Az Európai Unió hírei az MKIK brüsszeli irodájától

2014. augusztus 27.

A hírekből:

  • H2020: A KKV-támogató eszköz első pályázati körének „nyertesei”
  •  „Gyorsított Innováció” és innovációs díjak
  • COSME: Megállapodás a KKV-k finanszírozási lehetőségeinek ösztönzésére
  • Európai Vállalkozói Parlament - Heves megyéből Gödri István, az Aventics Pneumatika Kft. ügyvezetője (képünkön) vesz részt.

SZAKKÉPZÉSI WORKSHOP

2014. augusztus 25.
Dr Sziráki András Jász-Nagykun-Szolnok megyei KIK elnöke
Dr Sziráki András Jász-Nagykun-Szolnok megyei KIK elnöke

MEGHÍVÓ

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja

Önt és Kollégáit

 

SZAKKÉPZÉSI WORKSHOP -

TÉRSÉGI SZAKKÉPZÉSI TANÉVNYITÓRA

 

A rendezvény célja a 2014/2015. tanév elején a képzéssel kapcsolatos új szabályozások, aktualitások, ismeretek átadása, konzultáció

Fuvarozással kapcsolatos fontos változások

2014. augusztus 26.

Hétfőtől a közúti fuvarozó cégek maximum 2,2 millió, járművezetőik 800 ezer forint bírságot is fizethetnek, ha egyszerre több szabálysértést is elkövetnek. A kormány egy hónapja módosította a közúti áru- és személyszállítással kapcsolatos bírságolásról szóló, eredetileg 2009-ben született rendeletét. A hétfőtől hatályba lépő módosítás az akkortól elkövetett szabálysértésekre vonatkozik.

Adóellenőrzés elektronikus úton

2014. augusztus 22.
Bánfi Sándor -  a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója
Bánfi Sándor - a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója

Az állami adóhatóság - a közigazgatási szervek közül - mindig is élenjárt abban, hogy az adózók kapcsolatba léphessenek velük, a számítástechnika segítségével. Az évek múlásával a kommunikáció két irányúvá vált, lehetősége van az adóhatóságnak arra, hogy - elektronikus bevallást követő nyugtákon, igazolásokon kívül – értesítéseket, felhívásokat küldjön az adózók részére.

Gyakorlati képzést szervezők felelősségbiztosítása

2014. augusztus 19.

Kinek kell felelősségbiztosítást kötni a tanulóra?

 

A gyakorlati képzés szervezőjének. A közoktatásról szóló törvény a szakképzésben részt vevő tanuló javára a gyakorlati képzés idejére felelősségbiztosítási szerződés megkötését írja elő. Amennyiben a szakképzést szervezőnek nincs érvényes és hatályos munkáltatói felelősségbiztosítása, akkor a szakképzést szervezők felelősségbiztosításának megkötése kötelező.

Folytatódik a nagy sikerű Vállalkozói Akadémia sorozat a kamaránál

2014. augusztus 18.
Dankó Tibor könyvvizsgáló, IWT Kft.
Dankó Tibor könyvvizsgáló, IWT Kft.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013-ban indított ingyenes gazdasági tematikájú vállalkozói akadémia sorozatát 2014 őszétől újra megszervezi vállalkozásvezetők részére. A megyében egyedülálló, rendhagyó szakmai konzultáció sorozatra elsősorban olyan cégvezetőket, ügyvezetőket, tulajdonosokat várunk, akik nem feltétlenül szakmabeliek (közgazdászok, könyvelők), de mégis fontosnak tartják, hogy tisztában legyenek a legfontosabb aktuális számviteli és adózási kérdésekkel, a banki hitelbírálat rejtelmeivel.

Egy hónapon belül jöhetnek az új uniós pályázatok

2014. augusztus 15.
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára

Egy körül-belül két héttel ezelőtti jelzéssel összhangban nem ősszel, hanem már egy hónapon belül kiírhatják a 2014-2020 közötti új Uniós fejlesztési időszak első pályázatait - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2014. augusztus 8-án, kedden.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program

2014. augusztus 14.

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program néven 2014-ben is elindul a nagysikerű program, melynek keretében a Kárpát-medencében élő tehetséges magyar fiatalok számára nyújtanak gyakornoki lehetőséget nagy tapasztalattal rendelkező és számos szakmai sikert elért magyarországi cégeknél, szervezeteknél.

Felsőoktatási intézményben tanuló hatvani fiatalok ösztöndíj támogatása

2014. augusztus 14.
Ösztöndíjszerződés ünnepélyes átadása
Ösztöndíjszerződés ünnepélyes átadása

Ösztöndíjprogram keretén belül az idei évben ismét pályázhatnak a felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanuló, állandó hatvani lakóhellyel rendelkező hallgatók tanulmányaik támogatására, mely havonta 25 ezer forinttal járul hozzá tanulmányi költségeik finanszírozására.

 

A pályázat elbírálása során elsősorban azon képzésben részt vevők részesülnek ösztöndíjban, amely szakmákból Hatvanban a gazdasági fejlődés iránya, az önkormányzati és állami szervek által nyújtott közszolgáltatások terén felmerülő igények, valamint piaci igények alakulása, a városban letelepedni vagy bővíteni szándékozó cégek jelzése alapján Hatvanban szakemberhiány mutatkozik

Támogatott gyakornoki foglalkoztatás

2014. augusztus 12.
Benus Ferenc
Benus Ferenc

Lezárult a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők gyakornoki programjának támogatása érdekében kiírt pályázat, melynek keretein belül Heves megyében 46 nyertes projekt került ki.

Iparos nap Bogácson

2014. augusztus 11.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara immár második alkalommal rendezte meg a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói számára az Iparos napot. A program nem más, mint pályaválasztási célzattal vetélkedő és szakmákat bemutató interaktív foglalkozások szervezése.

OKOS füzet – lakossági szolgáltatók katalógusa Egerből és környékéről

2014. augusztus 11.

A HKIK és az Eger és Vidéke Ipartestület közös cégkatalógust készít elő, melyben egri- és Eger-környéki szolgáltatók ajánlhatják szolgáltatásaikat. A kiadvány célja, hogy a lakosság egy kiadványban megtalálja a korrekt, megbízható vállalkozókat és szolgáltatókat az autószerelőktől a víz-, gáz-, fűtésszerelőkig.

A katalógus minden egri járásbeli háztartásba eljut, s elektronikusan is elérhető lesz.

 

DÍJMENTES* MEGJELENÉSI LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTUNK A VÁLLALKOZÁSOKNAK!

A megjelenéshez szükséges adatlap IDE KATTINTVA

 érhető el, melyet kérjük,

2014. szeptember 30-ig

küldjék meg kitöltve az uzlet@hkik.hu címre.

SWISS BUSINESS DAY 2014

2014. augusztus 4.
dr. Béres István, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke
dr. Béres István, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke

A Svájci-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2014. szeptember 23-án harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Swiss Business Day, ahol lehetőség nyílik svájci kötődésű cégek megismerésére, üzleti kapcsolatok kiépítésére, tapasztalatcserére. Az eddigi pozitív visszhangnak köszönhetően többek között olyan cégek részvételére lehet már számítani, mint például a Nestlé Hungária Kft., a Stadler Trains Magyarország Kft., az ABB Kft., a Green Lab Kft., az AdNovum Kft., és még sokan mások.

BUILD2GETHER nemzetközi konferencia

2014. augusztus 5.

A TÜV Rheinland InterCert tisztelettel meghívja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatait,  a zöldépítés iránt érdeklődő szakembereket a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében szeptember 24-én Budapesten megrendezésre kerülő BUILD2GETHER nemzetközi konferenciára.

MKIK üzleti delegáció Törökországba - 2014. szeptember 15-19.

2014. augusztus 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozata Rév András, tagozati elnök vezetésével 2014. szeptember 15 – 19. között üzleti delegációt szervez Törökországba. A kiutazás állomásai Kayseri és Van városai lesznek. A delegáció tagjai a helyi kamarai és üzleti partnerek által szervezett üzleti fórumokon, üzletember-találkozókon, valamint kellő érdeklődés esetén további üzleti programokon (gyár- és ipari park látogatáson) vehetnek részt.

Fontos a tanulószerződés pontos kitöltése

2014. augusztus 26.
A képen egy forgácsoló tanuló látható
A képen egy forgácsoló tanuló látható

Változott a gyakorlati képzésben részt vevők által igényelhető éves normatíva összege. Erről és egyéb fontos szempontokról olvashat a Tanulószerződés kitöltésére vonatkozó hasznos információkat tartalmazó összefoglalónkból. 

Magyar-kazah gazdasági fórum

2014. augusztus 27.

2014. szeptember 2-án, kedden, 15.00 órakor kerül megrendezésre az MKIK Magyar-Kazah Tagozata által szervezett Magyar - kazah  gazdasági fórum.  Helyszín: President Hotel – Nagyterem (1054 Budapest, Hold utca 3-5.) Regisztráció: 14.30 órától.  A rendezvény nyelve magyar, az idegen nyelvű előadáshoz tolmácsolás biztosított.  Jelentkezés: 2014. szeptember 1-ig az alábbi linken.  A fórumon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A programterv a cikkünk végén található.

Eszterházy Károly Főiskola és HKIK együttműködés a felsőoktatási duális képzés érdekében

2014. augusztus 22.
Prokajné dr. Szilágyi Ibolya EKF főiskolai docens
Prokajné dr. Szilágyi Ibolya EKF főiskolai docens

Az Eszterházy Károly Főiskola célul tűzte ki az intézmény képzéseinek duálizálását, képzései fejlesztését, s ehhez az idei évben a TÁMOP-4.1.1.F/2013 program keretében pályázati támogatást is nyert.  A pályázat megvalósításában a HKIK a főiskola együttműködő partnereként részt vesz duális felsőoktatási átalakítás kialakításában. A projektet az EKF Projektfejlesztési és -koordinációs Osztály osztályvezetője Prokajné dr. Szilágyi Ibolya irányítja. (képünkön)

Tudnivalók a tanév elején

2014. augusztus 21.

Hamarosan kezdődik a tanév. A következő összefoglaló a tanév kezdéssel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze.

A tanulószerződés kitöltésének szabályai megtalálhatóak a www.hkik.hu  oldalon.

Fontos e-hulladékos jogszabály változások

2014. augusztus 15.
Jakab Zoltán- Városgondozás Eger Kft ügyvezető
Jakab Zoltán- Városgondozás Eger Kft ügyvezető

Nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle - egyebek mellett ezt tartalmazza a 2014. augusztus 1-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

Építőipari közbeszerzési pályázati kiírás

2014. augusztus 15.

A HKIK szeretné tájékozatni az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásokat, a Heves megyét érintő építőipari közbeszerzési pályázati lehetőségekről.

 

A Közbeszerzési értesítő 2014/95. számban 2014. augusztus 13-án jelent meg egy ajánlati felhívás.

A munkahelyteremtő beruházások második körében Heves megyei vállalkozások 161 milliót forintot nyertek

2014. augusztus 15.
Bányainé Micski Marianna, szállodavezető, Hotel Korona****/*** Eger
Bányainé Micski Marianna, szállodavezető, Hotel Korona****/*** Eger

A túligénylés miatt a kormány 3 milliárd forinttal megemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásának támogatására az év elején 13 milliárd forinttal indított program forrását. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból származó többletforrásból a tartaléklistán szereplő vállalkozások közül további 371 pályázó kapott támogatást, így 1.600 új munkahely jöhet létre, döntően a hátrányos helyzetű régiókban. A 13 milliárdos keretre 28 milliárd forint támogatási igény érkezett. A 13 milliárdból 1.200 vállalkozás részesült, amely révén 6 ezer új munkahely jön létre november 30-áig.

Pályázati felhívás kézműveseknek, népművészeknek, népi iparművészeknek, ipari szektor kézműiparos beszállítóinak

2014. augusztus 14.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet

kézműveseknek, népművészeknek, népi iparművészeknek

ipari szektor kézműiparos beszállítóinak

 

KÉZMŰVES ÉRTÉKEINK, ÉRTÉKES KÉZMŰVESEINK

 

címmel.

 

1.)    A pályázat célja:

Megyénkben élő és alkotó kézművesek, népművészek, népi iparművészek, mesterek által hordozott hagyományok, értékek elismerése és elismertetése.

A megye egyedi arculatára jellemző minőségi kézműipari termékek bemutatása, mely által a hazai és külföldi fogyasztói közönség még jobban megismerheti szűkebb hazánk történelmi múltját, hagyományait, örökségét.

A magyar vállalkozói kultúra elmélyítése és a piaci helyzetének javítása azáltal, hogy a magyar kézművesség a turizmus adottságaira épülve a hagyományos iparágak megőrzésével, és bemutatásával a megye turisztikai kínálatát gazdagítsa és bővítse. 

Hungarikumok mint helyi és regionális értékhordozók

2014. augusztus 13.

A Hungarikum Bizottság a helyi értékekre irányítja a figyelmet

 

2014. júniusábanV. Németh Zsolt, a szaktárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a következő időszakban előtérbe kerülnek a helyi és a regionális értékhordozók, ezek felkutatása és megőrzése.

A nemzeti értékpiramis csúcsát elfoglaló Hungarikumok Gyűjteménye, illetve a középen helyet foglaló Magyar Értéktár kincseivel egyenértékűek a harmadik lépcsőn álló helyi értéktárak.Az elmúlt egy évben mindenhol megalakultak a megyei, 346 településen pedig a települési értéktár bizottságok.

Főként azokat a településeket szeretnék biztatni és ösztönözni, ahol még nem kezdődött meg a munka, és erre vissza nem térítendő támogatást is kínál a minisztérium.

Véghatáridő az online pénztárgépek bevezetésére

2014. augusztus 12.

Az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgéppel kapcsolatos NGM rendeletek módosításáról szóló 24/2014. (VII. 31.) NGM rendelet véghatáridőt határozott meg az online pénztárgépek bevezetésére.

MKIK kiutazó delegáció Kocaelibe, Törökországba a Match4Industry rendezvényre

2014. augusztus 11.

Az MKIK Magyar - Török Tagozata kiutazást szervez a 2014. szeptember 25-26. között Kocaeliben, Törökországban idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő  Match4Industy Business Matching rendezvényre. Érintett ágazatok: Járműipari beszállítók; Fémfeldolgozó ipar, gépipar; Műanyag és gumiipar; Gumiabroncs gyártás; Vegyipar járműipari felhasználásra (festékek, lakkok, gépkocsi  ápolási cikkek); Építőipar, építőanyagok; Energia; Környezetvédelem; Elektromos és elektronikai ipar; Informatikai és távközlési technológiák.

Innovation for Africa

2014. augusztus 11.

Gondolkozott már azon, hogy Afrikában terjeszkedjen? Megismertetné innovatív termékeit, szolgáltatásait afrikai partnerekkel is?  Tudta, hogy Afrika dinamikusan fejlődő kontinens és szüksége van minden innovatív megoldásra, termékre, tudásra fenntartható fejlődése biztosításához?  Nyitott az együttműködésre, közös kutatásra, fejlesztésre? Ha Önt is érdekli a szubszaharai térségben rejlő befektetési potenciál, hosszú távra tervez és naprakész tudást szeretne az üzleti lehetőségekről, vegyen részt a programban és alapozza meg most afrikai kapcsolatait!

Akciós áruk szavatosságára vonatkozó szabályozás

2014. augusztus 5.

A boltban sokszor hivatkoznak arra, hogy az akciós, leértékelt árura nem jár szavatosság, illetőleg garancia. Ugyanakkor a vonatkozó jogi előírások alapján az akciós termékekre is irányadóak a szavatosság, illetőleg a kötelező jótállás szabályai.

 

Itt a tervezett bevallási forma a reklámadóhoz

2014. augusztus 5.

Felkerült a NAV honlapjára a reklámadóval kapcsolatos előzetes tájékoztató. Az adót először augusztusban kell bevallania azoknak, akik elérik az 500 millió forintos adóalap határt.

Elektronikus nyugta- Online pénztárgép

2014. augusztus 1.

Tisztelt Vállalkozás!

 

Szeretnénk felhívni figyelmét több fontos változásra a számla és nyugtaadással kapcsolatosan illetve az online pénztárgépek használatát illetően.