EU-hírek az MKIK brüsszeli képviseletétől (2020/4. hírlevél)

2020.02.28.

A tartalomból: Egyelőre megállapodás és költségvetés nélküli a következő hét év; Nyugat-balkáni EU-bővítés; Szabadkereskedelmi megállapodás Vietnámmal; Trükköző műanyagipar; Beteljesületlen energetikai célok; Uniós gázprojekt vizsgálata; Hogyan áll az unió a mesterséges intelligencia terén a globális versenyben?...

A hírlevél tartalmából:

  • Megállapodás nélkül ért véget február 21-én a rendkívüli uniós csúcs, így az Európai  Uniónak  még  mindig  nincs költségvetése  a  2021-2027  közötti  hét  éves időszakra.
  • Minicsúcs a bővítésről: február közepén a Bizottság és a Tanács elnöke találkozott a nyugat-balkáni országok vezetőivel. Az intenzívebb kapcsolatok célja, hogy rövidesen indulhassanak a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.
  • Szabadkereskedelmi megállapodás Vietnámmal – a közbeszerzési pályázatokon is indulhatnak az európai cégek, javulhat az uniós kereskedelmi mérleg.
  • Trükközik a műanyagipar: átcímkézik az egyszer használatos műanyagtermékeket, hogy elkerüljék a „műanyagadót”.
  • Nem teljesülnek az uniós energiatakarékossági célok 2020-ra,és a tervezettnél alacsonyabb a megújuló energiaforrások aránya is.
  • Uniós gázprojekteket vizsgál az európai ombudsman – olyat is támogatnának, ami nem környezetbarát?
  • FÓKUSZBAN EURÓPA: Lemaradt az Egyesült Államok és Kína mögött az Európai Unió a mesterséges  intelligencia  alkalmazásában. Tud-e  változtatni  ezen  a helyzeten az Európai Bizottság most közzétett új stratégiája?

A hírlevél letölthető a cikkünk végén.

mkik_eu_hirlevel_2020_04.pdf

Becskei Márk

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanácsadó és Projektiroda irodavezető
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 121-es mellék
+ (36) (20) 517-9290
E-mail cím: 
mark.becskei{#}hkik.hu