Elkészült a ZF Hungáriánál az 500 000. automataváltó

2021.12.02.

Az idén 25 éves ZF Hungária Kft. 1996-os indulása óta Eger és Heves megye egyik legnagyobb vállalatává fejlődött. A negyedszázados jubileumát ünneplő vállalat jelenleg több mint 1600 embernek ad munkát, vagyis ennyi család megélhetéséhez járul hozzá közvetlenül a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében. Emellett a térség legnagyobb adófizetője, azaz a vállalat fejlődése folyamatosan hozzájárul Eger város és a térség folyamatos fejlődéséhez. 

 

A ZF Hungária Kft. a németországi központú ZF konszern egyetlen magyarországi leányvállalata.  A ZF konszern a világ egyik legjelentősebb vezető autóipari beszállítója, gépjármű részegységek széles skáláját fejleszti és gyártja. Jelenleg öt földrészen, 42 országban 270 telephelyet működtet. 

 

A ZF csoport egri gyárában haszongépjárművekhez és személygépjárművekhez gyártanak sebességváltókat. A haszongépjármű területen manuális, 6 fokozatú váltókat és automatizált váltókat, valamint ezek alkatrészeit gyártják, teherautókba, buszokba, európai és távol-keleti vevők részére. 

Az egri gyár tevékenysége nagyszabású zöldmezős beruházás keretében személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővült 2018-ban. A személygépjármű üzletág területén 8 fokozatú, automata sebességváltók készülnek, prémium kategóriás személygépjárművekbe. 

Idén november közepén az egri szereldében elkészült a félmilliomodik automataváltó – a termelési rekordot azonban a koronavírus járvány miatt csak visszafogott körülmények között tudták a dolgozók megünnepelni. Az üzemcsarnokban tartott ünnepségen a ZF Hungária ügyvezetői kiemelték: az egri termékek a vevő visszajelzése alapján folyamatosan magas minőségűek, és mivel beszállítói járműpiac egyik sikertermékéről van szó, az eddig értékesített darabszámnál nagyobb mennyiségre lenne igény, ám a vevők kapacitását az elektronikus chipek hiánya korlátozza. A piaci viszonyok normalizálódása után minden esély megvan arra, hogy a szerelde újra három műszakban termeljen. 

***

A platánfák a vállalat történelméhez tartoznak. Már a Csepel Autógyár idejében is több platánsor díszitette a vállalati utakat. Egy ilyen platánsort a tesztközpontunk bővítése során ki kellett vágni, ezt a vállalat 25 éves jubileuma alkalmából 25 új platánfával pótoljuk, ezáltal is szimbolizálva a vállalat működésének folytonosságát.

 

***

- A 2021-es év legfontosabb eredményének azt tekintem, hogy globális félvezető-hiány és az ebből következő megrendelés-csökkenések ellenére ebben az évben is sikerült megőrizni a munkahelyeket, és emellett a vállalat pénzügyi stabilitását és nyereséges gazdálkodását! A félvezető-hiány még a koronavírus-járványnál is nagyobb kihívás elé állított bennünket, tavaly ugyanis, volt állami segítség a termelésleállítások miatti csökkentett munkaidő támogatására, viszont az idén, és talán részben még 2022-ben is egy sokkal súlyosabb helyzetet kell saját erőforrásokból. A leállások mellett ugyanakkor folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy bármelyik pillanatban teljes kapacitással újraindítsuk a termelést, megrendelésünk ugyanis van bőven, csak az anyaghiány miatt akadozik az autógyárak termelése.  Ebben a helyzetben is megmutatkoznak a legfontosabb erősségeink! Kompetens és elkötelezett munkatársakkal és vezetőkkel rendelkezünk. Stabilan, hatékonyan gazdálkodunk. A rugalmasság mellett a csapatmunka és az összefogás segít a céljaink elérésében. Anyavállalatunkkal folyamatos az egyeztetés az új termelési lehetőségekről. A ZF AG tisztában van a ZF Hungária értékeivel, és jövőbeni termelési projektjeinek megvalósításában, ideértve az elektromos mobilitást is, számít a mi szaktudásunkra, fejlett technológiánkra, rugalmasságunkra – hangsúlyozta Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A termékgyártás mellett a 25 éves ZF Hungária jelentős, egyre bővülő szolgáltatási tevékenységet is folytat több üzleti területen a ZF AG központja, illetve a világszerte működő ZF leányvállalatok részére.

 

 

Elkészült a ZF Hungáriánál az 500 000, automataváltó
•    2017 márciusában jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, hogy a ZF AG jelentős bővítést hajt végre Egerben, a ZF Hungária Kft. égisze alatt. 
•    A beruházásnak köszönhetően a ZF egyik legkeresettebb terméke: a 8HP típusú, nyolcfokú automataváltó készül majd az új gyáregységben. 
•    Az új üzem mintegy nyolcszáz új munkatársat foglalkoztat majd a szériagyártás beindításakor, ami 2018 októberére várható. 
•    A mintegy 31 milliárd forint értékű beruházáshoz, az új munkahelyek nagy számára tekintettel a magyar kormány 6,7 milliárd forint összegű támogatást nyújt. 
•    A 10 hektáros új telephelyen egy 40 000 négyzetméter területű, irodablokkal egybeépített üzem- és raktárcsarnokot építettek fel, amelynek műszaki átadása 2018 júliusában a tervezett határidőben megtörtént. 
•    Ha a termelés indokolja, a későbbiekben a területen lehetőség van a csarnok bővítésére.