Jövő technológiájáról hallhattak a fiatalok

2018.11.19.

Jövő technológiája címmel szervezett ismeretterjesztő konferenciát az Y Vállalkozói Egyesület, az Input Program és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara november 14-én Egerben. A Fiatal Vállalkozói Napok keretében létrejött program azért jött létre, mert mindhárom szervezett elkötelezett abban, hogy a vállalkozói szférát, valamint a felnövekvő fiatal generációkat hozzásegítse a jövő technológiáinak, fejlődési irányainak megismeréséhez.  

Az egyre gyorsuló ütemben növekvő és fejlődő gazdaságot több húzó ágazat táplálja, melyek mindegyikére jellemző, hogy növekedésük exponenciális jellegű. 

Ennek szemléltetésére jó példa:
•    A mezőgazdasági termelés kialakulása és az első ipari forradalom között 8000 év telt el.
•    Az ipari forradalom és a villanykörte felfedezése között már csak 120 év
•    onnan a holdraszállásig már csak 90 év
•    majd az Internet megjelenéséig 22 év telt el.

Szintén jól szemlélteti a számítástechnika fejlődése, melynek sokat idézett példája az adatszámítás változása. 1950- es években 1000 dollár értéken olyan technológia állt rendelkezésre amelyik 1 másodperc alatt 1 számítást tudott elvégezni. Ma ugyanennyi befektetéssel olyan technológiához jutunk mely 10 milliárd számításra képes.

 

 

A konferencia előadóinak sorát Novák Blanka nyitotta meg. Ő egy fiatal egri leányzó, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem tanulója, korábban a Dobó Gimnáziumba járt. A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, az Európai Unió által szervezett 30. világverseny bioökonómiai különdíjasa. Jelenleg a stockholmi Nobel-díjátadóra és az azt megelőző világkonferenciára, továbbá a jövő évi amerikai világversenyre készül. A goji bogyóból saját recept alapján kifejlesztett oldata egy világméretű problémára jelenthet megoldást a jövőben. Blanka előadásában bemutatta, mennyi munka és áldozat árán sikerült neki megnyerni a verseny, és biztatta a fiatalokat arra, higgyenek magukban, és merjenek cselekedni. 

 

A délelőtti program célcsoportja a középiskolás, főiskolás generáció volt, akik vállalati szakemberek előadásain keresztül rálátást kaphattak az Egert meghatározó vállalati innovációkról.  Az előadók sorát Bolyki Ferenc az Aventics Hungary Kft. ipari mérnökség vezetője folytatta, aki 16 éve dolgozik az egri pneumatika gyártásban. Előadásának fókuszában az állt, hogyan változtatta meg a digitalizáció az életünket, és ezáltal, hogyan lett az ipar is az életünk része.

Lepres Dávid, Juhász Péter, Bolyki Ferenc, Fekete Gábor, File Sándor

 

Juhász Péter előadásában bemutatta, hogyan teszi eredményesebbé a ZF Hungária Kft. működését a beszerzés. A ZH Hungária Kft. sebességváltók gyártásával foglalkozik. Az előadó több olyan munkakört vázolt fel a hallgatóságnak, mellyel sikeres karriert lehet építeni. 

 

 

A Sanatmetal Kft. munkatársa Fekete Gábor egy olyan egri fejlesztésről beszélt, mely forradalmasította az egészségipart. Bemutatta a WIWE otthoni diagnosztikai eszközt és egy olyan robotkart, mely helyettesíti az orvost egyes implantátumok rögzítésénél, kímélve ezzel a szakember egészségét.

 

 

A délutáni szekció előadói inkább a felnőtt korosztálynak, a vállalkozói rétegnek szóltak. Olyan témák merültek fel, amik foglalkoztatják a mai generációt és segítenek megérteni a jövőt. Karakas Péternek vezetőként és backend fejlesztőkent leginkább a probléma megoldása a feladata. 3 évet dolgozott Ázsiában többek között az Alibabánál is. Jelenleg saját startup-ot épít fejlesztők számára. Emellett apuka e-könyv illetve egy hangoskönyv szerzője is egyben. Előadásában a mindent behálózó internetes világ veszélyeire és lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Karakas Péter

 

A Mobilissimus, egy fiatal szakemberekből álló mobilitástervező műhely, melynek egyik alapítója Gertheis Antal, a köveztekő előadó. Integrált szemléletet képvisel a munkája során, figyelembe véve a mobilitás emberi, műszaki és gazdasági szempontjait is. Tapasztalatát a helyitől az európai szintig kamatoztatja: részt vesz közlekedési stratégiák kidolgozásában, többek között Eger fenntartható városi mobilitási tervének kidolgozásában is. Nemzetközi kutatási és együttműködési programokban, továbbá konkrét közlekedésfejlesztési projektek előkészítésében is. Ezek folyamatáról beszélt a konferencián.

 

 

A program kiemelt vendége volt Dr. Zacher Gábor toxikológus, a függőség szakértője, orvos, kommunikátor, aki a technológiai függőségről beszélt. Prezentációjában hangsúlyozta, a világunk megköveteli, hogy alkalmazzuk a technológiákat, de nem szabad a rabjukká válnunk. Beszélt a technológiai függőség fizikai és mentális tüneteiről, a társas kapcsolatok sorvadásáról, a fiatalok lelki fejlődésének a torzulásáról, a szülők felelősségéről és a gyógyulás útjáról. 

 

A technológiai fejlődés konklúziója, hogy sokat lehet ezekről a kérdésekről elmélkedni, eszmét cserélni. A konferencia életre hívásával az volt a cél, hogy a helyi közösségünk együtt gondolkodását elindítsa és tervein szerint évről évre ismét napirendre tűzzük.

 

Fotók: Szabó Bendegúz