Élelmiszer jelölésre, termék címkézésre vonatkozó új szabályozásokról szóló előadás

2014. március 31.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önta „Mire Figyel a hatóság?" című tájékoztató rendezvénysorozat soron következő előadására, amelyen témája:

 

 

Élelmiszer jelölésre, termék címkézésre vonatkozó  új szabályozásokról

 

 a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság tart tájékoztatást

 

 

időpontja: 2014. április 29. (kedd) 9.00 óra

helyszíne:HKIK Központ 3300 Eger, Faiskola u. 15.

A kamara továbbra is a vállalkozókat szolgálja

2014. április 16.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2014. április 16-án tartotta XXVIII. küldöttgyűlését. A küldöttgyűlésen meghívott előadóként Dr. Peredy Zoltán a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai főosztályvezetője tartott előadást Magyarország 2014-2020 közötti innovációs stratégiájáról, pályázati lehetőségekről, kiemelt figyelmet fordítva a KKV szektorra. A Küldött gyűlés napirendi pontjai szerint megtárgyalásra került a 2013. évi költségvetés végrehajtása, és a 2014. évi költségvetés meghatározása is. A küldöttgyűlés minden napirendi pontot elfogadott!

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei taggyűlésén a hatóság munkájáról is szó esett

2014. április 18.

Együttműködési megállapodás keretében az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Heves Megyei Szervezetének 2014. április 10-én megtartott taggyűlésére meghívást kapott Lánchidi Csilla helyettesítő felügyelőség-vezető és Prokai István, a felügyelőség munkatársa is. 

A kamara feljelentést tett a csalók ellen

2014. április 15.

A napokban a Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet fejléccel és azonosítóval Heves megyében is több vállalkozás kapott hivatalos felszólítást, közzétételi díj megfizetésének tárgyában, melyben azt kérik, hogy a címzett fizessen be a K&H Banknál vezetett számlájukra 24 ezer forintot. A levelet nem a kamara küldte, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feljelentést tett, és az Országos Rendőr-főkapitányság csalás gyanúja miatt nyomozást indított.

Executive Training Programme - Támogatás a japán és dél-koreai üzleti megjelenéshez

2014. április 14.

Az Európai Bizottság által támogatott ETP (Executive Training Programme) program részben Londonban, részben pedig Japánban/Koreában zajló vezetőképzési program évek óta segíti azon közép- illetve felsővezetőket, valamint vállalkozásokat, amelyek lehetőséget látnak a Japánban, illetve Dél-Koreában történő üzleti megjelenésben. Az ETP célja, hogy európai vállalatok vezető beosztású képviselői egy speciális, közel egy éven át tartó tréning keretében megszerezzék azokat az üzleti, nyelvi és kulturális ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adott vállalat sikeresen megjelenhessen a japán/dél-koreai piacokon, illetve bővíthesse ottani üzleti kapcsolatait.

MEGHÍVÓ - Sikeres piacra lépés az Egyesült Királyságban c. szeminárium

2014. április 14.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egyesült királysági Magyar-Brit Kereskedelmi Kamarával (HBCC) együttműködve  „Sikeres piacra lépés az Egyesült Királyságban” című szemináriumot  szervez.

Időpont: 2014. április 24., csütörtök, 14.00 óra

Helyszín: MKIK, 1054 Budapest, Szabadság tér 7., Bank Center, Platina torony II., X. emelet/1001 sz. terem

A szeminárium elsődleges célja az, hogy a brit piac iránt érdeklődő vállalkozások számára tájékoztatást nyújtson a bilaterális gazdasági kapcsolatok alakulásáról, az együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről valamint a brit gazdasági és befektetési környezetről és üzleti lehetőségekről.

 

 

A kamara álláspontja a "Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet" leveléről

2014. április 10.

A mellékelt levél nem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik. A levélben foglalt díjfizetést javasoljuk, hogy a gazdálkodó szervezetek ne teljesítsék.

 

Az MKIK a szükséges jogi lépéseket a levélben foglaltakkal kapcsolatosan haladéktalanul megteszi.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

NAV tájékoztató a számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről

2014. április 10.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa-törvény) 159.§-ának fő szabálya szerint az adóalanynak az általa teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlát kell kibocsátani. Az Áfa-törvény 166.§ (1) bekezdés alapján, ha az adóalany a 165.§ (1) bekezdés b.) pontja alapján mentesül a számlaki bocsátási kötelezettség alól, köteles nyugta kibocsátásáról gondoskodni.

 

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés húsvét előtt

2014. április 10.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az idén is fokozott húsvéti ellenőrzést tart – közölte az NFH szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

Tájékoztatásuk szerint a felügyelők a fogyasztók megtévesztésére és megkárosítására irányuló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésekor vizsgálják, hogy a pénztárnál megfelelően történik-e az árfelszámítás, az egyes termékeket azon az áron értékesítik-e, amelyet a terméken szereplő árcímke vagy a polccímke tartalmaz, többes árfeltüntetés esetén pedig a pénztárnál az alacsonyabb áron számítják-e fel a terméket.

Fokozott ellenőrzést tart az adóhivatal Észak-Magyarországon

2014. április 9.

Fokozott ellenőrzésekbe kezdett az észak-magyarországi régióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kereskedelmi és szolgáltatói vállalkozóknál - tájékoztatta a testület sajtóreferense az MTI-t kedden.

 

Lengyel cégek aktuális üzleti ajánlatai

2014. április 8.

Cikkünkben lengyel vállalkozások közel harminc üzleti ajánlatát olvashatják több területről:műanyag szállítódobozok, konténerek, raklapok gyártása... táplálékkiegészítők gyártása... műanyag csövek és idomok gyártása (elektromos berendezések, távközlés, autóipar, fűtési rendszerek)... gépek, berendezések, komplett gyártósorok exportja-importja... elektromos motorok, alkatrészek és szerszámok… A Lengyel üzleti ajánlatokat Rittenbacher Ödön (képünkön), a HKIK lengyel kapcsolati tanácsadója ajánlja figyelmükbe.

Elindult a H2020 hivatalos magyar nyelvű portálja

2014. április 7.

A Nemzeti Innovációs Hivatal elindította a Horizon 2020 magyar nyelvű portálját, hogy segítse a hazai kutatóintézetek és vállalatok sikeres részvételét a programban. A H2020 portál rendszeres tájékoztatást nyújt az aktuális pályázati lehetőségekről, a programhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi rendezvényekről, valamint gyakorlati információkkal szolgál a pályázati anyag előkészítéséhez és partnerkereséshez is. A honlap elérhetősége: A honlap elérhetősége: http://www.h2020.gov.hu/

 

Megjelent a DECENTRALIZÁLT PÁLYÁZAT nyerteseinek listája

Mohácsi Lajos a Sanamöbel Bútorgyártó Kft. ügyvezető igazgatója
Mohácsi Lajos a Sanamöbel Bútorgyártó Kft. ügyvezető igazgatója

2014.április 5-én megjelent a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2013. évi decentralizált beruházási kerete terhére kiírt pályázat eredménye.

Meghívó - MKIK kiutazó delegáció Vietnámba - 2014. május 19-26.

2014. április 3.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által Dr. Parragh László elnök vezetésével Vietnámba szervezett 2014. május 19 – 26. közötti üzleti delegációba a jelentkezési határidő hamarosan lejár. Kérjük, amennyiben érdeklődik a delegációban való részvétel iránt, az alábbiakban felsorolt 3 dokumentumot kitöltve, 2014. április 9–ig Végvári Kristófnak a vegvari.kristof@mkik.hu e-mail címre visszaküldeni szíveskedjék.

  1. 1.       a mellékelt jelentkezési lapot és
  2. 2.       jelentkezési laphoz kapcsolódó nyilatkozatot (magyarul)
  3. 3.       company profile adatlapot (angolul)

A jelentkezés csak a 3 melléklet együttes visszaküldésével érvényes.

 

A szakmai programokkal kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban Végvári Kristóf áll rendelkezésükre, Tel: (1) 474 5106, e-mail: vegvari.kristof@mkik.hu

 

Az 1. számú mellékletben részletezett repülőjegy- és szállásajánlatot az Atlasz World Travel Idegenforgalmi Kft. állította össze. A kapcsolattartó személy  Vioszné Sebesvári Enikő (Tel: +36-1/ 473-2690,  332-6666/  Fax: +36-1/ 473-2696; E-mail: outgoing@atlasztravel.hu; atlasz@atlasztravel.hu)

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj pályázati felhívás 2014

2014. április 2.

A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében álló 2014. évi aktuális pályázati felhívásokat (a hazai kreatív ipar legrangosabb elismeréseit), a Magyar Formatervezési Díj pályázatot és a Design Management Díj felhívást ajánljuk szíves figyelmükbe.

A Magyar Formatervezési Díj pályázat benyújtásának határideje: 2014. május. 5.

A Design Management Díj jelölésének határideje: 2014. április. 14.

„TÁMOP – 2.3.4. A” Gyakornoki program – Április 30-ig lehet pályázni!

2014. április 18.

Még van lehetőség pályázni az Új Széchenyi Terv keretében kiírásra került TÁMOP-2.3.4.A jelű, „Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban” című pályázatra.

 

A pályázat célja: a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a tanulószerződéssel gyakorlati képzésben a tavalyi 2012/13. tanévben végzett, ill. az idei, 2013/14. tanévben végző pályakezdők továbbfoglalkoztatása szakmájukban gyakornokként. A támogatás mind a vállalkozások, mind a pályakezdők számara hasznos, mert munkahelyek teremtését segíti, ill. segíti a fiatalok munkatapasztalat szerzését.

HEVES MEGYEI SIKEREK A SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁLON

2014. április 16.
Bernát Péter, Benus Ferenc felkészítő tanár, Szőke Péter, Ferge István
Bernát Péter, Benus Ferenc felkészítő tanár, Szőke Péter, Ferge István

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztiválon 38 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket.

Az országos döntő Budapesten, a Hungexpó Budapesti Vásárközpont területén került megrendezésre (1101 Budapest X., Expo tér 1.). 2014. április 14-16-án.

 

A 2013/2014-s tanév döntőin 106 iskolából 194 versenyző vett részt. Heves megyéből 118 indulóból 13 tanuló volt elődöntős és kilenc tanuló jutott tovább a döntőbe.

CO3 Kamarai ügyviteli csomag

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a CO3 Kft. együttműködése nyomán, a kamarai tagok kedvezményes szolgáltatáscsomaghoz juthatnak hozzá. Sőt, most még egy hónapig ingyenesen kipróbálható!

Legyél te is tudatos vásárló!

2014. április 15.

A Grassalkovich Antal Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Felnőttek Általános Iskolájában meghatározó alappilér a kereskedő és az eladói képzés. 

Munkájuk során törekednek a minőségi oktatásra, aminek egyik elismert módszere a versenyeztetés. Ebből az apropóból szervezték meg tanulmányi versenyüket a térségben, ami az idei tanévben, áprilisban kerül megrendezésre, TUDATOS VÁSÁRLÓ témában, „Kisebb lábnyommal a Földön” címmel. A részt vevők közép- és szakiskolai tanulók. 

 

A verseny döntőjének időpontja: 2014. április 15. 10,00 óra

Helyszíne: Grassalkovich Antal Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Felnőttek Általános Iskolája, 3000 Hatvan, Csaba vezér u. 6.

 

Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában

2014. április 14.
Az ABA–Invest in Austria a Dr. Ujvárosi Veronika Ügyvédi Iroda együttműködésében tisztelettel meghívja Önt a Mosonmagyaróváron, 2014. május 9-én megrendezésre kerülő „Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában“ című információs rendezvényre.
Helyszín:Flesch Károly Kulturális Központ, H-9200 Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 14.
Időpont: 2014. május 9., regisztráció: 15:00-15:30, előadások kezdete: 15:40

Lengyel vendégek a kamarában

2014. április 11.

Lengyel vállalkozók villámlátogatását fogadta április elején a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A vendégeknek a lengyel-magyar üzleti kapcsolatok ápolása mellett az egerszalóki termálvíz kipróbálására, és az egri borok kóstolására is volt egy kis idejük.

Kihirdették a 2014. évi építőipari rezsi óradíjat

2014. április 11.

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj

2014. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 2422 forint - az erről szóló belügyminiszteri rendelet csütörtökön a Magyar Közlönyben jelent meg.

Több helyen jogosulatlanul használták az OÉTI logóját

2014. április 10.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az utóbbi időben számos étrend-kiegészítő termékkel összefüggésben előfordult, hogy az adott forgalmazó jogosulatlanul jelentette meg kereskedelmi kommunikációjában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál védjegyként bejelentett OÉTI logót - írja közleményben az intézet.

Nívódíjat kapott az Imola

2014. április 9.

2013. évben az IMOLA ÉPÍTŐ Kft. és a Hunép Universal Zrt. konzorciuma MŰEMLÉK HELYREÁLLÍTÁS REHABILITÁCIÓ kategóriában Építőipari Nívódíjban részesült, az Eszterházy Károly Főiskola műemléki épülete felújítása kapcsán. Az elismerést hirdető tábla leleplezésére 2014. április 9-én került sor.

SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL

2014. április 9.

„A jó szakma felér egy diplomával!”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2014-ben hetedik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztiválon 38 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket.

Az országos döntő Budapesten, a Hungexpó Budapesti Vásárközpont területén kerül megrendezésre (1101 Budapest X., Expo tér 1.).

Időpont: 2014. április 14-16.

Pályázati felhívások - Horizon 2020

2014. április 8.

Az Európai Bizottság 2013. december 11-én közzétette a Horizon 2020 program első pályázati felhívásait a 2014-2015-ös évre. Összesen 151 pályázati felhívás részletes információi érhetőek el a program ügyfélkapuján, a „Participant Portal”-on keresztül. A legtöbb 2014-es költségvetésű pályázati felhívásra már lehet jelentkezni, és az év folyamán még több kiírás várható. Közülük néhányat ismertetünk cikkünkben: Klaszter egyszerűsített projektek az új ipari láncokért; Energiahatékony épületek; Fenntartható feldolgozóipar; A jövő üzemei; KKV-k innovációs kapacitásának fejlesztése. Pályázatok összköltségvetése 2014-ben: 7,8 milliárd euró

Észak-Magyarországi Egészségturizmus és Senior Turizmus Szakmai Nap

2014. április 7.

Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság és a Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület szervezésében 2014. április 24 -én tartják Egerszalókon az Észak-Magyarországi Egészségturizmus és Senior Turizmus Szakmai Napját.

Építőipari közbeszerzési pályázati kiírás

2014. április 4.

A HKIK szeretné tájékozatni az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásokat, milyen Heves megyét érintő közbeszerzési pályázati lehetőségek jelentek meg.

 

A 2014/3. számban 2014. 03. 31-én megjelent ajánlati felhívás tárgya:

INDUL AZ MKIK GVI 2014. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2014. április 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Ehhez a felméréshez most Ön is hozzájárulhat egy kérdőív kitöltésével.

 

 

Heves Megyei Békéltető Testület közzététele

2014. április 1.

Az Fgytv. 36. § (1)bekezdésében foglaltaknak megfelelően:ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét- nyilvánosságra hozza.