Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

A Széchenyi Kártya Program azonnal reagál a piaci igényekre

2016. október 24.

Budapest, 2016. október 10. – Mostantól a vállalkozások már 50 millió forint maximális összegben igényelhetnek Széchenyi Forgóeszközhitelt, a fagykárral érintett agrárvállalkozások pedig még több településen juthatnak költségmentes hitelhez a Széchenyi Kártya Program keretében – jelentette be Krisán László, a Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.Egy modern vállalkozás működésének az alapja az IT

2016. október 20.
Kuna Péter Microsoft Magyarország Kft..
Kuna Péter Microsoft Magyarország Kft..

A Grassalkovich-kastély díszterme adott otthont október 18-án a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz digitálisan! projekt hatvani információs napjának. A résztvevők megismerhették azon informatikai megoldásokat, amelyek bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja: korszerű termelésirányítási rendszert, felhasználóbarát felhőalapú olcsó irodai szoftvereket, valamint a mobil alkalmazások előnyeit.  A rendezvényen a kiállítókkal is lehetőség volt személyes konzultációra.

Erasmus+ pályázatíró szemináriumok

2016. október 20.

Október végétől indulnak a Tempus Közalapítvány Erasmus+ pályázatíró szemináriumai, melyek a 2017-es mobilitási és stratégiai partnerségi pályázatok elkészítésében nyújtanak praktikus segítséget a leendő pályázóknak.

Egyszerűsített EKÁER adattartamú bejelentés a "tisztességes vállalkozóknak"

2016. október 17.

2016. október 13-án lépett hatályba az a jogszabály módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az engedélyezett gazdálkodó egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor.

Ipar Napjai a Debreceni Egyetemen

2016. október 14.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának és Debrecen város önkormányzatának rendezésében, két napos szakmai találkozót szerveztek 2016. október 13-14-én, az oktatás, a városirányítás, az iparkamara és a vállalatok részvételével, amelynek kiemelt kérdése volt, hogy az egyetem mivel tud hozzájárulni a város gazdaságfejlesztő, beruházás-ösztönző tevékenységéhez, hogyan hat az oktatás a város és a régió versenyképességére.

Bemutatkozik a Wave Stúdió

2016. október 14.

Vállalkozók, vezetők egyre többen tekintik úgy, hogy az egészségmegőrzés a munkakultúrának is része, ezért akiknek ez fontos és megtehetik, a dolgozóikat is támogatják ebben a fontos ügyben. A Wave Stúdió folyamatosan keresi azokat a vezetőket, vállalkozásokat, akikkel partnerséget tud kialakítani.

Elkezdődtek a gyárlátogatások

2016. október 12.

A héten elkezdődtek a Vállalkozói napok gyárlátogatásai. Tíz napon keresztül közel 30 Heves megyei vállalkozás nyitja ki kapuit a lakosság előtt, és enged betekintést mindennapi életébe. A csoportos idegenvezetésre főleg az iskolásokat várják.

A minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértéke

2016. október 10.

A minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékéről szóló 27/2016. (IX. 14.) MvM rendelet Magyar Közlöny 137. számában jelent meg, a rendelet szerint a minimális építőipari rezsióradíj összege: nettó 2550 Ft/óra.

Mire jó a dokumentummenezsment

2016. október 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság-, és Társadalomtudományi Kara a dokumentum kezelés népszerűsítésére nyitott rendezvényét tart október 14-én, melyre várja az érdeklődőket. 

Igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök jelentkezését várja a TSZSZ

2016. október 6.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő független szervezet, igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök jelentkezését várja tagjai sorába az egész ország területéről.

Tisztújítás: Újabb 4 éves ciklus kezdődik a HKIK-ban

2016. október 4.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016. október 4-én tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttek egybehangzó véleménye alapján az elnöki posztra ismételten Dr. Bánhidy Péternek szavaztak bizalmat a 2016-2020-as időszakra.

IN MEMORIAM – TÓTH JÓZSEF

2016. október 3.
Tóth József
Tóth József

Kedves Józsi!

 

Bekövetkezett az elkerülhetetlen, melyről mély megdöbbenéssel vettünk tudomást.

Hatvan és térségében kezdődő iparfejlesztések

2016. szeptember 30.
Roger Seemeyer, Műszaki ügyvezető igazgató, Robert Bosch Elektronika Kft.
Roger Seemeyer, Műszaki ügyvezető igazgató, Robert Bosch Elektronika Kft.

A kormány ipari parkot hoz létre Hatvanban, a beruházást egyúttal - a hatósági ügyintézés szempontjából - nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány.

Miskolci Egyetem – Eger Nap

2016. szeptember 27.

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a mérnök munkaerőhiány enyhítése, a képzés népszerűsítése, érdekében szervezett programsorozatának következő állomásaként rendezte meg 2016. szeptember 27-én Miskolci Egyetemmel együttműködve az „Eger Nap” elnevezésű programot.

Heves Megyei Vállalkozói Napok 2016

2016. szeptember 26.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 11. és 21. között ismét megvalósítja a Heves Megyei Vállalkozói Napok programsorozatot, melyben a megyében működő vállalkozások teljesítményére, gazdasági erejére, mindennapi működésük nehézségeire, ugyanakkor igényeire, céljaira kívánja felhívni a társadalom figyelmét.

Összefoglaló a Vállalkozók Európai Parlamentjéről

2016. október 21.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Vállalkozók Európai Parlamentje rendezvényt Brüsszelben, október 13-án.  A parlamenti képviselők helyén a vállalkozók szavazhattak az üzleti szférát érintő olyan aktuális európai uniós kérdésekről, mint a nemzetközi kereskedelem, a belső piac, a fenntartható gazdaság és szakképzés. A Heves megyei vállalkozások érdekeit a HKIK delegáltja, Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezetője képviselte.

Támogatott részvételi lehetőség a MIDEST Paris ipari beszállítói szakkiállításon

2016. október 20.

Az MKIK üzleti delegációt szervez a MIDEST Paris ipari beszállítói szakkiállításra, amelyre várják megyénkből is az érdeklődők jelentkezését. A szakkiállítás témái többek között: fémfeldolgozás (forgácsolás, lemezmegmunkálás, öntvények, kovácsolás, rögzítéstechnika, félgyártmányok, hő- és felületkezelés), szerszámgyártás, műanyag- és gumiipar, elektronika és villamosság, mikrotechnológia, üveg, fa és egyéb anyagmegmunkálás, ipari szolgáltatások.

Online pénztárgép: támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek

2016. október 18.
Online pénztárgép előadás- HKIK 2016. május
Online pénztárgép előadás- HKIK 2016. május

Október 17-től véleményezhető az NGM pénztárgép támogatásáról szóló rendelettervezete, amely a 2017. január 1-jétől újonnan kötelezett vállalakozásoknak 50 ezer forintot biztosít a gépek beszerzéséhez. Az állami támogatás az átszemélyesítésre alkalmas, modernizált pénztárgép után vehető igénybe. Ezek az új gépek lényegesen több funkcióval bírnak, így például már eladhatóak vagy bérbeadhatóak, sőt a taxisok kasszái (kötelezően) beépített GPS funkcióval is felszereltek lesznek.

Változások a kéményseprésben

2016. október 17.

A magyar parlament 2015. év decemberében jelentősen átalakította a kéményseprő üzletágat, melynek eredményeképpen a lakosság számára ingyenessé vált a kötelező kéményseprési közszolgáltatás, azonban a gazdálkodó szervezeteknek továbbra is fizetniük kell a kéményseprői szolgáltatásért. 

Egészségügyben tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram indul

2016. október 17.
Páva Hanna, Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ elnöke
Páva Hanna, Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ elnöke

Az ápolói ösztöndíjprogram megvalósítására 4,4 milliárd forintot különítenek el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében.

Paktum a megye foglalkoztatásának javításáért

2016. október 12.

Első sorban a harminc év alatti munkakeresőknek nyújt segítséget és a foglalkoztatás színvonalának növelését szolgálja az október 10-én aláírásra került egri Foglalkoztatási Paktum. Uniós forrás felhasználásával segítik a munkába állást, 2021-ig több száz embernek segítene a pályázó konzorcium, mely élén Eger Önkormányzata áll. Az Egri Városházán látta el kézjegyével a paktumot a 22 együttműködő fél, köztük a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

Tájékoztató rendezvény felnőttképzőknek: hogyan állítsunk össze szakszerűen szakmai programkövetelményt?

2016. október 11.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai programkövetelmény javaslat szakszerű összeállítása céljából tájékoztató rendezvényt szervez Miskolcon felnőttképzéssel foglalkozó intézmények, felnőttképzési szakértők számára.

Hatvanban is vállalkozz digitálisan!

2016. október 10.

Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! címmel kerül megrendezésre október 18-án Hatvanban egy tájékoztató, szemléletformáló rendezvény, melynek célja, hogy motiválja a mikro- kis- és középvállalkozásokat a digitális eszközök mindennapos használatára. 

Bérbeadó raktárak, irodák, üzemépületek Egerben

2016. október 7.
A Platt 2003 Kft. szeretné bérbe adni a tulajdonában lévő ipari épületeket, melyek kiválóan alkalmasak gyártásra, raktározásra, könnyű ipari tevékenységek végzésére. A bérbe adni kívánt terület Eger északi
részén található és rendelkezik, raktározásra és gyártásra is alkalmas nagyméretű ipari csarnokokkal, irodaépülettel, valamint szociális blokkal is.

Ki minősül nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezettnek?

2016. október 6.

Az Szakképzési hozzájárulásról szóló törvény ( 3. § 3. pontjának d) alpontja definiálja a „nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett: az a hozzájárulásra kötelezett, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után az elszámolható éves csökkentő tétel összegének legalább 400%-a volt” .

INDUL AZ MKIK GVI 2016. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. október 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról.

1,5 millió forintos támogatás jár elektromos autó vásárlásához

2016. szeptember 30.

A kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez anyagi segítséget ad október végétől. A támogatás a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, s csak új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik, amelyek ára nem haladja meg a 15 millió forintot.

Közlekedési infrastruktúra fejlesztések Egerben

2016. szeptember 29.
Habis László Eger MJV polgármestere, és Dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke
Habis László Eger MJV polgármestere, és Dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke

A Heves Megyei Kereskedelmi és Ipakamara szervezésében a vállalkozások képviselői számára 2016. szeptember 27-én a kamara székházában tartottak tájékoztató előadást Eger MJV Önkormányzata, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. képviselői és szakemberei.

Kötelező munkavédelmi képviselő

2016. szeptember 26.
Munkavédelmi előadás (2016. március 31. , HKIK)
Munkavédelmi előadás (2016. március 31. , HKIK)

A nyáron hatályba lépett Munkavédelmi törvény módosítása értelmében a korábbi ötvenhez képest, már a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak is kötelező munkavédelmi képviselőt választani. Jelentősen bővült tehát azon munkáltatók száma, akiknek figyelembe kell venni ezt az előírást és erre már alig több mint 3 hónapjuk marad. Ha nem teszik, több százezres nagyságú bírság elé néznek.

A megye szakember-utánpótlását szolgálja az új tanműhely

2016. szeptember 22.
Fülöp Gábor, Uzelman Tamás, Fábri Eufrozina, Nyitrai Zsolt
Fülöp Gábor, Uzelman Tamás, Fábri Eufrozina, Nyitrai Zsolt

3 millió forint értékű új épületgépészeti tanműhellyel gazdagodott az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel szeptember 20-án. Az átadón köszöntőt mondott többek között Nyitra Zsolt országgyűlési képviselő, File Sándor a HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója és Hoffman Attila a J.P Fűtéstechnika 98 Kft. munkatársa is.