Még MA lehet jelentkezni az SZKTV/OSZTV versenyre!

2014. december 17.

December 18-ig, azaz ma lehet jelentkezni a 2015. évi SZKTV/OSZTV versenyre.

Folyamatosan érkeznek a nevezések. A megyéből eddig 14 iskola 188 tanulója adta le jelentkezését 22 szakmában az elektronikus felületen.

Izgalmas versenynek nézünk elébe!

Online kasszák: költséges hibák

2014. december 16.

Tipikus hibákat követnek el a kereskedők az online pénztárgépek használatakor – figyelmeztet az Onlinekassza.hu beszámolója szerint a NAV adószakmai sajtóirodájának vezetője. 

Szigorodtak az élelmiszerjelölés szabályai

2014. december 17.

2014. december 12-étől szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, mert az átmeneti időszakot követően hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

Gyöngyösi Okmányiroda: három hónapig zárva

2014. december 16.

Kormányablakká történő átalakítás miatt december 12-től - várhatóan három hónapig- zárva tart a Gyöngyösi Járási Hivatal okmányirodája.

Év végi adózási határidők

2014. december 16.

December 22. a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje: az adóelőleget (pl. eva, társasági adó, hitelintézeti járadék előleg, energiaellátók jövedelemadója), valamint az innovációs járulék fizetésére kötelezett adózók esetében a járulékelőleget eddig kell az adóévi várható fizetendő adó/járulék összegére kiegészíteni. Tekintettel arra, hogy 2014. december 20. szombat, a feltöltési határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. december 22.

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER)

2014. december 15.

Megváltozik az adózás rendjéről szóló törvény a jövő évtől. A legnagyobb változás minden kétséget kizáróan az lesz, hogy létrejön az áfa csalások visszaszorítására kialakított közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKAER). Az EKAER-nek köszönhetően ellenőrizhetővé válik az EU bármely tagállamából Magyarországra, vagy fordítva, Magyarországról egy EU-s országba irányuló, az adott termék közúton való fuvarozásával, valamint az országon belül történő közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítése.

Új innovációs törvény 2015. januárjától

2014. december 15.

Az Országgyűlés 2014. november 25-i ülésén fogadta el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényt, amely 2015. január 1-jével, pontosan tíz évvel az első innovációs törvény hatályba lépését követően fog annak a helyére lépni.

A magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamit az erre szánt hazai és uniós források koordinált elosztására jön létre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

Magyar kézművesek ismerkedhettek Prágában a cseh szakképzéssel

2014. december 12.

2014. november 30. – december 05. között 24 vállalkozás kézműves szakmai tanulmányúton vehetett részt Prágában Herman István kézműipari alelnök vezetésével.

A tanulmányút célja volt, hogy kézművesek, szakoktatók, vállalkozások képviselői betekintést nyerjenek a csehországi kézműves hagyományokba, a tanulóképzésbe, az utánpótlás nevelésbe és megismerkedjenek a cseh kultúrával, pedagógiával és kézműves tanulási módszerekkel.

Hogyan történik a Felsőoktatási intézmény szakmai gyakorlóhelyeinek nyilvántartásba vétele?

2014. december 9.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a felsőoktatási intézmények szakmai gyakorlóhelyeinek nyilvántartásba vételi eljárásával kapcsolatos tudnivalókat, a vonatkozó jogszabályokat, röviden összefoglaljuk az eljárás menetét, emellett megtalálják az ügyintézők elérhetőségeit is, valamint letölthetik az ehhez szükséges adatlapokat.

Milyen változások várnak a diákokra a 2015-ös évben?

2014. december 10.

Az alábbi területen számíthatnak az oktatást érintő kérdésekben változásokra a diákok 2015-ben:

A gazdasági tárcához kerülnek a szak- és szakközépiskolák, emelkedik a minimum ponthatár, változnak az érettségi szabályai, folyamatosan emelkedik a felsőoktatási intézményekbe történő bejutáshoz szükséges minimumponthatár.

Megnyílt a 2015. évi SZKTV/OSZTV elektronikus jelentkezési felülete

2014. december 8.

Jelentkezz Te is a téged érintő szakképesítésben a jövő évi Szakma Kiváló Tanulója Versenyre vagy az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre!

Megemelik a népszerű kkv-pályázat keretét

2014. december 5.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára

Eddig mintegy négyszeres túligénylés, körül-belül 34 milliárd forint értékű igénylés érkezett be az eredetileg 8,5 milliárdos kerettel meghirdetett, a kkv-k termelési kapacitásának bővítését célzó uniós pályázatra – közölte Csepreghy Nándor.

Január 12.- A Szakképzési hozzájárulás elszámolásának határideje

2014. december 4.

Közeleg a 2015. január 12-e, a vállalkozásoknak már csak a december hónap marad, hogy a 2014-es évre a normatívák felhasználását felülvizsgálják, hiszen az éves elszámolást 2015. január 12-ig legkésőbb be kell nyújtaniuk.

Kézműves vásár a Pincegalériában

2014. december 3.

Az idei kézműves és iparművészeti adventi kiállítás és vásár ünnepélyes megnyitójára 2014. december 6-án 10.30-kor kerül sor Gyöngyösön a Pincegalériába.

Fuvarozó társaságok figyelmébe!

2014. december 2.

1-2 milliárd forintnyi bírság megfizetése alól mentesülnek a jóhiszemű úthasználók, miután az Országgyűlés elfogadta az e-útdíj törvény kapcsolódó módosítását 2014. október 27-én.

 

Advent Hatvanban

2014. december 18.

Változatos programokkal várják az érdeklődőket Hatvanban a Kossuth téren megrendezésre kerülő adventi programokra. A karácsonyi vásár december 5-23 között látogatható, élő állatokkal megtekinthető a betlehem, illetve idén is birtokba vehető a jégpálya a városháza előtt.
Ezen kívül iskolások, óvodások ünnepi műsora lesz megtekinthető, kézműves délután lesz gyerekeknek, közös gyertyagyújtás, Pál Dénes koncert, jégdisco.

 

További programok: www.advent.hatvan.hu

Eldőlt: Vasárnap zárva lesznek az üzletek

2014. december 17.

Március 15-től vezetik be a nagyobb boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmát. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. 

Építőipari közbeszerzési pályázati kiírás

2014. december 16.

A HKIK szeretné tájékozatni az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásokat, a Heves megyét érintő aktuális építőipari közbeszerzési pályázati lehetőségekről.

„Mi a pálya?!”

2014. december 16.

Pályaorientációs kiadvány, mely 33 szakma bemutatását tartalmazza. Pályaválasztásról mindenkinek, szülőknek, diákoknak. Tájékoztató mindazoknak, akik pályaválasztás előtt állnak.

Kötelezően nyilatkozni kell tulajdonosukról a vállalkozásoknak

2014. december 15.

Fontos határidőnek kell eleget tennie a vállalkozásoknak: 2014. december 31-ig számlavezető bankjuknál kell nyilatkozatot tenniük tényleges tulajdonosukról, vagy tulajdonosaikról. Minderre egy tavaly elfogadott jogszabályváltozás kötelezi a vállalkozásokat. Amennyiben a bankjuk által értesített cégek december 31-ig elmulasztják megtenni nyilatkozatukat, január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni. Ez azt is jelentheti, hogy az érintet cég, januárban nem tud majd például bért utalni. 

Felhívás az Innovációs Nagydíj pályázatra

2014. december 15.

Magyar Innovációs Nagydí - Pályázat a 2014. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére. Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is díjazzák: Ipari, Agrár, Környezetvédelmi, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.

Beadási határidő: 2015. február 17.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Rendszer (EKAER) bemutatása

2014. december 12.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató előadást szervez a 2015. január 1-én bevezetésre kerülő közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer az EKAER bemutatásáról.

 

Tájékoztató a helyi iparűzési adóelőleg kiegészítési kötelezettségről

2014. december 12.
Korsós László EMJV Polgármesteri Hivatal - Adóiroda vezetője
Korsós László EMJV Polgármesteri Hivatal - Adóiroda vezetője

Közeledik a 2014-es év vége, amely egyben bizonyos adózók esetében az adóelőleg-kiegészítési - más néven a feltöltési - kötelezettség határidejének közeledtét is jelenti.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2. számú melléklet II/A/2/c) pontjaszerint - a társaságiadó-előlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésérekötelezett, naptári évvel azonos üzleti évet választó vállalkozónak - az adóévre már befizetett helyiiparűzési adóelőlegek összegét a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáigki kell egészíteni.

Országos elismerés a ZF Hungária Kft-nek.

2014. december 10.
Ősz Csilla, Markus Schleier átveszi a díjat
Ősz Csilla, Markus Schleier átveszi a díjat

Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter adta át az Év Vállalkozója - díjat Őszi Csillának és Markus Schleiernek, a ZF Hungária Kft. két ügyvezető igazgatójának. 

Figyelem! Január 1-jétől változik a pénztárgépes számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás

2014. december 9.

2015. január 1-jétől kezdődően valamennyi pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki/amely bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti köteles az általa e tevékenységhez kapcsolódóan kibocsátott valamennyi számláról adatszolgáltatást teljesíteni az adóhatóság felé.

„Senior Termék” Fórum - szépkorúak utaztatása

2014. december 5.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága az Észak-magyarországi Turizmus Akadémia Sorozat Keretében „Senior Termék” Fórumot rendez Egerben.  

5. Adventi Borszalon Gyöngyösön

2014. december 5.

Idén immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a város egyik legelegánsabb rendezvénye, melynek ebben az évben a Kékes Étterem Bálterme ad otthont.

Idén is pályázhatnak Eger Ünnepi Fényei

2014. december 3.

Az Egri Advent minden elemében megszépül egy kicsit, hiszen a belváros megújításával több lehetőség nyílt meg. Karácsonyi vásár, ingyenes parkolás, Eger Ünnepi Fényei pályázat és számtalan szórakoztató program a belvárosban. 

A kultúra aratott az idei Prímán

2014. december 3.
Megyei Príma díjazottak
Megyei Príma díjazottak

Pénteken került sor az Agria Cinema Moziban a 2014. évi Príma Gálára, ahol immár kilencedik alkalommal adták át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Prima-díját, valamint a Heves megye Év Vállalkozói díjakat is.Sávosan emelkedik jövőre az élelmiszer lánc felügyeleti díj

2014. december 2.

Két törvénytervezet is elfogadásra vár az üzletek működésével kapcsolatosan. Ami már biztos, sávosan emelkedik az élelmiszerlánc felügyeleti díj, és a jövőben csak EKAER számmal lehet bizonyos árukat szállítani, az első forgalomba hozóknak.