Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Tudnivalók a nyári diákmukáról

2016. június 27.

A  „Tudnivalók a nyári diákmunkáról (2016)” c. dokumentumot csatolva találja, amelyet az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya juttatott el az MKIK-hoz.

Indul a Nyári diákmunka program

2016. június 20.
Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár
Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár

A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is meghirdeti a „Nyári diákmunka” elnevezésű központi munkaerő-piaci programot.

A program célja a fiatalok korai munkatapasztalathoz juttatása, emellett a munkajövedelem szerzés biztosítása és a fiatalkori inaktivitás megelőzése.

Nyár, hőség, ellenőrzések

2016. június 20.

A Munkavédelmi hatóság a nyári hőségriasztások során 2-3 napig tartó „akció” vizsgálatokat is tarthat arra vonatkozólag, hogy a munkáltatók megtették-e a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében a szükséges megelőző intézkedéseket. Elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (pl. építés-kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, mezőgazdasági tevékenység) merül fel a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai elleni fokozott védekezés szükségessége.

Nőtt a szabálytalanságok száma - Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2016. I. negyedév

2016. június 16.

NGM Munkafelügyeleti Főosztálya által közzé tett a 2016. évi I. negyedéves ellenőrzési tapasztalataiból  kiderül, hogy az előző év hasonló időszakát figyelembe véve, sajnos  - ha minimálisan is - , de tovább nőttek a munkavédelmi, munkaügyi ellenőrzések által feltárt szabálytalanságok.

 

A TIGÁZ felszólít a behajtási költségátalány megfizetésére

2016. június 14.

Számos megkeresés érkezett az elmúlt hetekben kamaránkhoz, melyben a vállalkozások azt sérelmezik, hogy a TIGÁZ Zrt. behajtási költségátalány jogcímén 2015-re visszamenőleg fizetési felszólítást postázott ki. Követelésüknek van jogalapja.

A jegyzők szakmai értekezletén előadást tart a HKIK elnöke

2016. június 10.
Dr. Bánhidy Péter, HKIK elnök
Dr. Bánhidy Péter, HKIK elnök

2016. június 15-én (szerda) a Megyeháza Barkóczy termében kerül sor a megye jegyzőinek szakmai értekezletére, ahol Dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke ad tájékoztatást a jegyzők részére a vállalkozói adatbázisokkal kapcsolatosan, illetve annak lehetőséről, hogy a Heves Megyei Önkormányzat és a HKIK a jövőben hogyan tud együttműködni a nyilvántartások harmonizálásában, az adatbázisok kezelésében, segítve ezzel a helyi vállalkozásokat, gazdasági szereplőket.

A Mercedes és az Opel után az Audiba szervezett gyárlátogatást a HKIK

2016. június 9.

Az elmúlt időszakban a HKIK gyárlátogatásokat szervezett a hazai autó- és motorgyárakba, melyekhez iparágtól és cégmérettől függetlenül csatlakoztak a Heves megyei vállalkozások képviselői. A résztvevők legutóbb az Audi győri üzemének folyamataiba pillanthattak be, akik átemelhető jó példákkal gazdagodtak.

Tudnivalók a szakképző iskolások nyári gyakorlatáról

2016. június 8.
Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.
Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.

Közeledik a tanév vége és a szakiskolai és ágazati szakközépiskolás tanulók nyári gyakorlatának ideje. Az összefüggő szakmai gyakorlat célja, hogy tanulók minél hamarabb vállalati környezetben, életszerű munkakörülmények között sajátíthassák el a választott szakmát. A gyakorlatot vállalkozásoknál, cégeknél megkezdő szakképző iskolás tanulók a gyakorlat megkezdése előtt meg kell kötniük 2016. június 16-ig a tanulószerződést vagy az iskolának és a vállalkozásnak az együttműködési megállapodást.

Az adott évfolyam teljesítésének feltétele az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése, tehát a részvétel kötelező ( Törvényi háttér: 2011. évi CLXXXVII tv. a szakképzésről )

Gyakorlati szakemberek jelentkezését várjuk a szakmai vizsgabizottságokba!

2016. június 7.
Vizsgabizottsági továbbképzés
Vizsgabizottsági továbbképzés

Az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli, állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló képzések lezárása az elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretek mérésével és értékelésével szakmai vizsgabizottság előtt történik.

A vizsgabizottság olyan független szakmai testület, melynek munkájában a szakmai elméleti tantárgyak oktatásához, vagy a gyakorlati képzés ellátásához jogszabályban előírt szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkező személyek vehetnek részt.

 

A Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara várja azon aktív vállalati/ vállalkozói szakemberek jelentkezését, akik jártasak a szakképzés területén, a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelnek, valamint szívesen hozzájárulnak a jövendőbeli szakembereinek képzéséhez, értékeléséhez a munkaadói oldal képviseletében.

2018-ra készülhet el az M25 gyorsforgalmi út

2016. június 6.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kapott információk szerint, amennyiben a jelenlegi ütemterv tartható lesz, 2018-ra teljes hosszban elkészül a kétszer kétsávos M25 autóút, amely a köztes települések elkerülésével közvetlen, gyors és kényelmes összeköttetést biztosít Eger és az autópálya között.

Mestervizsga elnöki kinevezéseket adott át Dr. Bánhidy Péter

2016. június 1.
A képen: balról jobbra Vízer Zoltán, Antók Sándor, Dr. Bánhidy Péter, Juhász Péter, Nagy Zoltán, Bucsek András
A képen: balról jobbra Vízer Zoltán, Antók Sándor, Dr. Bánhidy Péter, Juhász Péter, Nagy Zoltán, Bucsek András

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 6.§ (3) bekezdésében foglaltak értelmében 2016. január 2 - február 10. között köztes mestervizsga elnöki pályázatra nyílt lehetőség. A pályázatot benyújtók közül 6 jelölt pályázatát bírálta el és írta alá a Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

Szoftvert venni vagy bérelni? - Mire jó egy felhő?

2016. május 29.

A felhő alapú számítástechnika (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egy ágazata. Többféle felhő alapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, a szolgáltatás üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy az interneten.

Időpontfoglalás egyszerűen

2016. május 26.

Internetes naptár vállalkozásodnak, mellyel ügyfeleid időpontjait kezelheted. Nincs szükség többé telefonálásra, papírmunkára! Ügyfeleid éjjel-nappal, bárhonnan foglalhatnak hozzád időpontot, te pedig egy helyen, átláthatóan kezelheted minden foglalásukat. A booked4.us egy digitális naptár, ami időt és pénzt spórol neked és ügyfeleidnek egyaránt. Erről is szó lesz május 31-én Egerben, a HKIK Vállalkozz digitálisan! Információs napján!

CRM - ügyfélkapcsolat-kezelés: Önnek már van?

2016. május 25.

Számos vállalat életét könnyítheti meg egy CRM rendszer bevezetése. Hogy miben? Megtudhatja a HKIK május 31-ei rendezvényén! Vállalkozz digitálisan! Az ügyfélkapcsolat-kezelés (Customer Relationship Management - CRM) fogalma egy cég saját partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik. Egy CRM szoftver célja, hogy ezeket a folyamatokat támogassa, illetve a jelenlegi és potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tárolja.

Még több vendég, még több vendégéjszaka

2016. május 25.
Szántó László, Tóthné Bánszki Zsuzsa, Molnár Anita, Fülöp Gábor
Szántó László, Tóthné Bánszki Zsuzsa, Molnár Anita, Fülöp Gábor

Sokan jöjjenek, sokáig maradjanak, és sok pénzt költsenek - ez lenne a legfőbb cél, amiért a térség turisztikai szakemberei dolgoznak. A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter május végén megrendezett regionális szezonnyitó rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a gyógyturizmusban rejlő lehetőségek. 

Hőségriadó: óvjuk munkavállalóinkat

2016. június 24.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, 2016. június 23. (csütörtök) 00 órától 2016. június 26. (vasárnap) 24 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki. A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya (a továbbiakban: Munkafelügyeleti Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. 

Az informatikai lemaradás versenyhátrányt okozhat

2016. június 20.

Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan címmel került megrendezésre június 16-án Gyöngyösön egy tájékoztató, szemléletformáló rendezvény, melynek célja, hogy formálja a cégvezetők infokommunikációs szemléletét, motiválja a kkv-kat a modern üzleti digitális eszközök és megoldások használatára.

Augusztus 1-től a NAV ellenőrzi a kisteherautókat is (3,5 tonnától)!

2016. június 17.

EKAER bejelentési kötelezettséggel fog járni, ha a nem kockázatos terméket nem útdíjköteles gépjárművel fuvarozzák, azonban a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát.

Aktuális pályázatokról hallhattunk

2016. június 15.

A GINOP aktuális nyitott és idén még várható pályázati lehetőségeiről szervezett tájékoztató rendezvényt a HKIK 2016. június 14-én délelőtt. A program apropóját a hamarosan megnyíló GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című pályázat adta, de minden, jelenleg elérhető lehetőségről információkat kaptak a résztvevők.

Miért fontos a keresőmotor optimalizálás (SEO)?

2016. június 13.
Nagy Antal Shopzeus Kft.
Nagy Antal Shopzeus Kft.

Ha van egy weboldalunk, blog-unk, vagy webáruházunk, akkor annak az optimalizálása nagy mértékben segíthet, hogy jó helyezéseket érjünk el a keresési eredményeknél és látogatókat vonzzunk oldalunkhoz, ezáltal „mi adhatunk megoldást és választ” az emberek problémáira és kérdéseire.

Tehetséges fiatal szakembereket köszöntöttek a Parlamentben

2016. június 9.

A Szakma Sztár Fesztivál 1-3 helyezett diákjait köszöntötte május 8-án a Parlamentben Kövér László az Országgyűlés elnöke , Parragh László az MKIK elnöke, Cseresznyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár és Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Heves megyéből négy diák vehetett át emléklapot.

Hatvani fejlesztések

2016. június 8.

Hatvanban induló fejlesztések között szerepel az új spotcsarnok megépítése.

Gyöngyösön is Vállalkozz digitálisan!

2016. június 7.

Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan címmel kerül megrendezésre június 16-án Gyöngyösön egy tájékoztató, szemléletformáló rendezvény, melynek célja, hogy motiválja a mikro- kis- és középvállalkozásokat a digitális eszközök mindennapos használatára. 

A jövendőbeli munkavállalói már iskolapadban ülnek!

2016. június 6.
Szakképzési tájékoztató 2016
Szakképzési tájékoztató 2016

Minden vállalkozás számára nélkülözhetetlen a humán erőforrás magas színvonalú pótlása. A kiválasztás folyamata egyre korábbi időpontra tevődik át. Elengedhetetlen tehát, hogy egy szervezet előre tervezzen, és már akár az iskolában kiválassza azt a tanulót, aki később sikeres, megbízható munkavállalója lesz.

Amennyiben eddig csak tervezte, hogy csatlakozik a gyakorlati képzők széles táborához, tegye meg most. A HKIK folyamatosan bővülő nyilvántartásában jelenleg 300 vállalati képzőhely van regisztrálva. Az ügymenet egyszerűsítése érdekében összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a tanulófoglalkoztatás során. 

A digitális gazdasághoz zárkóztak fel a vállalkozások

2016. június 3.

A Heves Megyei és Iparkamara május 31-én Vállalkozz digitálisan címmel információs napot tartott a megye kis- és középvállalkozásainak részre. A rendezvényen 6 előadó és 11 kiállító segített betekintést nyerni az infokommunikációs technológiák újdonságaiba.

Pályázati tájékoztató – A GINOP aktuális programjai

2016. június 1.

A Széchenyi 2020 program keretében folyamatosan jelennek meg a különböző pályázati lehetőségek, köztük természetesen vállalkozások számára elérhető programok is. Ezzel kapcsolatban 2016. június 14-én a HKIK és az Econoserve Pályázati Kft. közös tájékoztatót szervez.

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

2016. május 31.

Már letölthető az elektronikus építési napló androidos mobilokra fejlesztett változata. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket a kivitelezés helyszínén, a megrendelők pedig saját készülékükön bárhol, bármikor nyomon követhetik az építkezés fázisait. Az építésügyi fejlesztés a hagyományos E-építési naplóval szinkronban működve, a nyilvános tesztidőszak tapasztalatait felhasználva május 19-től segíti az építőipari szereplőket.

Szakmák Sztárjai Napközis tábor 2016.

2016. május 25.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programsorozatán belül 2016. évben immár negyedszer hirdeti meg felső tagozatos általános iskolás diákok számára napközis táborát, idén ismét Sástó lesz a helyszín. Célunk a táborban részt vevő tanulókkal minél több szakma megismertetése, kipróbálása.A táborba a HKIK tagvállalatainak, dolgozóinak a gyermekeinek a jelentkezését várjuk, ezzel is segítve a nyári szünidő tartalmas eltöltését.

Online pénztárgép előadás

2016. május 25.
Dr. Plesu Ákos a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóság, Operatív Ellenőrzési Osztály osztályvezetője
Dr. Plesu Ákos a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóság, Operatív Ellenőrzési Osztály osztályvezetője

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016. május 12-én az újonnan bevont ágazatok, megyei vállalkozói részére szervezett gyakorlati tájékoztató előadást az online pénztárgép használatáról a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága és a 3COM Netregister Kft. munkatársai bevonásával.

Elindult a mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációját segítő program

2016. május 25.
Parragh László
Parragh László

Mintegy 3000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást (kkv) célzó infokommunikációs szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program indult, amelynek nyitó eseményét Győrben tartották.  A program részeként 2016. május 31-én Egerben, és 2016. június 16-án Gyöngyösön a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Információs fórumot szervez, ahol a helyi vállalkozások ismerkedhetnek a digitális technológia újdonságaival.