Éles gyakorlat és kedvcsináló a vendéglátás szakmáihoz a gimnazistáknak -lezajlott a Gasztrodalmi döntője

2019.04.02.

Öt megyei gimnázium tanulói kóstoltak bele a vendéglátás szakmáinak gyakorlásába április 1-jén hétfőn az Eger Hotelben lezajlott Gasztrodalmi vetélkedő döntőjén. Az első helyezett a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ csapata lett.

 

Az Egri Szakképzési Centrum által meghirdetett, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterklubja, a Hotel Eger - Park és vendéglátó vállalkozások által támogatott és megszervezett versenyt hagyományteremtő céllal rendeztük meg, hogy közelebb hozzuk és megkedveltessük a vendéglátás szakmáival a végzős gimnazistákat. 

A döntőt két forduló előzte meg, egy internetes kvíz, majd egy elődöntő, ahonnét a legjobban teljesítő öt három fős csapat juthatott a döntőbe.

 

A diákoknak prezentációt kellett készíteni az interjúalany ismertetője alapján

 

A végső megmérettetésen valós munkakörülmények között kellett egy 3 fogásos menüt megfőzniük előre megadott, azonos nyersanyagkosár valamennyi elemét felhasználva, valamint el kellett elkészíteniük egy vidám húsvéti menüsort és hozzá illő terítéket, ill. interjút készíteni és prezentációban bemutatni a jelen lévő jeles megyei vendéglátó vállalkozásokat. 

 

Egy adott tematika alapján kellett megteríteni az asztalt,  melyhez a menükártyát is a versenyzők tervezték meg. 

 

A vetélkedő alatt profik, a szakma mesterei és az ESZC Szent Lőrinces vendéglátó diákjai segítették az amatőr, de lelkes csapatokat, akik nagy izgalommal, de mégy nagyobb lelkesedéssel teljesítették az akadályokat.

 

Az elkészült ételek tálalását és ízvilágát is pontozta a zsűri

 

Az első helyen a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ csapata, az Eötvös Cukrászda végzett, második helyezett lett a hatvani Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium csapata, a Bukfenc, a harmadik helyezést pedig az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium Gaszrodalmárok diákjai harcolták ki maguknak. Az első három helyezett értékes szállás, wellness és vacsora utalványokat nyertek. A negyedik és az ötödik helyen az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium két csapata, a Podzol és a Pindur Pandúrok végeztek, akik különdíjként főzőiskola utalványokat kaptak, ill. valamennyi csapat további vacsorautalványt kapott a támogató vendéglátó vállalkozásoktól.

 

A döntősök

 

A versenyt követőek a szervezők egyetértettek abban, hogy a vetélkedőt a jövőben minden évben április 1-jére ütemezve évente megrendezik. 

 

Támogatók: Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterek Klubja,  Hotel Eger – Park, HBH Bajor Sörház, Hotel Senátor Ház, Ködmön Csárda Borétterem, Trifla Ivó és Konyha,Ízek Tanodája-Nagy Zoltán ev.