Felkészülés a Brexitre: Keressünk tapasztalt vámügyintézőket, s vizsgáljuk felül a kereskedelmi szerződéseinket!

2019.04.12.

Fókuszban a Brexit címmel szervezett tájékoztató fórumot a HKIK április 11-én, az október 31-ig szóló halasztás megállapodásának másnapján. Hard Brexit? Soft Brexit? Exit from Brexit? A szakértő előadók elmondták: minden forgatókönyv lehetséges - sőt, olyan forgatókönyvek is, melyek ma még nem léteznek.

Az előadók ismertették a Brexit várható következményeit, s az ún. Hard Brexit esetén várható EU-intézkedéseket, valamint a logisztikai-vámkezelési kihívásokat, tudnivalókat. Az előadások mellett kérédsekre, személyes konzultációra is nyílt lehetőség.

Mit tehet az exportáló-importáló magyar vállalkozás, hogyan készülhet fel, hogy a külpiaci tevékenységek terén minél kevesebb veszteség, piacvesztés érje?

A gazdálkoidói felkészülés lépései

1.) Több vámkezelés: több szakképzett, gyakorlott vámügyintéző szükséges. Ma sem egyszerű tapasztalt vámügyintéző munkatársakat találni, de ma még jelentősen könnyebb, mint egy jövőbeli Brexit másnapján. Aki hamarabb lép, nem kerül versenyhátrányba.

2.) Vizsgáljuk felül, s módosítsuk a kereskedelmi szerződéseinket!

  • Import esetén EXW helyett minimum FCA! (a vámügyintézés az importőr helyett az exportőr feladata)
  • Export esetén DDP helyett maximum DAP! (a vámügyintézés az exportőr helyett az importőr feladata)

Vállalati reakció: az árukészletek felhalmozása.

A bizonytalanság miatt a vállalatok a legrosszabra, a Hard Brexitre készülnek. Sokan már most is kivárást, piacvesztést tapasztalnak. Keressük a külföldi partnerrel közösen a megoldást, ne engedjük el a partner kezét!

Becskei Márk

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanácsadó és Projektiroda irodavezető
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 121-es mellék
+ (36) (20) 517-9290
E-mail cím: 
mark.becskei{#}hkik.hu