Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Lakhatási feltételek javítása lehet a megoldás az aggasztó munkaerőhiányra

2017. február 22.
Habis László, dr. Pajtók Gábor. Dr. Bánhidy Péter, Nagy Lajos
Habis László, dr. Pajtók Gábor. Dr. Bánhidy Péter, Nagy Lajos

A HKIK 2017. február 21-én kibővített elnökségi ülést tartott, melynek központi kérdése a munkaerőpiac helyzete volt. A kamarához sorra érkeznek azok a vállalati megkeresések, melyek a szakképzett munkaerő hiányát jelzik. A helyzet rövid és hosszú távon is cselekvésre sarkallja a szereplőket. Az elnökség ezen aktuális kérdéskört tekintette át a megyei és a városi vezetőkkel, meghívást kaptak a megbeszélésre városi polgármesterek, a megyei közgyűlés elnöke és a megyei kormánymegbízott. Ezer fő munkaerő hiányzik jelenleg Heves megyéből. De ez a szám növekedhet, ha a munkaerő megtartására, az elvándorlás csökkentésére nem adunk megoldást.

Vállalatok képviselői az Eszterházy Károly Egyetem vezető testületében

2017. február 22.

Az Eszterházy Károly Egyetemen, 2017. február 15-én, Solti Péter miniszteri biztostól vette át konzisztóriumi megbízólevelét dr. Bánhidy Péter és Soltész Gergő. Gödri István külföldi tartózkodása miatt későbbi időpontban kapja meg kinevezését. 

Ülésezett az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége

2017. február 20.
Parragh László, Varga Mihály
Parragh László, Varga Mihály

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) meghívására 2017. február 16-án Budapesten ülésezett az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (Eurochambres) elnöksége.

Február 28-ig érvényes a régebbi EGER kártya

2017. február 17.

Eger Önkormányzata 2017. január 1-től új városkártyát bocsát ki. Az új kártya - a korábbitól eltérően - a kiállítás napjától számított 2 évig érvényes, míg a régebbi városkártyákat legkésőbb 2017 február 28-ig használhatják a kártyabirtokosok az elfogadóhelyeken.

Partnertalálkozó a minőségfejlesztő munkáért

2017. február 16.

A 2015 szeptemberében induló minőségbiztosítási projekt a napokban rendezte meg negyedik partnertalálkozóját. A programon a HKIK munkatársai is részt vettek, beszámoltak a magyar tanulószerződéses rendszer véleményezése kapcsán tett felméréseikről, és javaslatokat tettek a szakképzési rendszer további fejlesztésére.

Pályázati felhívás: vállalkozóvá válás támogatására

2017. február 14.

A Heves Megyei Kormányhivatal nyílt pályázatot hirdet az álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő tőkejuttatás támogatás igénybevételére. A támogatás legfeljebb fél éves időtartamra szól, mértéke havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig, 127 500 Ft/hó terjed.

Toborozzon munkavállalókat szakmai vizsgáztatás alkalmával

2017. február 13.

Vizsgabizottsági szakértőként találkozzon Ön is jövőbeli munkavállalóival a HKIK által szervezett szakvizsgákon, ahol közvetlenül kiválaszthatja a legmegfelelőbb szakembereket! A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegálja szakképzési tevékenységéhez tartozóan évente 400 szakképesítő vizsgára, mintegy évi 5000 fő vizsgáztatására, illetve 70 szintvizsga mintegy 800 szintvizsgázó vizsgáztatására a szakmai vizsgáztatásban közreműködő vizsgabizottsági szakértőket.  A vizsgákon ezek a szakértők közvetlenül találkoznak a vállalatok profiljához kapcsolódó szakképesítést szerző, potenciális munkavállalót jelentő fiatalokkal, felnőttekkel.  

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

2017. február 8.

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban. Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat. Vizsgálja érintettségét, ha klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik; valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.

EKAER - Szeptembertől már élesben mérnek

2017. február 8.

A közutakba épített eszközökkel februárban kezdik automatikusan mérni az áthaladó járművek terhelését egyelőre tesztüzemben, a rendszer kiépítése folyamatos, a kapcsolódó jogszabály-módosítások pedig tavasszal készülnek el.

Támogatás az élelmiszer-automaták üzemeltetőinek

2017. február 6.

1,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak az étel- és italautomaták üzemeltetői az automata felügyeleti egység beszerzéséhez – a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Azonnali megoldás az import ukrán munkaerő

2017. február 2.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamra csütörtökön tájékoztató fórumot tartott megyei vállalkozások és hatósági szervezetek részére az ukrán munkavállalók alkalmazásának lehetőségeiről. A rendezvényen előadást tartott egy olyan munkaerő közvetítő vállalkozás, akinek több éves tapasztalata van az ukrán, szerb és román munkavállalók hatósági ügyintézéséről, valamint két nagyvállalat képviselője, akik már alkalmaznak külföldi munkaerőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a vendégmunkások jó szakemberek, és dolgozni, letelepedni akarnak hazánkban.

Letölthető iratminták VIII. – A munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége

2017. február 2.

Az iLex és a KamaraOnline új sorozatot indított melynek címe: Vállalkozói tudástár. Ezen cikksorozat keretén belül a vállalkozók számára legfontosabb dokumentumokról szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat.
Nyolcadik cikkünkben olyan iratminta szerepel, amelyet a Munka Törvénykönyve a munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettségeként nevesít – tehát kötelező.

Az Unicornis a legnépszerűbb szálláshely

2017. január 31.
Juhász Sándor, Opra-Bódi Sándor
Juhász Sándor, Opra-Bódi Sándor

2016 év végén zárult a Szállás.hu portál szavazása, ahol a több hónapon át tartó népszerűségi versenyben, az ország egy-három csillagos szállodái között a Hotel Unicornis nyert. Az Eger belvárosában található patináns szállodát két erdélyi fiatalamber vezeti Opra-Bódi Sándor és Juhász Sándor.

Jelentkezzen 2017-ben is támogatott mesterképzésre

2017. január 27.
Pincér mesterek
Pincér mesterek

A HKIK 2017-ban is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása.A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt. 

Elérhetőek a 2016/2017. tanév SZKTV és OSZTV írásbeli elődöntő feladatsorai

2017. január 24.

Kedves Versenyzők és felkészítő Tanáraik! Az idei írásbeli elődöntők feladatsorai már letölthetőek a www.szakmasztar.hu weboldalról.

Tájékoztató a kötelező kivitelezői felelősségbiztosításról!

2017. február 22.

2017. január 1-től hatályos a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016 (VI.13.) Kormányrendelet és annak 353/2016 (XI. 18.) Kormányrendelettel történő módosítása. A Kormányrendelet a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése és meglévő lakóépület max.300 négyzetméterre bővítése esetén az építtetővel közvetlen szerződéses kapcsolatban álló fővállalkozó kivitelező és alvállalkozói által az építőipari kivitelezési tevékenységgel érintett lakóépület hibás építési tevékenységével okozott, és a fővállalkozó kivitelező általa bármely jogviszonyban foglalkoztatott felelős műszaki vezető által a művezetési tevékenység körében okozott kár megtérítésére kivitelezői felelősségbiztosítás megkötését kötelezően írja elő!

Már csak néhány hét van hátra a Kft-knek a tőke emelésére kapott haladékából

2017. február 21.

2017. március 15-én lejár a már egy évvel meghosszabbított határidő is, amely szerint a Kft-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak, azaz minimum 3 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkezniük a korábbi 500 ezer forint helyett. A jelenlegi állapot szerint még 63 ezer cégnek kell sürgősen intézkednie.

 

Változott az együttműködési megállapodás nyomtatvány

2017. február 17.

Változott az együttműködési megállapodás nyomtatvány.

A formanyomtatvány a letölthető menü/ szakképzési dokumentumok fülön megtalálható.

A minimálbér emelkedésével változott az összefüggő nyári gyakorlat alkalmával adandó tanulói juttatás összege is.

Pályázat a fiatal szakképzett pályakezdők gyakornoki alkalmazására

2017. február 16.
Fábri Eufrozina
Fábri Eufrozina

Nagy érdeklődés övezte az Egri Szakképzési Centrum szervezésében február 14-én Egerben tartott konferenciáját, melynek témája a szakképzett fiatalok gyakornoki alkalmazásához igénybe vehető támogatás népszerűsítése volt. A konferencián előadást tartott többek között Fülöp Gábor a HMFKB elnöke is.

Hét Heves megyei versenyző jutott tovább az SZKTV előválogatóba

2017. február 16.
Hablicsek László
Hablicsek László

A  szakmunkás tanulók szakmai tanulmányi versenyén (SZKTV) az elődöntőből 7 Heves megyei tanuló jutott tovább az előválogató fordulóba. A gyarkorlati versenyen egy festő, mázoló, tapétázó, egy kozmetikus, egy női szabó, egy vendéglátásszervező-vendéglős és három hegesztő diáknak szurkolhatunk, hogy tovább jussanak az április végén megrendezendő Szakma Sztár fesztiválra.

A szerdai BizLounge vendége Kücsön Gyula

2017. február 14.
Kücsön Gyula
Kücsön Gyula

December végén egy új üzleti klub alakult Egerben a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének szervezésében. A BizLounge est egy pódiumbeszélgetés és kötetlen networking.  A klub havonta tart pódiumbeszélgetéseket, melynek február 15-ei vendége Kücsön Gyula Sarud megmentője, az Élményfalu program ötletgazdája.

Letölthető iratminták IX.- Leltárfelelősség

2017. február 13.

Az iLex és a KamaraOnline új sorozatot indított melynek címe: Vállalkozói tudástár. Ezen cikksorozat keretén belül a vállalkozók számára legfontosabb dokumentumokról szakértők foglalják össze az alapvető tudnivalókat.
Kilencedik cikkünkben olyan iratminta szerepel, a munkajogi leltárfelelősséghez kapcsolódó négy jellemző munkajogi dokumentumsablont mutatják be.

 

Eger tovább szépülhet

2017. február 9.
Habis Lászó Eger MJV  polgármestere
Habis Lászó Eger MJV polgármestere

Több tízmilliárd forint jut Eger turisztikai fejlesztésére a közeljövőben – hangzott el tegnap az Egri Városházán, ahol Habis László Eger MJV polgármestere tájékoztatta a meghívott résztvevőket, az Eger és környékén tervezett pályázati beruházásokról, projektekről.

Jól teljesítettek a megyeszékhely vállalkozásai

2017. február 7.
Harmati László, Trembeczky Gyula
Harmati László, Trembeczky Gyula

Február 6-án a Városháza Dísztermében köszöntötte Habis László Eger polgármestere és Dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke Eger legnagyobb adófizető cégeit, egyben átadták az idei Pro Agria gazdasági szakmai díjakat is Harmati Lászlónak a Hotel Eger& Park tulajdonos ügyvezetőjének és Trembeczky Gyulának a Larenta Kft. tulajdonos ügyvezetőjének.

Tanulók étkezési hozzájárulása

2017. február 6.
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa

A gyakorlati képzők részéről 2017 januárjában érkezett felvetés, mely szerint a kedvezményes étkezés természetbeni formáját az Erzsébet utalvány megemelt adóterhe miatt, a jövőben készpénzben szeretnénk biztosítani. Ez a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével nem lehetséges.

Regionális logisztikai központot telepít Hatvanba a Bosch

2017. február 2.
Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője
Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője

2016.01.26-án a  Külügy-minisztériumban jelentették be, hogy a Bosch európai szinten is jelentős fejlesztést valósít meg Hatvanban. A vállalat közép-kelet-európai logisztikai központját a hatvani ipari parkban építi fel mintegy 17 milliárd forintból. Ennek köszönhetően legalább 250 új munkahely jön létre a településen. 

Önkormányzati Ösztöndíjat alapítottak Gyöngyösön

2017. február 1.
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere

Hiesz György Gyöngyös város polgármestere a Duális felsőoktatási fórumon jelentette be, hogy a város önkormányzati ösztöndíjat alapít.

Megtekinthetőek az SzKTV, OSzTV 2017 elődöntők dolgozatai

2017. január 30.

Megyénkben Eger, Gyöngyös, Hatvan és Lőrinci helyszíneken 24 szakmában 194 tanuló írta meg dolgozatát 2017. január 3 – 19. között. Az írásbeli feladatok megoldásai már elérhetőek a www.szakmasztar.hu oldalon. Az elődöntők kijavított versenydolgozatait 2017. február 8-án szerdán lehet megtekinteni a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székházában (Eger, Faiskola út 15. fsz. 24-es iroda).

Szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályok 2017

2017. január 26.

A gyakorlati képzést teljesítő vállalkozások e tevékenységükhöz kapcsolódóan a szakképzési hozzájárulás terhére különböző kedvezményekben részesülnek.

A 2017. évi szakképzési hozzájárulásra és elszámolásra vonatkozó szabályokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes összefoglalót készített, amely a www.nav.gov.hu honlapon található meg.

 

Újabb népszerű Könyvelő Klub előadások 2017. év januárjában

2017. január 20.

Újabb népszerű előadások hangoztak el a Könyvelő Klub rendezvények keretében, melyek három helyszínen, Egerben (Hotel Korona), Gyöngyösön (HKIK Gyöngyösi Kirendeltség) és Hatvanban (Hatvan, OK-TAT-60 Kft.) 2017. január 16-18.-én kerültek megrendezésre 115 fő részvételével.