán elegendő a következőkben olvasható megerősítés, és ezzel véglegesen meggyőzi önmagát, illetve másokat is: érdemes belevágni!

 

Mennyi idő alatt bomlanak le az általunk használt anyagok a környezetben?

2021.04.09.

Tudod, hogy a  hétköznapokban használt anyagok, termékek mennyi idő alatt bomlanak le a környezetünkben, miután kidobásra kerültek?

 

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

2021.04.01.

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fürge Diák Iskolaszövetkezet együttműködésének köszönhetően – a jelentkezőkből kiválasztott gyakornokok megismerkedhetnek a természetvédelem gyakorlati feladataival.

 

Fölösleges energiafogyasztás elkerülése a lakásban

2021.03.31.

Európában a fölösleges energiafogyasztás mintegy 13 milliárd eurót szív ki a lakosság zsebéből évente. Melyek azok az eszközök, amelyek leginkább képesek elszívni feleslegesen az energiát?

 

Rajzpályázat "Ébredő természet- Demjén és a tavasz" címmel

2021.03.30.

Az Együtt Demjénért Alapítvány rajzpályázatot hirdet helyi óvódás, általános- és középiskolás gyermekek számára "Ébredő természet- Demjén és a tavasz" címmel.

 

Csatlakozz a Föld Órájához!

2021.03.26.

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” – szól az idei Föld órája jelmondata arra utalva, hogy a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója egyre inkább a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

 

Víztakarékossági módszerek

2021.03.22.

A víztakarékosság könnyen alkalmazható módszerei, mint a víztakarékos zuhanyfej, perlátor, csaptelep, és a környezettudatos életmód azon túl, hogy segítenek spórolni, hatékonyan hozzájárulnak az ivóvízkészletek védelméhez és a környezeti fenntarthatósághoz.

 

Ma van a víz világnapja

2021.03.22.

A világnap jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége.

 

Energiatakarékossági ötletek a konyhában

2021.03.19.

A sütésen-főzésen és a hűtésen is lehet spórolni, ha törekszik néhány energiatakarékos megoldásra.

 

Energiatakarékossági tippek a háztartásban

2021.03.19.

Íme néhány hasznos és pénztárcát is kímélő tipp, amivel energiát takaríthat meg a vízfelhasználást, a világítást és a fűtést tekintve.

 

Fűtési költségeit 25%-kal csökkentheti tetőszigeteléssel

2021.03.18.

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése – az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

 

Környezettudatos innovatív pályázatot indít a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottsága

2021.03.11.

Február 22-én kezdetét veszi a WGSM csapatának környezetvédelmi ötletversenye. A jövő januárban megrendezendő torna magyarországi szervezői az első hazai zöld Eb megvalósítását tűzték ki célul. Ennek az elképzelésnek a megalkotásához keresnek olyan vállalkozó kedvű fiatalokat, akik érdeklődnek a fenntarthatóság iránt, érzékenyek a környezeti kérdésekre és kreatív megoldásokkal csatlakoznának egy környezettudatos rendezvény megvalósításához.

 

A szelektív hulladékgyűjtés módja

2021.03.11.

A fenntartható életmód kialakításához hozzájárulva ábrákon mutatjuk be, hogy a különböző színű hulladékgyűjtőkbe melyik hulladékot szabad elhelyezni és melyiket nem.

 

A fenntarthatóság is választható tantárgy lesz a középiskolákban

2021.03.11.

Az Áder János köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Alapítvány támogatásával elkészült az első, 9–10. osztályosoknak szóló tankönyvcsomag. A tervek szerint a tankönyvek a jövőben több korosztálynak is készülnének, mert a környezettudatossághoz szükséges ismeretek elsajátítását a gyerekek játszva tanulhatják meg.

 

Pályázati kiírás elektromos kerékpárra

2021.02.26.

1 milliárd forintos keretösszegű állami támogatást lehet igénybe venni elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására.

 

Mitől passzív a passzívház?

2021.02.19.

Nap, tégla, szigetelés – a gázon túl. Ezzel lehet elérni, hogy a ház ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen, nemcsak a teljes üzemelési időben, hanem már a kivitelezés közben is.

 

Környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában segít egy telefonos alkalmazás

2021.02.17.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy mobilos applikációt készített, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Az alkalmazásban három színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

 

Állami támogatás otthonfelújításhoz

2021.02.16.

Óriási az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt, amelyet a kormány a gazdasági újraindítási akcióterv részeként indított el januárban – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin.

 

Egy telefonos alkalmazás, mely fenntartható és takarékos gazdálkodásra ösztönzi a fiatalokat

2021.02.12.

A középiskolás korosztály számára hiánypótló, öko- és pénzügyi tudatosságot fejlesztő mobilalkalmazást készített a Pénziránytű Alapítvány.

 

A TV Eger riportot készített a Zöldségben az erő! projektről

2021.02.09. 

A TV Eger riportot készített Becskei Márkkal, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektiroda vezetőjével a ZÖLDségben az erő! projekttel kapcsolatban.

 

A családok vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek napelemre

2021.02.08. 

Ennél a kivételes lakossági lehetőségnél igen nagy az érdeklődés a napelemes rendszer kiépítésével, cseréjével és bővítésével kapcsolatban. Ez a fejlesztés azonban sok mindenben eltér a többi felújítási munkálattól, ezért vannak olyan részletek, amelyekre érdemes odafigyelni!

 

Fontos határidő a napelem telepítéséhez

2021.02.04.

2021 nyarán egy új, egyelőre részleteiben nem ismert elszámolási rendszert vezetnek be, amely jelentősen drágíthatja a napelemes projekteket, áprilistól ráadásul az elosztói szabályzat is módosul. Éppen ezért érdemes lehet minél előbb belevágni a munkálatokba.

 

Fölösleges tárgyak kerülnek bele a szemétbe

2021.02.04.

Emberré válásunk fontos evolúciós állomása volt az eszközhasználat kifejlődése: mire agytérfogatunk még a fele sem volt a mainak, már képesek voltunk eszközöket használni – bár még máig vita folyik arról, hogy a homo erectus marokkövei valóban használati eszközök lettek volna. Az evolúció azonban egy megszakítatlan folyamat, még ma is tart. Így juthattunk el mostanra odáig, hogy eszközeink többségét nem is mi, hanem gépek készítik, arról nem is beszélve, hogy olyan teljesen értelmetlen használati tárgyakat hozzunk létre tonnaszámra, mint a gyerekpóráz vagy a hagymapucoló szemüveg. Tényleg annyira egészségmániásak lettünk, hogy diétás vízre van szükségünk? Mi értelme a banánalakú banántartónak, amikor a gyümölcs eleve tökéletes védőrésszel, értsd héjjal van ellátva a természetnek hála?

 

Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik itthon

2021.02.02.
És nem csak a fővárosban, de vidéken is. De vajon megéri saját szütyőben, üvegben, zacsiban vásárolni? Fontos kérdés, és a válasz nem egyszerű: hol igen, hol nem.

 

Mit gondolnak a fiatalok a klímaváltozásról?

2020.03.17. 
Az Energiaklub öt alkalommal látogatott el óbudai középiskolákba, hogy megismerje a gimnazista korosztály hozzáállását, tettrekészségét és aggályait az éghajlatváltozással kapcsolatban.

 

EU-hírek az MKIK brüsszeli képviseletétől (2020/4. hírlevél)

2020.02.28.

A tartalomból: Egyelőre megállapodás és költségvetés nélküli a következő hét év; Nyugat-balkáni EU-bővítés; Szabadkereskedelmi megállapodás Vietnámmal; Trükköző műanyagipar; Beteljesületlen energetikai célok; Uniós gázprojekt vizsgálata; Hogyan áll az unió a mesterséges intelligencia terén a globális versenyben?...

 

Radiátorcsere pályázat – Otthon melege program

2019.09.23.
Indulása óta már 310 ezer család kapott támogatást az Otthon melege programban, a program újabb kiírással folytatódik. A pályázatok benyújtására 2019.09.24. 10.00 órától van lehetőség

 

2019-ben várható EU-s gazdaságfejlesztési pályázatok

2019.08.30.

A beadott pályázatok felgyorsuló elbírálása mellett, idén még számos gazdaságfejlesztést ösztönző pályázat várható. Különösen a kisebb KKV-k számára nyílnak meg pályázati források, iparágtól függetlenül.