Hatékony energia- és vízmegtakarítás a ház körül

Manapság egyre többet hallunk a globális felmelegedésről és a fenntartható fejlődésről. Az energiát takarékosan is fel lehet használni: íme, néhány hasznos tipp, amivel a pénztárcánkban is több marad, és a környezetet sem szennyezzük túlzottan.

A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, mely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációját saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől. Manapság sok szó esik erről, nem véletlenül. Szeretnél te is tudatosabban, zöldebben élni?

 

18 egyszerű dolog, mellyel takarékoskodhatunk 

1. Tarts egy elektromos áram mentes napot! Tarts hetente egy olyan napot, amikor nem használsz elektromos áramot. A legjobb, ha ezt a napot hétvégére időzíted.

2. Csavard le a termosztátot! Bár a fűtésszezonnak már vége, jó ha tudod, hogy télen sem ajánlatos a hőmérsékletet 24-25 Celsius fokra állítani a lakásban, közben pedig rövid ujjú pólóban szaladgálni otthon. Az ideális hőmérséklet 21 Celsius fok. Ha csak egy Celsius fokkal lentebb tekered a termosztátot, és felveszel egy pulóvert, amikor hűvösebb van, azzal már sokat takaríthatsz meg.

3. Spórolj a fűtésen! Ha elmentek otthonról több napra, akkor nyugodtan le lehet venni a hőmérsékletet 20 Celsius fok alá. Ezzel kb. 10 százalékot lehet spórolni a fűtésszámlán. A legjobb, ha egy beprogramozható termosztát felszerelésével beállítod azt, hogy a külső hőmérséklet alapján legyen szabályozva a belső hőfok.

4. Zárd be az ablakot, és húzd el a függönyt! Minden évszakban más jelentősége van a nyílászáróknak, ezért érdemes átgondolni, hogyan használjuk őket az energiafogyasztást is figyelembe véve. Télen éjszakára zárd be jól az ablakot, és húzd el a függönyt. Így bent tudod tartani a hőt. A nap folyamán, ha otthon vagy, és süt a Nap, nyisd ki az ablakot egy-egy rövidebb időszakra, és húzd el a függönyt, hogy a Nap melege felmelegítse a szobádat. Nyáron pedig ajánlott éjszaka és kora reggel szellőztetni, amikor hűvösebb a levegő, nappal inkább zárd be az ablakot és húzd le az árnyékolót, hogy a nagy külső hőmérséklet ne melegítse még jobban a szobádat. Persze szellőztetni nappal is kell.

5. Cseréld ki a régi izzókat energiatakarékos fénycsövekre vagy LED égőkre! A kompakt fénycsövekkel akár 75 százalékot is megtakaríthatsz a villanyszámlán és az élettartalmuk is hosszabb. Ez azért van, mert a kompakt fénycsövek a hagyományos izzók által használt energia egynegyedét, egyharmadát adják le magukból, így akár tízszer tovább tartanak.

6. Kapcsold le a villanyt! Ha kimész a szobából, vagy amikor nincs rá szükséged, kapcsold le a villanyt. Ha pedig olvasol, akkor használd az asztali lámpát, ne a mennyezeti csillárt!

7. Húzd ki az összes elektromos készüléket a konnektorból! Ha a televízió kikapcsolt állapotban van, akkor is fogyaszt áramot. Ha a telefon a töltőről le van véve, de a másik vége a konnektorban van, akkor is fogyaszt áramot. Mindegyik minimálisat, de sok kicsi sokra megy. A készülékek ekkor készenléti állapotban (stand-by üzemmód) vannak. Ezért ezeket a készülékeket húzd ki a konnektorból, ha nem használod őket. Főleg éjszaka, amikor alszol.

8. Spórolj a vízzel! Zuhanyozz, ne fürödj. A fürdéssel 50-60 liter vizet is elpazarolhatsz. Amikor szappanozod magad, zárd el a vizet, ne folyjon feleslegesen. Vegyetek a szüleiddel olyan zuhanyrózsát, amelynek a vízsugara kicsi. Amikor fogat mosol, akkor is zárd el a vizet, öblögess pohárból. Használj egykaros csaptelepet, mert ha elzárod, majd újra megnyitod, akkor nem kell megint beállítani a hőfokot, mint a kétkarosnál. A hőfok beállítgatásnál is sok víz folyik el feleslegesen.

9. Energiatakarékos készülék vásárlása! Ha szüleid új készüléket akarnak vásárolni, akkor kérd meg őket, hogy inkább energiatakarékost vegyenek. Ezek a készülékek akár 40 százalékkal hatékonyabbak, mint elődeik. A 15 évnél régebbi készülék, bizony több áramot fogyaszt, mint a mai. Itt az ideje kicserélni. Ha nincs rá keret, a nagyobb áruházak időnként szerveznek olyan akciókat, amikor a régi készülékedet kicserélik, és annak az árát beszámítják az új árába.

10. A fűtési rendszer lecserélése! Ha a fűtési rendszer is elavult, érdemes lecserélni azt energiatakarékos kazánra. Akár 15 százalékkal hatékonyabb a régi fűtési rendszernél.

11.Csavard le a bojlert! A bojler esetében is, mint a termosztátnál csavard le a hőfokot, ha elmentek otthonról.

12. Moss ruhát alacsonyabb hőfokon! A mosógépnek rengeteg energiára van szüksége, hogy felmelegítse a vizet. 60 Celsius fok helyett moss csak 30-40 Celsius fokon.

13. Teljes adagot moss! Csak akkor moss, ha teljes adag összegyűlt. Két darab ruha miatt ne indítsd be a mosógépet, mert akkor is ugyanannyi vizet és energiát fog felhasználni a mosógép, mintha tele lenne.

14. Ne használj szárítógépet! Inkább szárítsd meg a ruháidat a szárítókötélen! Hamar megszáradnak, főleg nyáron és nem is lesz olyan gyűrött, mint amikor kiveszed a szárítógépből.

15. A megfelelő hőszigetelés szerepe! Ellenőrizd, hogy nincs-e rés vagy hézag az ablakokon. Ha igen, akkor lehet kapni a boltokban öntapadós szigetelőszalagot. Ha betömöd a réseket vele, akkor télen nem megy ki a meleg, nyáron meg a kellemes hűvös.

16. A nyílászárók cseréje! Ha már a tömítőszalag sem segít, akkor ki kell cserélni a nyílászárókat. A mai műanyag nyílászárók kétrétegű üvegből készülnek, amely tökéletesen szigetel.

17. A ház külső szigetelésének szerepe! Érdemes a ház falának és a tetőnek a szigetelését is megnézni, indokolt esetben azt is kicserélni. 5-25 százalékot lehet így megtakarítani a fűtésszámlán.

18. Ültess fát! Ha van kertetek parkosítsd be! A fák lombozata nyáron árnyékot ad, és hűvösen tartja a házat. Télen a fák levele lehullik és hagyja, hogy a Nap sugarai felmelegítsék a házat.

 

 

Ha ezek közül nem tudsz mindent megvalósítani, nem baj. Mindenki a maga erejének megfelelően tegyen valamit a környezetéért. Ha mindannyian egy kicsit teszünk, az összeadódva sokat segíthet a Földnek.

 

Forrás: kamaszpanasz.hu