Emlékeztetőül: A KAMARAI TÖRVÉNY 2014. ÉVI MÓDOSÍTÁSAI

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) – az agrárkamarai törvénnyel egyidejűleg – 2014. január 1-jével több helyen módosult. A változások egy része a kamarai nyilvántartásokra és az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok kiegészítésére, más része a korábban agrárkamarai törvény hatálya alá került vállalkozási tevékenységekre irányul. Számos változás érinti az egyéni vállalkozókat is.

Letölthető a fogyasztóvédelmi applikáció

2014. július 30.

A mindennapok során számos alkalommal előfordul, hogy vitás kérdésekben azonnali válaszokra lenne szükség. Ebben segít az NFH új okostelefon-alkalmazása, amely a legfontosabb fogyasztóvédelmi ismeretanyagot adja a felhasználók kezébe, de lehetőséget teremt arra is, hogy vásárlásainkról és a termékhez kapcsolódó reklamációs határidőkről is nyilvántartást vezessünk.

Ötszáz iskolát vesz át az NGM a Kliktől

2014. július 28.

Legkésőbb 2015 szeptemberétől biztosan elkerülnek a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól - értesült a Magyar Nemzet. Czomba Sándor államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: ezen iskolákat a nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal venné át.

Változások a Széchenyi Kártya igénylés nyomtatványaiban

2014. július 24.

Módosításra kerültek a Széchenyi Kártya Program termékszabályzatai a csekély összegű támogatásokkal kapcsolatos július 1-el hatályba lépő jogszabályváltozások kapcsán.  A módosítások alapvetően a csekély összegű támogatásokra vonatkozó új jogszabályi rendelkezések átvezetésére irányulnak, társas vállalkozások esetén az „átláthatóság” vizsgálata is bekerült a vizsgált szempontok közé, s a hatályba lépést követően társas vállalkozások esetén az Átláthatósági  Nyilatkozat csatolása is kötelező melléklete az igénylési dokumentációnak.

Stratégiai megállapodást kötött a Kormány és a ZF Hungária Kft.

2014. július 23.
Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója
Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Kormány és a sebességváltókat gyártó, német tulajdonú ZF Hungária Kft., a dokumentumot kedden írták alá Budapesten a Parlamentben.

 

 

 

 

Nyáron előtérbe kerülnek a vendéglátóhelyek

2014. július 21.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei jelenleg az idegenforgalmi főszezonban végzett kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek ellenőrzését végzik, amelynek célja a hazai és a külföldi vendégek és pihenni vágyók érdekeinek védelme. A turisztikailag frekventált helyeken látogatják sorba a vendéglátóhelyeket, illetve a szolgáltatókat.

Kedvezményes vietnámi kiállítások, EU-s támogatással

2014. július 18.

Az EU-Vietnam Business Network tájékoztatása szerint kereskedelemfejlesztési roadshow-k kerülnek megrendezésre Dél- és Észak-Vietnámban egyaránt. Az itt szervezett kiállításokon a jelentkezők komoly EU-s támogatással jelenhetnek meg termékeikkel. Időpontok:  2014. október 27-31. között életmód témában Lifestyle Trade Mission to Vietnam címmel,  2014. december 8-14. között élelmiszeripari témakörben Agrofood Trade Mission to Vietnam címmel. A programok részletes leírásai cikkünk végén találhatóak.

 

 

Hárommillióval díjazzák a példás vállalkozókat

2014. július 18.

A Példakép Alapítvány szeretné idén is megismertetni és elismertetni a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat, ezért idén is meghirdette a Példakép Pályázatot. 

Észak-magyarországi akció indul a pénztárgépek ellenőrzésére

2014. július 16.

A pénztárgépek ellenőrzésére fókuszál az adóhatóság Észak-Magyarországon az elkövetkező hetekben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága hétfőn az MTI-vel.

E-útdíj tapasztalatok – az első év

2014. július 15.

Immár egy éves a HU-GO e-útdíj rendszer. Az évforduló alkalmából visszajelzéseket kértünk az első év és a bevezetés tapasztalatairól.

Üzemavató a Geosol Kft-nél

2014. július 15.

Júniusban átadásra került a Geosol Kft második üzeme az Mátrai Erőmű Ipari Parkjában, ahol az ország egyik legkorszerűbb komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét alakították ki.

Építőipari közbeszerzési pályázati kiírás

2014. július 11.

A HKIK szeretné tájékozatni az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásokat, a Heves megyét érintő építőipari közbeszerzési pályázati lehetőségekről.

 

Szintvizsgát tett, 9. évfolyamos tanuló tanulószerződés-kötési lehetősége

2014. július 10.

Az alábbiakban azon tanulók tanulószerződés kötési lehetőségeiről van szó, akik 9. évfolyamon szintvizsgát tettek. 

A fogyasztókat védik az új szabályok

2014. július 11.

Új fogyasztóvédelmi uniós irányelv lépett életbe. Ezek után a fogyasztó sokkal könnyebben tehet majd panaszt és érvényesítheti jogait.

Gazdaságot fehérít az NGM új rendelete

2014. július 7.

A gazdaság fehérítésének következő lépését jelenti a Nemzetgazdasági Minisztérium új rendelete, amely a számlázó programok iránt támasztott követelményeket és a számlák formai ismérveit foglalja egyértelmű jogszabályba. E rendelet megalkotását a pénztárgépekkel és taxaméterekkel szemben támasztott új követelmények és informatikai lehetőségek együtt tették időszerűvé. A rendelettel megnyílt a lehetőség az elektronikus nyugtaadásra is

Hiányszakmák a 2014/2015 tanévben

2014. július 7.

A kamara mellett működő Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság a gazdasági igényekre alapozva minden évben meghatározza azt a 10 hiányszakmát, ahol a leginkább szükség van a szakemberek utánpótlására.

II. Palóc Világtalálkozó Gyöngyösön

2014. július 29.

2014. augusztus 8.-10. között kerül megrendezésre a II. Palóc Világtalálkozó, melynek idén Gyöngyös ad helyszínt. Az eseményre meghívást kaptak Heves és Nógrád megye, valamint a Felvidék és a Vajdaság palóc településeinek legjelesebb képviselői.

Európa élére kerültünk - Májusban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés az EU-ban

2014. július 25.

Az előzetes számítások szerint májusban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés az Európai Unióban (EU) havi szinten, éves összevetésben a harmadik helyen állt Magyarország.

Hamarabb jönnek az új Uniós pályázatok

2014. július 24.
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára

A vártnál korábban, október helyett nyár végén, ősz legelején írhatják ki az új pályázatokat. „Ez első lépésben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programot érintheti” – mondta a Napi Gazdaságnak Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára (képünkön).

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 22.
Dr. Parragh László - MKIK elnök
Dr. Parragh László - MKIK elnök

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban.

Építőipari közbeszerzési pályázati kiírás

2014. július 21.

A HKIK szeretné tájékozatni az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásokat, a Heves megyét érintő építőipari közbeszerzési pályázati lehetőségekről.

 

A Közbeszerzési értesítő 2014/82. számban 2014. 07. 14-én megjelent két ajánlati felhívás 

9. EU-Kína Üzleti és Technológiai Kiállítás - üzleti delegáció

2014. július 18.

2014. október 21-23. között Chengduban kerül megrendezésre az EU-Kína Üzleti és Technológiai Kiállítás, mellyel egy időben az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (EUROCHAMBERS) kínai üzleti lehetőségeket feltáró utat szervez. A kiutazó cégeknek kiváló lehetőségük lesz kapcsolatépítésre kínai partnerekkel, elsősorban az alábbi ágazatokban: környezetvédelem, megújuló energiák,, biotechnológia, gyógyszeripar, modern mezőgazdaság (organikus ételek, élelmiszer-biztonság, kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági technológiák terén), légiközlekedés, ICT

Tanulószerződéses rendszer alapfogalmai

2014. július 17.

Ismét aktuális a tanulók és a gyakorlati képzőhelyek Tanulószerződés kötése. Ezért foglaltuk össze a Tanulószerződéses rendszer alapfogalmait.

 

 

Magyar-román gazdasági fórum

2014. július 16.
Együttműködési megállapodást ír alá az ÉMAFA Klaszter és a PRO WOOD Klaszter elnöke.
Együttműködési megállapodást ír alá az ÉMAFA Klaszter és a PRO WOOD Klaszter elnöke.

Szijjártó Péter: "a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek."

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar-román gazdasági fórumon és üzletember találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába.

A számítógépes nyugta és a pénztárgépes nyugta nem ugyanaz

2014. július 14.

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

Heves megyei és Kovászna megyei klaszterek találkozója Egerben

2014. július 11.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network Osztálya és a romániai Elektromos Mérnöki Kutatási és Fejlesztési Országos Intézet ICPE-CA Enterprise Europe Network Osztálya 2014. július 11-én magyar-román klasztertalálkozót szervezett Egerben. 

Olaszország átvette az EU soros elnökségét

2014. július 18.
Matteo Renzi olasz kormányfő
Matteo Renzi olasz kormányfő

2014. július 1-jén Olaszország vette át az Európai Unió soros elnöki tisztjét Görögországtól. Az olasz kormányfő, Matteo Renzi fő célkitűzése az EU migrációs politikájának átalakítása, valamint a stabilitási és növekedési paktum szabályainak lazítása lesz. Az olasz kormány ezen kívül a gazdasági növekedést, a munkahely-teremtést, az európai versenyképesség fokozását, valamint az energia- és klímapolitikát tekinti legfontosabb prioritásainak.

Szakmai nyílt napot tartott a NAV

2014. július 9.

Szakmai nyílt nap került megrendezésre 2014. július 8-án Egerben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a Heves Megyei Adóigazgatóság közös szervezésében.

 

Terjeszkedik a Mátrai Erőmű Zrt

2014. július 8.

Az erőmű bányászati tervei a hosszú távú biztonságos tüzelőanyag ellátást biztosítják. Ezek közé tartozik Visontán a K-II bánya folytatásához szükséges egyes meglévő létesítmények áthelyezése és újak építése.

Tegye fel kérdéseit a NAV nyílt napján!

2014. július 7.
Lukács György igazgató, NAV Heves Megyei Adóigazgatósága
Lukács György igazgató, NAV Heves Megyei Adóigazgatósága

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a Heves Megyei Adóigazgatóság közös szervezésében szakmai nyílt nap kerül megrendezésre 2014. július 8-án Egerben. Szó lesz az online pénztárgépekről, az ellenőrzés tapasztalatairól és a külföldön végzett tevékenység adózási szabályairól.