Italt árusító vendéglátó üzletek figyelem!

2020.09.14.

2021. augusztusától a csapolt sörök húsz százalékának kisüzemi sörnek kell lennie azokon a vendéglátóhelyeken, amelyek szerződésben állnak a nagy gyárakkal. 

 

Eddig a nagyok szerződéses gyakorlata miatt nem árusíthattak a vendéglátók más söröket, beleértve a közel ezerötszáz hazai, családi vállalkozásként működő sörfőzde termékeit, de a júliusban életbe lépő a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosításának köszönhetően, nem lesz lehetőségük a jövőben kizárólagos szerződést kötni a nagy hazai sörgyáraknak a vendéglátóhelyekkel.

A módosításnak köszönhetően a nagy sörfőzdék kizárólagos szerződései 2021. július 31-ig maradnak érvényben. A szerződött vendéglátóhelyeknek kötelező lesz legalább 20%-ban kisüzemi csapolt sört értékesíteniük vagy bizonyítaniuk kell, hogy bár a vendégeiknek nem tudják megszabni, hogy mit igyanak, de ők kedvezőbb feltételeket biztosítottak a kis, hazai gyártóknak (árréssel, marketingmegjelenéssel). Ez a 20%-os arány azokra a helyekre vonatkozik, ahol ilyen szerződéseket kötöttek a vendéglátók – általában a kisebb kocsmák, vidéki helyek nem követték ezt a gyakorlatot, tehát rájuk a tv. módosítás ezen része nem vonatkozik.
Vonatkozik viszont a passzus, mely előírja, hogy az italt árusító vendéglátó üzlet köteles a sör – kivéve csapon értékesített sör –, üdítőital és természetes ásványvíz értékesítése esetén terméktípusonként legalább két különböző gyártó termékeinek értékesítését biztosítani. A kizárólagos szerződéssel vagy jognyilatkozattal nem rendelkező üzletek ezen törvényi részt, már 2020. szeptember 1-től, a kizárólagos szerződéssel vagy jognyilatkozattal rendelkezők pedig, 2021. augusztus 1-től kötelesek ezt alkalmazni.