Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Döntés született a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói támogatásának folytatásáról

2017. január 17.

A 2002-ben útjára induló Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az évek során további konstrukciókkal bővült, mára egy hat elemből álló komplex, államilag támogatott KKV hitelezési program, amelynek maximálisan igényelhető hitelkerete akár 50 millió forint is lehet.

A Program nem csak a vállalkozások átmeneti likviditását segíti elő, hanem hozzájárul a beruházások, fejlesztések ösztönzéséhez, az uniós források hatékony felhasználásához, mi több, az agrárium finanszírozásához is.

Gazdasági évnyitó: Korunk kihívása a megfelelő munkaerő

2017. január 12.
Dr. Bánhidy Péter
Dr. Bánhidy Péter

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 12-én tartotta hagyományos gazdasági évnyitóját, melynek idén a Mátrai Erőmű Zrt. adott otthont. A rendezvényen előadást tartott dr. Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár és Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. A gazdasági évnyitón kamarai díjak és oklevelek átadására is sor került.

Internetes vásárlással kapcsolatos jogaink és kötelezettségeink

2017. január 10.

Az elmúlt években egyre többet vásárolunk az internetről, azonban nem mindig vagyunk olyan mértékben tisztában jogainkkal, mint a hagyományos boltból való vásárlás esetében. A következő összefoglalóban megtudhatjuk mihez van jogunk és mire vagyunk kötelezettek egy internetes vásárlás esetén.

Munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabálytalanságok

2017. január 9.

Munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében 2016. október 17. és november 4. között a munkaügyi hatóság célellenőrzést tartott. Összességében a munkavállalók, a munkaidejével, pihenőidejével és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok megtartásának ellenőrzésére elrendelt célellenőrzés vegyes tapasztalatokkal zárult. Ezen tapasztalatok a következők voltak:

Kihez fordulhatunk a jövőben fogyasztóvédelmi ügyekben?

2017. január 9.
Lánchidi Csilla- MEFF osztályvezető  Fogyasztóvédelmi Osztálya
Lánchidi Csilla- MEFF osztályvezető Fogyasztóvédelmi Osztálya

Az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről szóló 378/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet értelmében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2016. december 31. napjával jogutódlással megszűnik.

18 százalékos áfa az éttermi fogyasztásra

2017. január 5.

Elvitelre, vagy helyben fogyasztja? Erre a kérdésre adott válaszunk már nem csak azt befolyásolja, hogy becsomagolják-e - mondjuk az ebédünket egy gyors étteremben - hanem azt is, hogy 18 vagy 27 %-os áfa mértéket kell-e majd megfizetnünk az étterem pénztáránál. Ugyanis 2017. január 1-től hatályba lépett az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosítása, melyben az egyes étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatásokra a 18 %-os kedvezményes adómértéket kell alkalmazni.

Könyvelőklub a 2017 évi adóváltozásokról

2017. január 3.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, csakúgy mint minden év idén is tájékoztató rendezvényt szervez január 16-17-18-án , melyen ismerteti az évre vonatkozó adóváltozásokat. A Könyvelő Klub helyszínei: Eger, Gyöngyös és Hatvan.

Leölthető iratminták VI.- A versenytilalmi megállapodás

2017. január 4.

Az iLex és a KamaraOnline új sorozatot indított melynek címe: Vállalkozói tudástár. Ezen cikksorozat keretén belül a vállalkozók számára legfontosabb dokumentumokról szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat. Hatodik cikkükben egy olyan iratminta kerül sorra, amely iránt egyre fokozottabb az érdeklődés a munkajogviszonyokban, és amelyet nemcsak a multinacionális cégek, de a hazai nagy-és középvállalkozások is előszeretettel alkalmaznak a munkáltatói jogos gazdasági érdek védelmére.

Gyöngyös Város Gazdaságáért

2016. december 28.

A „Gyöngyös Város Gazdaságáért – 2016” védjegy átadására december 16-án a hagyományosan a karácsonyi ünnepség keretében kerül sor. Idén három vállalkozás vehette át az elismerést Hiesz György polgármester úrtól és Benedek Zsolt ipari alelnöktől.

OSZTV, SZKTV Heti versenybeosztása és fontos tudnivalói 2017. január 3-19-ig!

2016. december 21.

Kedves Versenyzők és felkészítő Tanáraik!  A 2017. évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SzKTV), illetve Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSzTV) elődöntőinek lebonyolítására Heves megyében a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) szervezésében 2017. január 3-19. között az alábbi szakmákban és helyszíneken kerül sor.

A REACH rendeletről

2016. december 20.

A REACH bevezetésének jelenlegi szakaszában minden eddigi vállalkozásnál több lehet érintett Magyarországon. Fontosnak tartjuk, hogy a Heves megyei vállalkozások tájékozottak legyenek ebben a kérdésben. Ezért a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elindít egy cikksorozatot, melyben REACH-ben érintett vállalkozások feladatait igyekszik összegyűjteni, illetve útmutatást adni arról, hogy a felmerült kérdésekre hol kaphat választ egy-egy vállalkozás (pl. honlapokon, helpdesknél, vagy egyéb szakértőnél).

Letölthető iratminták V. – A tartós közvetítői szerződés

2016. december 19.

Az iLex és a KamaraOnline új sorozatot indított melynek címe: Vállalkozói tudástár. Ezen cikksorozat keretén belül a vállalkozók számára legfontosabb dokumentumokról szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat. Sorozatuk V. részében a tartós közvetítői szerződést mutatják be.

Változás a hatvani Bosch gyár vezetésében

2016. december 15.
Volker Schilling
Volker Schilling

Volker Schilling, a hatvani Bosch gyár gazdasági ügyvezető igazgatója Németországban folytatja szakmai karrierét. 

2017. január 1-től a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezetői igazgatói pozícióban Volker Schillinget Wolfgang Stein váltja, aki Németországból, a reutlingeni gépjármű-elektronika gyár gazdasági igazgatói székéből érkezik Magyarországra. A gyár műszaki irányítását továbbra is Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató látja el. 

Karácsonyi vásár - Jó tanácsok kereskedőknek

2016. december 13.

Ahogy minden évben, az adventi időszak beköszöntével a kisebb-nagyobb településeken, városokban megrendezésre kerülnek a karácsonyi vásárok, melyek kellemes hangulatukkal segítenek ráhangolódni az ünnepekre. A vásárokban árusító vállalkozóknak, vállalkozásoknak, több mindenre kell odafigyelniük, hogy fogyasztóvédelmi szempontból is megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) eljárása és tapasztalatai

2016. december 12.
Csermely Gábor
Csermely Gábor

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) eljárása és tapasztalatai címmel hallhattak előadást az érdeklődők 2016. december 12-én a HKIK székházában, amelyen a szervezet működését, céljait, a példákkal is alátámasztott eddigi tapasztalatokat Csermely Gábor, a TSZSZ vezető-helyettese mutatta be.

Idén 10%-kal növekedhet az online vásárlások volumen

2017. január 16.
Nagy Antal Shopzeus Kft.
Nagy Antal Shopzeus Kft.

Magyarországon az online költések volumene 10 százalékkal nő 2017-ben, a külföldi webshopokból pedig várhatóan 19 százalékkal emelkedik a rendelések értéke az Ipsos előrejelzése szerint.

Szakképzési hozzájárulási adó éves bevallási határidő 2017.01.12.

2017. január 11.

Közeleg a 2016. évi szakképzési hozzájárulás előlegének és elszámolásának bevallása. 

A szakképzési hozzájárulási adó éves bevallási határideje: 2017. január 12.

A nyomtatvány a 1608-as jelű.

Az előleg összegét a hozzájárulásra kötelezett maga állapítja meg, elektronikus úton vallja be és fizeti meg a tárgyhót követő hónap 12. napjáig, vagy visszaigényli a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról  törvény értelmében. 

 

Suzuki gyárlátogatás - 2017. március 2.

2017. január 9.

A HKIK a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja az autógyárlátogatások szervezését. Az Audi, a Mercedes és az Opel gyárak után 2017. március 2-án a Suzuki esztergomi gyárába szervezünk utat különjárati autóbusszal, mely során a présüzem, a hegesztőüzem és az összeszerelőüzem kerül meglátogatásra, illetve egy videó segítségével megismerhető a zárt fényező- és lökhárítóüzem.

 

Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben!

2017. január 9.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben! –felsőoktatási, vállalati és hallgatói tapasztalatok, lehetőségek a felsőoktatás gyakorlatiasabbá tételére címmel interaktív egyeztető fórumot szervez

217 Heves megyei szakmunkástanuló verseng a jubileumi SZKTV-n

2017. január 5.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017. január 3-19 között rendezi meg a szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit.  A Heves megyei versenyek hivatalos megnyitójára 2017. január 5-én a HKIK Székházában, 21 diák jelenlétében került sor, akik elektronikai technikus, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, és villanyszerelő szakmákban írták versenydolgozatukat. 

A hidegben végzett munkavégzés veszélyei

2017. január 4.

A tartós hideg időjárás miatt fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés egészségi és biztonsági kockázatai is, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya felhívja a munkáltatók figyelmét a munkavállalók védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A tanulószerződéses tanulók juttatásával kapcsolatos januári teendők

2017. január 3.

A tanulószerződéses tanulók minimális bérének 2017. január elsején életbe lépett növekedésével és a februári félévváltással kapcsolatban az alábbi teendői lesznek a gazdálkodó szervezeteknek.

Január 1-től "hatósági áras" lett a cigaretta

2017. január 2.

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánytermékek adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár. A cigarettákat így csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lehet értékesíteni.

Meghirdették a szeptemberi felvételi lehetőségeket

2016. december 27.

Kezdetét vette a 2017. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők legfeljebb hat helyet  jelölhetnek meg az E-felvételiben a 2017. február 15-i jelentkezési határidőig.

Kozmetikus mesterekkel zártuk az évet

2016. december 21.
Kozmetikus mesterek
Kozmetikus mesterek

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016 októberében szakmai felkészítést indított kozmetikus mesterjelöltek számára. A 120 órás szakmai ismeretek képzés után 2016.12.16-án tettek sikeres mestervizsgát a mesterjelöltek. Mesterleveleiket a vizsga lezártával vehették át Szilárdi Lászlónétól (a mestervizsga bizottság elnöke) és a vizsgabizottság tagjaitól.

Csokoládégyár épül Hatvanban

2016. december 20.

A világ egyik vezető csokoládégyártója települ Hatvanba. A beruházás indítását a Külügyminisztériumban jelentették be. A csokigyár legalább 540 új munkahelyet jelent a településen.

Jótállás, szavatosság, termékfelelősség, elállás - Jó tanácsok vásárlóknak

2016. december 16.

A fentiek ismerős fogalmak, de nem mindig vagyunk tisztában a jelentésükkel, pedig könnyen érhet bennünket meglepetés egy-egy hibás termék vásárlása miatt. Főleg ilyenkor az ünnepek környékén, mikor vásárlásaink száma megnő, érdemes tudni, hogy vásárlóként milyen jogaink vannak és hogyan tudjuk érvényesíteni ezeket. 

Letölthető iratminták IV. – A próbaidő

2016. december 14.

Az iLex és a KamaraOnline új sorozatot indított melynek címe: Vállalkozói tudástár. Ezen cikksorozat keretén belül a vállalkozók számára legfontosabb dokumentumokról szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat. Negyedik cikkükben az egyik legismertebb munkajogi jogintézményhez, a próbaidőhöz fűződő iratminták magyarázatára kerül sor.

Beruházási kiegészítő normatíva elszámolása a szakképzési hozzájárulási adóból

2016. december 14.

A gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozás 2017. január 12-én beruházási csökkentő tételt érvényesíthet a 2016. évben aktivált eszközbeszerzésre, beruházásra, ami szorosan kötődik a gyakorlati oktatáshoz.

 

Hogyan lehet elszámolni a szakképzésre vásárolt eszközt, gépet?

 

Jövő évi adóváltozások

2016. december 12.

2017.január 01-től életbe lévő adóváltozások hatására számos változás lép életbe. Duplájára nő a kisadózók bevételi határa, bevezeik az élőzenei adókedvezményt, kétkulcsos lesz az eho és 15%-kal emelkedik a minimalbér.