Környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában segít egy telefonos alkalmazás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy mobilos applikációt készített, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Az alkalmazásban három színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

Még mindig nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyek összetevői allergizáló hatásúak, károsítják a hormonrendszert vagy akár a termékenységet. Ezeknek az összetevőknek a hatása lehet minimális egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az akár egész életen át mindennap használt vegyszerek összeségéből ezek a hatások hogyan adódnak össze és hogyan fokozódnak. Ezért szükséges a fokozott elővigyázatosság. A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait, ráadásul a tisztítószerek zöldítése egy lépés a fenntartható otthon kialakítása felé.

 

Forrás: Tudatos Vásárló

 

A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, azonban idén további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető és hivatalos ökocímkés termékek is.
Az applikációval jobban megismerhetik a termékeket a felhasználók, mintha csak elolvasnák a címkét. A termékekről szerepelnek olyan információk is, amelyek a címkén nem, és csak a külön, sokszor hosszadalmas úton elérhető termékbiztonsági adatlapon érhetőek el egyébként. Emellett az applikáció kiemeli, rendszerezi és értékeli a legfontosabb egészségi és környezeti információkat – időt és utánajárást spórolva meg a felhasználóknak.

 

A Tudatos Vásárló több funkcióval is rendelkezik:

  • a háztartási tisztítószerek vonalkódját leolvasva, vagy a termékek között böngészve könnyedén tájékozódhatsz a háztartási tisztítószerek környezetre és egészségedre gyakorolt hatásáról.
  • csatlakozhatsz kihívásokhoz,
  • listát készíthetsz a kedvenc termékeidről.

 

Az alkalmazás három kategóriába sorolja a termékeket:

  • "Jó választás!"  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.
  • "Válts zöldebbre!" Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.
  • "Használd körültekintően!" A piros besorolású termékekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni a szükségességükön vagy a helyettesítés lehetőségein. Használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán szerepel ebben a kategóriában minősített környezetbarát termék.

 

Forrás: Tudatos Vásárló

 

Az alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu