Első lépések a zero waste konyha felé

A háztartási hulladékok nagy része a konyhában keletkezik. Ezért ha szeretnéd csökkenteni a hulladék kibocsátásodat, azt a konyhában érdemes elkezdeni. Hogyan fogj hozzá? 

 

1. Textilzsákok bevásárláshoz

A zöldség- vagy pékáruvásárláshoz használt textilzsákok szerencsére egyre szélesebb körben elterjedtek. Ezek a zsákok pillekönnyűek, így észre sem veszed ha mindig ott rejlenek a táskádban és attól sem kell tartanod, hogy többet kell fizetned ha ezekben a zsákokban kerülnek a zöldségek a mérlegre. Mosógépben egyszerűen moshatóak, és rengetegszer újrahasználhatóak. Az első lépés az, hogy veszel egy szett zsákot, a következő pedig, hogy tudatosan figyelsz rá, hogy a zsákocskák mindig ott legyenek nálad. A kenyeres zsákokból is érdemes többet venni, hogy étkezési szokásaidtól függően jusson egy a kenyérnek, egy (vagy több) a péksüteményeknek és legyen egy extra, ami mindig ott van nálad akkor is, ha még épp használatban van a többi. A zöldségek/gyümölcsök többsége is elvan a bevásárló táskádban és a pénztárosok is egyre kevésbé lepődnek meg rajta, ha valaki csak úgy csomagolás nélkül halmoz pár zöldséget/gyümölcsöt a pénztárszalagra. Miben különböznek a hagyományos zsákoktól? Ezek a zsákok olyan anyagokból készülnek, amik gondoskodnak róla, hogy a pékáruk minél tovább frissek maradjanak, anélkül, hogy bepenészednének.

 

 

2. Útravaló étel- és ital zöld csomagolásban

Szerencsére ma már remek sokszor-használatos csomagolás közül választhatunk az útravaló szendvicshez és vízhez/egyéb italhoz. Nincs szükség többé folpackra, alufóliára, szalvétára és PET-palackokra. Válaszd a különböző méretekben és mintákban megtalálható, szendvics és egyéb harapnivaló csomagolására megálmodott tépőzáras újraszalvétákat, amik vízhatlanok, könnyen tisztíthatóak, strapabíróak és terítőként/alátétként is használhatóak. Az apróbb falatokhoz, kekszekhez, vagy akár ragadósabb gyümölcsökhöz, zöldségekhez pedig az újratasakokat is használhatsz. Mibe kerüljön az útravaló ital? Természetesen olyan kulacsba, amit sok-sok éven át használhatsz és mind az előállítása és az ellátási láncban megtett útja, mind a hulladékká válása minél kisebb terhet ró a környezetre.

 

3. Folpack és alufólia nélkül otthon

Hogy mivel helyettesítheted otthonodban az egyszerhasználatos csomagolóanyagokat? A lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt. Ha fedőre van szükséged az ételmaradékok tárolásához a hűtőben, használj egy üres tányért.
A fedőként használt tányérok kényelmesebb (és kevesebb mosogatással járó) alternatívája lehet a mosható hűtősapka. Abban az esetben, ha hely szűkében vagy, használj praktikusan egymásra rendezhető dobozokat. A fém és üveg dobozok előnye, hogy sütőben is használhatóak. Ideális megoldást jelenthetnek, ha mikrohullámú sütő helyett a sütőt használod ételeid megmelegítésére. Amikor valami apróságot nem szeretnél dobozba tenni, a méhviaszos élelmiszercsomagoló lehet a te megoldásod. Ha a sütőben használnál alufóliát, használj helyette lefedhető tepsit. Persze valójában minden tepsi lefedhető, ha mást nem, egy másik (a saját alapterületénél nem kisebb) tepsivel.

 

4. Az élet papírtörlő és papírszalvéta nélkül

Mennyire jól helyettesíthető a papírtörlő konyharuhákkal? Az csak a konyharuháid nedvszívó képességétől és mennyiségétől függ. Használj 100% pamutból készült konyharuhákat. Ahhoz, hogy kellően nagy legyen a konyharuha-készleted, nem is kell feltétlenül új darabokat venned. Bátran vágd praktikus méretű darabokra a már használhatatlanná/feleslegessé vált egyéb háztartási textileket, pl. lepedőket. Mi a helyzet a szalvétákkal? Használj textil szalvétákat, amiket mosógépben 40 fokon moshatsz és vasalhatsz is.

 

5. A zero waste konyha a bevásárlással kezdődik

A többször használatos csomagolásokat akkor tudod a legjobban kihasználni, ha olyan helyen vásárolsz, ahol az eladók nyitottak rá, hogy az otthonról hozott csomagolásodba tedd a megvásárolt élelmiszereket. A pékáruk és zöldségek/gyümölcsök esetén ez szerencsére lassan mindenhol alap. Mi a helyzet az egyéb élelmiszerekkel? Egyre több csomagolásmentes bolt várja a zero waste szemlélet lelkes követőit, már Egerben is. De akkor sem kell csüggedned, ha nincs a közeledben csomagolásmentes bolt. Látogass el egy közeli piacra és vedd meg ott a tejterméket, húsárut és a kimért gabonákat, magokat, aszalványokat, édességeket.

 

 

És ami a legfontosabb: időnként tudatosítsd magadban, hogy minden egyes apró lépés számít a környezettudatos, energiatakarékos életvitelhez!

 

Forrás: zoldbolt.hu