Figyelem! Változik a tanulószerződés és az együttműködési megállapodás nyomtatványa

2015. július 29.

A szakképzési törvény 2015. június 12-i változásai miatt a tanulószerződés  és az együttműködési megállapodás nyomtatványban változások történtek!

Tanulószerződés nyomtatvány:

  • A második szakképesítés megszerzésének ingyenessé válása miatt.

  • TSZ 6. pont leköveti az ingyenességet érintő változást

  • A 13. pontban szerepel az a változás, hogy most már a törvény mondja ki: a tanulói pénzbeli juttatást utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell kifizetni.

  • teljesítési megbízott esetén szerepeltetni kell a teljesítési megbízott szervezet megnevezését, székhelyén vagy telephelyén lévő gyakorlati képzési helyszínét vagy helyszíneit, adószámát, képviselőjének nevét, a tanuló teljesítési megbízotthoz történő átirányításának időtartamát.

Együttműködési megállapodás nyomtatvány:

  • A leglényegesebb változás, hogy a jövőben egy sablon lesz az ágazati és nem ágazati képzésre.

  • Az összefüggő szakmai gyakorlatra a tanuló részére tanulói pénzbeli juttatást kell fizetni az ágazati képzés során is.

Tanévkezdés 2015/2016 - A tanulószerződés megkötése

2015. július 28.

A gazdasági kamara feladata a gyakorlati képzésre vonatkozó tanulószerződés megkötésének elősegítése. Ha megfelelő képzőhely biztosított, a tanuló gyakorlati képzése a szakiskola 9. évfolyamának összefüggő gyakorlatától kezdődően, kizárólag ennek keretében szervezhető meg.

Online értékesítés szerződési szabályainak uniós harmonizálása – KÉRDŐÍV

2015. július 27.
Dr. Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár
Dr. Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Az Európai Bizottság Fogyasztó Politikai Hálózata nyilvános kérdőívet készítetett a hazai vállalkozói és fogyasztói igényeik felmérésére a digitális tartalmak és a kézzelfogható termékek (fogyasztási cikkek) online értékesítésének szerződési szabályaival kapcsolatban.

 

Igazgatási szünet a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatalban

2015. július 23.

A Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal munkarendjében igazgatási szünet kerül elrendelésre 

2015. év július hó 20. napjától 2015. év augusztus hó 23. napjáig.

 

Az igazgatási szünet időtartama alatt a Hivatal ügyeleti rend szerint működik.

Napelemes hangtompító falak

2015. július 21.

Forma és funkció egyesül magas fokon abban a falban, amelyet holland kutatók egy csoportja épített tesztelési céllal autópálya mentén. Ez a fal zajcsökkentő, esztétikus és energiát termel a Napból a Földön. Ez az innováció ismét jó példa arra, hogyan alakíthatók át a civilizációs fejlődés költségnövelő melléktermékei direkt haszonnövelővé a fenntartható jövő érdekében.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzési programja

2015. július 20.
Sajtótájékoztató 2015 (HKIK) - Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár (NFM) és Fülöp Gábor főtitkár (HKIK)
Sajtótájékoztató 2015 (HKIK) - Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár (NFM) és Fülöp Gábor főtitkár (HKIK)

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott ellenőrzési és vizsgálati programja alapján végzi el országos ellenőrzését az idei évben is. 

Pályázati források nyílhatnak meg a Berva előtt

2015. július 17.

A nyár végére rendeződni látszik a Berva felszámolási ügye, így számos pályázati forrás lesz elérhető az iparterület előtt, mely nagyban megkönnyítené az itt működő vállalkozások érvényesülését. A napokban egy fórum keretében ismertette Felsőtárkány Község Önkormányzat az érintettekkel a fejlesztési lehetőségeket és a konkrét benyújtandó pályázatokat.

Tanulókra vonatkozó munkavédelmi szabályok

2015. július 15.

A tanulót a gyakorlati képzést szervezőnek a gyakorlati képzési feladattal összefüggő munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. A tanulók számára, mivel még nem rendelkeznek munkatapasztalatokkal, valószínűleg a munkavédelmi oktatás az első alkalom, amikor a komoly veszélyeket is magában rejtő munkafolyamat kockázataira történő figyelemfelhívással testközelben találkoznak.

Nem inzultálni, hanem konzultálni – a fogyasztóvédelem új mottója

2015. július 14.
Koszorús László
Koszorús László

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság országjárása keretében hétfőn meglátogatta a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testületet annak érdekében, hogy megismerje a testület működését a gyakorlatban. 

Kedd reggeltől pályázhatunk új mosógépre

2015. július 13.
Egerben az Euronics áruház is tagja a programnak
Egerben az Euronics áruház is tagja a programnak

Az Otthon Melege Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országosan 500 millió forint támogatást nyújt új, energiahatékony mosógépek cseréjének támogatására magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára. az elérhető támogatás az új gép vételárának 50%-ig terjedhet, de legfeljebb 45 ezer Ft lehet.

Az Észak-Magyarországi Régióban 2015. július 14-én reggel 8 órától adhatók be a pályázatok. A pályázáshoz ügyfélkapus regisztráció, vagy meghatalmazás szükséges, valamint a személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya szkennelt változata.

Létrejött az Egri Szakképzési Centrum

2015. július 7.
Kerekné Fábri Eufrozina Egri Szakképzési Centrum igazgató
Kerekné Fábri Eufrozina Egri Szakképzési Centrum igazgató

Július elsejétől létrejött az Egri Szakképzési Centrum, amelynek igazgatója az eddig a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskolát vezető Kerekné Fábri Eufrozina lett. Illetékességi területe Heves megye. A centrumhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába került 7 iskola tartozik.

Így adózunk 2016-ban

2015. július 7.

Az elfogadott 2016-os adótörvények szerint jövőre 15 százalékosra csökken a jelenleg 16 százalékos az szja-kulcs; ennek megfelelően 2016-tól megemelik a családi adóalap-kedvezményt az egy-, illetve háromgyerekeseknél azért, hogy megmaradjon az idei szja-kedvezmény (azaz a fizetendő adóra értelmezett kedvezmény) összege. A kétgyermekeséknél az adóalap-kedvezmény azonban nem pusztán a csökkenő kulcs miatt növekszik, hanem mert jövőre nagyobb összeget vonhatnak le kedvezményként a fizetendő adójukból.

Bornemisszás diákok münsteri szakmai gyakorlaton

2015. július 6.
Üzemlátogatás egy tanulónál
Üzemlátogatás egy tanulónál

Kilenc Bornemisszás gépész tanuló vehetett részt szakmai gyakorlaton Münsterben. A diákok a HKIK és a Münsteri Kézműves Kamara szoros együttműködésének és egy sikeres Erasmus pályázatnak köszönhették külföldi próbatételüket.

A kkv-k mától érik el az uniós pályázati kitöltő programokat

2015. július 2.

Két felhíváshoz, a Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, valamint a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása címűhöz érhetőek el mától a kitöltő programok. 10 nap elteltével pedig már be lehet adni a pályázatokat. Az Irányító Hatóság a napokban tette közzé, hogy a szakmai viták és pontosítások eredményeként az eredeti kiíráshoz képest mi változott a szabályrendszerben, azért ezeket a dokumentumokat is mindenképpen át kell vizsgálni a sikeres pályázáshoz.

(Forrás: Haszon Hírlevél)

Közösségi közlekedés fejlesztése Gyöngyös és Heves térségében

2015. június 30.
Úti Csaba a KMKK Zrt. vezérigazgatója
Úti Csaba a KMKK Zrt. vezérigazgatója

Új buszöblök, buszmegállók, biciklitárolók épültek, járműkövető és forgalmi irányítórendszert és intelligens utastájékoztatási rendszert építettek ki Európai Uniós forrásból a gyöngyösi és hevesi kistérség településein.

Kézműves Remek Kiállítás az Országos Mezőgazdasági Kiállításon

2015. július 29.

Az idei évben a Magyar Kézműves Remek Kiállítás az OMÉK Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Killítás és Vásár  (HUNGEXPO) keretei között kerül megrendezésre 2015. szeptember 23-27. között.

 

A Kézműves Remek pályázat beadási határideje: 2015. augusztus 15.

 

A megújult forma lehetőséget ad arra, hogy mind a pályázó kézművesek, és minden más érdeklődő vállalkozás is megjelenjen az OMÉK-on.

Jelentkezési határidő: 2015. július 31.

 

Gördülő napelemek versenye

2015. július 27.

Napelemes autók versenyére kerül sor a kétévente megrendezett Bridgestone World Solar Challenge elnevezésű ausztráliai versenyen 2015. október 18-25. között.

Fő szervezői a Bridgestone Corporation japán gumiabroncsgyártó vállalat és a dél-ausztráliai Flinders University nevű, nano-technológiában élenjáró egyetem, melynek egy tanárokból és diákokból álló csapata megfigyelőként is részt vesz, hogy a tapasztalatokat felhasználva 2017-ben saját fejlesztésű autójával legyen kihívója a világ számos országából összesereglő újító kedvű versenyzőnek. Az egyetem víziója egy teljesen automatizált, vezető nélküli, napelemmel hajtott jármű, melynek klónjai az egyetemek között ingázva bonyolítják a személyi forgalmat.

Bizonyítottan gyógyító erejűek vizeink

2015. július 24.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködve az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesülettel elkészítette térségünk gyógvizeinek orvosi hatástanulmányát, melyet a nagyközönség és a szakmai szereplők részére katalógus formájában jelntetett meg angol és magyar nyelven.

Biztonságos a napszemüvege? Mire kell figyelni a vásárlásnál?

2015. július 22.
Mladoniczky Józsefné, ügyvezető igazgató - Kékes Szemvizsgáló Szalon, Gyöngyös
Mladoniczky Józsefné, ügyvezető igazgató - Kékes Szemvizsgáló Szalon, Gyöngyös

Három napszemüveg akadt fent a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatán. A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes. A legtöbb termék ezeknek a szempontoknak megfelelt. Az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium 20-féle termék vizsgálatát végezte el.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Johnson Electric Hungary Kft.

2015. július 21.
Bánrévi Ákos, Szabó László, Juhász Róbert
Bánrévi Ákos, Szabó László, Juhász Róbert

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és az autóipari elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó Johnson Electric Hungary Kft. 2015.07.20-án, Budapesten. 

Nők, akik vállalkoznak - online felmérés

2015. július 20.
Női vállalkozói klub 2005-ben a HKIK-ban
Női vállalkozói klub 2005-ben a HKIK-ban

Ha Ön olyan nő, aki vállalkozás indításában érintett, vállalkozást működtet vagy vállalkozásban vesz részt, a kérdőív Önnek szól. Kitöltésével hozzájárul ahhoz, hogy Ön és más vállalkozói tevékenységet végző nők sikerességét segíthessék. 

Iparos napok

2015. július 16.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a HKIK bekapcsolódott két nyári tábor életébe egy-egy napra és megrendeztük pályaorientációs programunkat, az „Iparos napot”. A program nem más, mint pályaválasztási célzattal vetélkedő és szakmákat bemutató interaktív foglalkozások szervezése.

20 mrd forintos keretemelés a gépbeszerzési pályázatoknál

2015. július 14.
Úri Péter ügyvezető,  Agria-Ajtó Kft
Úri Péter ügyvezető, Agria-Ajtó Kft

Július 9-től nyújthatják be pályázataikat a mikro-, kis-, és közepes vállalkozások a termelési kapacitásbővítést célzó (GINOP 1.2.1-15), és az általános kapacitásbővítést célzó (GINOP 1.2.2-15) pályázati felhívásokra. Az első pályázat esetében 65 milliárd, míg a második esetében 20 milliárd forintnyi forrás állt a pályázók rendelkezésre. A kapacitásbővítést célzó, kisebb támogatási összegű pályázatra, a várakozásoknak megfelelően, jelentős igénylés érkezett be már az első nap. Ennek köszönhetően Glattfelder Béla, az NGM államtitkára múlt pénteki nyilatkozatában jelezte, hogy a két évre szánt keretösszeget 20 milliárd forinttal, 40 milliárd forintra emelik a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés érdekében, különös tekintettel a szabad vállalkozási zónákra.

Új helyszínen a Szakmák sztárjai tábor

2015. július 14.
Mátrai Erőmű Zrt
Mátrai Erőmű Zrt

Huszonnégy tanuló részvételével egy hétig zajlott a Mátrában a HKIK Pályaválasztási Tábora. A „Szakmák Sztárjai” elnevezésű napközi otthonos tábort a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felső tagozatos általános iskolás diákok számára szervezte.

Online pénztárgép a taxisoknál és fodrászoknál

2015. július 8.
Jánosi Ildikó fodrászmester
Jánosi Ildikó fodrászmester

Akár már az idei évben bevezethetik az online pénztárgép használatát a taxisoknál és a fodrászoknál. Kérdés, hogy ez az átállás mennyire lesz zökkenőmentes, és hogy van-e elegendő számú, a célnak megfelelő készülék határidőre.

Technikusképzés indul a gyöngyöshalászi gyárban

2015. július 7.
Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Az Apollo Tyres elindította a 70 frissen végzett technikus képzését, akikkel az év elején kötött ösztöndíjszerződést. Ők július elején kezdték meg Gyöngyösön az elméleti képzést, amelyet ősszel az Apollo Tyres indiai és hollandiai gyárában eltöltött 10 hetes gyakorlat követ majd.

Sikeres piacra lépés az USA-ban

2015. július 6.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az MKIK szervezésében megrendezésre kerülő „Sikeres piacra lépés az USA-ban” című rendezvényre. Időpont: 2015. július 16., csütörtök, 14:00-16:00 Helyszín: MKIK, 1054 Budapest, Szabadság tér 7., Bank Center, Platina torony II., X. emelet, 1001-es terem.  A rendezvény az USA iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást a bilaterális gazdasági kapcsolatok alakulásáról, az együttműködési lehetőségekről, a piacra lépés gyakorlati kérdéseiről.

Hőségben történő munkavégzés

2015. július 3.

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján, a várható magas napi középhőmérsékletre tekintettel felhívjuk valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges munkaszervezési intézkedések megtételére.

Változások a szakképzési törvényekben 2015. június 12-től

2015. július 2.
Tanulók gyakorlati képzése
Tanulók gyakorlati képzése

A kormány elfogadott „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című koncepció kiemelten foglalkozik a szakképzési intézményrendszer fejlesztésével, a gazdasági igényekkel összehangolt versenyképes tudást biztosító iskolai rendszerű szakképzés megteremtésével, és a szakképzés egész rendszerét érintő felülvizsgálat vette kezdetét.

2015. június 4-én jelent meg a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi LXVI. törvény.

SUPER: Ismerje meg a sikertörténeteket!

2015. június 26.

A Széchenyi 2020 keretében hamarosan még több pályázati lehetőség nyílik meg a KKV szektor előtt. Éppen ezért a Miniszterelnökség a vállalkozói kedv és az ötletek iránti nyitottság ösztönzésére indít egy nyári rendezvénysorozatot, melynek egri állomása június 30-án és július 1-jén várja az érdeklődőket.