Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Apollo Tyres – Folytatódik a technikusok képzése

2016. július 22.

A 2015/2016-os tanév lezárultát követően, Július 1-jén kezdődött meg Gyöngyösön a technikusok képzésének harmadik üteme. A diákok az elméleti képzés során ősszel, egy 10 hetes szakmai gyakorlaton vehetnek részt Indiában és Hollandiában.

Változik a szakképzés intézményrendszere

2016. július 21.

Szeptembertől szakgimnáziumok lesznek a szakközépiskolák, és szakközépiskolák a korábbi szakiskolák. Ehhez kapcsolódóan új képzési követelmények és képzési programok lépnek érvénybe a szeptemberben szakképzésben kezdő diákok, tanárok és gyakorlati oktatók számára. 

Új pályázat jelent meg a borászok számára a Vidékfejlesztési Programban

2016. július 14.

A Széchenyi 2020 program keretében a július 12-én megjelent a "Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása" című (VP3-4.2.2-16 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. szeptember 12-től lesz lehetőség. A program célja: a mezőgazdasági/borászati termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások, valamint a mezőgazdasági/borászati termékek értéknövelésével összefüggő, környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó fejlesztések támogatása.

A tanulókat megillető egészségbiztosítási ellátások – A táppénz különféle estei

2016. július 12.

A tanulószerződést kötött tanulók a társadalombiztosítási szabályok alkalmazásában biztosítottnak minősülnek, így az egészségbiztosítás valamennyi ellátására jogosultakká válnak.

Ennek megfelelően jogosultak lehetnek:

 - betegségük esetén táppénzre,
 - gyermekük születése esetén csecsemőgondozási díjra, gyermekgondozási díjra,
 - balesetük, foglalkozási megbetegedésük esetén baleseti ellátásokra.

Még ízlelgetjük a szót: Eszterházy Károly Egyetem

2016. július 11.
Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa
Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa

Hála, dicsős és tisztelt az elődöknek, ezekkel a szavakkal áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek a líceum épületét, egyúttal felavatta az egyetem tábláját is július 7-én az Egyetemmé válás alkalmából. A központi díszünnepségen Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár is elismeréseket adott át.

Megváltozott a tanulószerződés nyomtatványa!

2016. július 7.

2016.07.07-től megváltozott a tanulószerződés formanyomtatványa, a sablon innen letölthető.

Választhatóság: tartós tagság

2016. július 6.
Fülöp Gábor, Klajzsovics Ferenc, Oláh Győző, Dr. Parragh László, Dr. Bánhidy Péter
Fülöp Gábor, Klajzsovics Ferenc, Oláh Győző, Dr. Parragh László, Dr. Bánhidy Péter

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016. július 5-án tartotta XXXI. rendkívüli küldöttgyűlését.  A küldöttgyűlés bevezetőjében napirendek előtt dr. Parragh László az MKIK elnöke szólt a megjelent küldöttekhez. Mondanivalójában kiemelte, hogy a kamarai rendszer, ma Magyarország legerősebb, első számú gazdaságfejlesztésért és gazdaságszervezésért felelős szervezete. 

EU-s támogatásra pályázna, de nincs meg az önerő? A bank segíthet!

2016. július 4.

Az európai uniós pályázatok szinte minden hazai mikro-, kis- és középvállalkozás számára nagyszerű lehetőségeket biztosítanak bővítésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre, vagy éppen gépvásárlásra. Sok vállalkozót azonban elriaszt a pályázástól a támogatás igénybevételéhez szükséges önerő előteremtése, vagy akár a projekt elindításához nélkülözhetetlen likviditás biztosítása.

Változások a duális képzés hallgatói juttatásaiban

2016. július 1.
Duális felsőoktatási fórum
Duális felsőoktatási fórum

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.), illetve a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló 230/2012. (VIII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) hatályos rendelkezései szerint a képzőhelyek a duális képzés teljes idejére, vagyis a gyakorlati és elméleti szakaszra is fizetnek a hallgatónak hallgatói munkaszerződés alapján díjazást.

Megtévesztő a „Megbízható Cég” tanúsítvány: 7 milliós bírság

2016. június 29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. tisztességtelen kereskedelmi és üzleti gyakorlatot folytat a „Megbízható Cég” megjelölés használatakor, valamint e tanúsítvány népszerűsítésével, mert e minősítést csupán internetes keresések alapján adja, így megalapozatlanul állítja az általa megvizsgált cégekről, hogy azok megbízhatók. A jogsértésért 7.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Ünnepségsorozattal nyit Heves megye egyeteme

2016. június 28.
Liptai Kálmán, Ollé János
Liptai Kálmán, Ollé János

Gróf Eszterházy Károly egri püspök kétszázötven éves álma vált valóra 2016. július 1-jén, amikor egyetemmé alakult az Eszterházy Károly Főiskola.  Ebből az alkalomból egy kétnapos ünnepségsorozattal várták az érdeklődőket a Líceum falai közé. 

Indul a Nyári diákmunka program

2016. június 20.
Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár
Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár

A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is meghirdeti a „Nyári diákmunka” elnevezésű központi munkaerő-piaci programot.

A program célja a fiatalok korai munkatapasztalathoz juttatása, emellett a munkajövedelem szerzés biztosítása és a fiatalkori inaktivitás megelőzése.

Nyár, hőség, ellenőrzések

2016. június 20.

A Munkavédelmi hatóság a nyári hőségriasztások során 2-3 napig tartó „akció” vizsgálatokat is tarthat arra vonatkozólag, hogy a munkáltatók megtették-e a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében a szükséges megelőző intézkedéseket. Elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (pl. építés-kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, mezőgazdasági tevékenység) merül fel a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai elleni fokozott védekezés szükségessége.

Nőtt a szabálytalanságok száma - Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2016. I. negyedév

2016. június 16.

NGM Munkafelügyeleti Főosztálya által közzé tett a 2016. évi I. negyedéves ellenőrzési tapasztalataiból  kiderül, hogy az előző év hasonló időszakát figyelembe véve, sajnos  - ha minimálisan is - , de tovább nőttek a munkavédelmi, munkaügyi ellenőrzések által feltárt szabálytalanságok.

 

Miért fontos a keresőmotor optimalizálás (SEO)?

2016. június 13.
Nagy Antal Shopzeus Kft.
Nagy Antal Shopzeus Kft.

Ha van egy weboldalunk, blog-unk, vagy webáruházunk, akkor annak az optimalizálása nagy mértékben segíthet, hogy jó helyezéseket érjünk el a keresési eredményeknél és látogatókat vonzzunk oldalunkhoz, ezáltal „mi adhatunk megoldást és választ” az emberek problémáira és kérdéseire.

NEG: az energiahatékonyság növelő beruházások támogatásáért

2016. július 19.

A NEG Zrt., mint az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. irányítása alatt álló társaság, azzal a céllal került létrehozásra, hogy nemzeti tulajdonú ESCO szolgáltatóként szélesebb körben tegye elérhetővé a megtakarításokból finanszírozott energiahatékonysági beruházásokat. Emellett magas szakmai színvonalon energetikai tanácsadást és auditokat is képesek nyújtani partnerei számára.

A fesztiválokon nem kell online pénztárgép

2016. július 18.

Nyáron sok kiskereskedő és vendéglátó kitelepül a vásárokra, fesztiválokra. Ilyenkor is kell nyugtát adniuk a vásárlóknak, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni. Emellett a vásározóknak érdemes odafigyelni a nyugtaadásra, mert a NAV revizorai elkezdték a nyári ellenőrzéssorozatot.

A barkácsgép a legnépszerűbb webáruházas termék

2016. július 14.
webáruház üzemeltető fórum
webáruház üzemeltető fórum

A magyarországi webáruházak 77 százalékának nőtt a forgalma tavaly, és csak 4 százalékuk számolt be a forgalom csökkenéséről - derült ki a webáruházak fejlesztésével foglalkozó WebShop Experts legutóbbi, kilencedik alkalommal elvégzett felméréséből. A hatékony webáruház üzemeltetésről a HKIK tavasszal tájékoztató előadást rendezett.

Nyári klímakarbantartás

2016. július 11.

Munkahelyünkön, otthonunkban, céges/magán autóinkban nyáron a hőség elviselése érdekében egyre gyakrabban kapcsoljuk be a klímát. De nem szabad megfeledkezni ezen berendezések folyamatos karbantartásáról, tisztántartásáról sem, mert nem csak a berendezések élettartalmát, hatékonyságát, megbízhatóságát, bizonyos gyártók esetében a garanciát is kockáztathatjuk, de saját és munkatársaink/munkavállalóink egészségére is káros lehet egy elhanyagolt légkondicionáló használata.

Történelmi emlékpark készül Aldebrőn

2016. július 8.
L. Simon László államtitkár
L. Simon László államtitkár

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület , a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint Aldebrő község Önkormányzatának együttműködése  alapján 2016. július 03-án ünnepélyes keretek között indult el Aldebrőn a Történelmi Emlékpark kialakítása.

 

Megjelent a 2016/17-es tanév rendje

2016. július 7.

A következő tanévben több tematikus hét is lesz majd az iskolákban: pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete 2017. március 6. és március 10. között, digitális témahét április 3. és április 7. között, valamint tartanak fenntarthatóság-környezettudatosság témahetet is, április 24. és április 28. között. A  nevelési-oktatási intézmény a  munkatervében meghatározott módon részt vehet a  témahetekhez kapcsolódó programokon, továbbá a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat szervezhet a témahét keretében.

Szakmák Sztárjai Napközis tábor 2016.

2016. július 5.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programsorozatán belül 2016. évben immár negyedszer rendezte meg felső tagozatos általános iskolás diákok számára napközis Szakmák sztárjai elnevezésű táborát, idén ismét Sástó volt a helyszín. Célunk a táborban részt vevő tanulókkal minél több szakma megismertetése, kipróbálása.A táborba a HKIK tagvállalatainak, dolgozóinak a gyermekei vettek részt, ezzel is segítve a nyári szünidő tartalmas eltöltését.

A jövő technikája a szakmunkásképzésben

2016. július 1.

Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma nyertes pályázata segítségével 18 diák vett részt üzemi szakmai gyakorlaton Németországban. Pályázatunk partnerszervezetei a HWK Berlin (Berlini Kézműves Kamara) és a HWK Düsseldorf (Düsseldorfi Kézműves Kamara) voltak. A két kamara gondoskodott a gyakorlati helyekről, segített a szállás és a szabadidős programok megszervezésében. 

Július 1: Megalakul az Eszterházy Károly Egyetem

2016. július 1.
Eszterházy Károly Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem

Az Emberi Erőforrások Minisztere, mint a fenntartói jogokat gyakorló oktatásért felelős miniszter 2015 őszén javaslatot tett a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola 2016. július 01. hatállyal történő összeolvadásáról és az Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Szent István Egyetemből történő kiválásáról és az Eszterházy Károly Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola integrációjának eredményeképpen létrejövő új intézmény szervezetébe 2016. július 01. napjával történő beolvadásáról. 

Egri Top program: Javul a foglalkoztatás és a közlekedés

2016. június 29.

A Területi Operatív Program (TOP) három fejlesztési céljának támogatási szerződését írta alá a napokban Habis László polgármester. Az első három projekt támogatási összege együttesen 1 milliárd 350 millió Ft. Eger számára a TOP-ban rendelkezésére álló 11 milliárd Ft-os fejlesztési keret felhasználásának első három elemével javítjuk a munkába járás körülményeit és lehetőségeit, kezelünk egy jelentős belvárosi csapadékvíz-problémát és fogalakoztatási együttműködést valósítunk meg.

Hőségriadó: óvjuk munkavállalóinkat

2016. június 24.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, 2016. június 23. (csütörtök) 00 órától 2016. június 26. (vasárnap) 24 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki. A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya (a továbbiakban: Munkafelügyeleti Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. 

Az informatikai lemaradás versenyhátrányt okozhat

2016. június 20.

Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan címmel került megrendezésre június 16-án Gyöngyösön egy tájékoztató, szemléletformáló rendezvény, melynek célja, hogy formálja a cégvezetők infokommunikációs szemléletét, motiválja a kkv-kat a modern üzleti digitális eszközök és megoldások használatára.

Augusztus 1-től a NAV ellenőrzi a kisteherautókat is (3,5 tonnától)!

2016. június 17.

EKAER bejelentési kötelezettséggel fog járni, ha a nem kockázatos terméket nem útdíjköteles gépjárművel fuvarozzák, azonban a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát.

A TIGÁZ felszólít a behajtási költségátalány megfizetésére

2016. június 14.

Számos megkeresés érkezett az elmúlt hetekben kamaránkhoz, melyben a vállalkozások azt sérelmezik, hogy a TIGÁZ Zrt. behajtási költségátalány jogcímén 2015-re visszamenőleg fizetési felszólítást postázott ki. Követelésüknek van jogalapja.

A jegyzők szakmai értekezletén előadást tart a HKIK elnöke

2016. június 10.
Dr. Bánhidy Péter, HKIK elnök
Dr. Bánhidy Péter, HKIK elnök

2016. június 15-én (szerda) a Megyeháza Barkóczy termében kerül sor a megye jegyzőinek szakmai értekezletére, ahol Dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke ad tájékoztatást a jegyzők részére a vállalkozói adatbázisokkal kapcsolatosan, illetve annak lehetőséről, hogy a Heves Megyei Önkormányzat és a HKIK a jövőben hogyan tud együttműködni a nyilvántartások harmonizálásában, az adatbázisok kezelésében, segítve ezzel a helyi vállalkozásokat, gazdasági szereplőket.