A LED lámpák és a ledes világítás előnyei

A LED izzók sokkal tartósabbak és hosszabb élettartamúak, ráadásul 90%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Bár a LED technológia viszonylag új, és ebből adódóan még kezdetleges, de már most egyértelműen látszik, hogy a LED-es világítás előtt káprázatos jövő áll.

 

A környezetbarát LED-es lámpa

A LED lámpák a leginkább környezetbarát fényforrások a jelenleg elérhető alternatívák közül. Energiatakarékosak, az élettartamuk pedig a leghosszabb a ma forgalomban lévő világítási megoldások közül: egy LED-es lámpa évi 1.000 órás használattal akár 10 évig is megfelelően világít. Fénykibocsátás tekintetében technológiailag a LED izzók állnak a legközelebb a hagyományos izzókhoz.

 

Érvek a LED-es világítás mellett

Az alábbiakban olvasható néhány szempont, amit a LED izzókról tudni érdemes:

 • Élettartamuk 10 000 óra (kb. 10 év).
 • 90%-kal kevesebb energiát használnak fel, mint a hagyományos izzó.
 • Egyenletes fényt adnak.
 • Felkapcsoláskor azonnal világítanak.
 • Nem melegszenek fel, mert a minimálisan felvett energiát csak a világításra fordítják.
 • Nem tartalmaznak higanyt és más mérgező anyagokat.

 


 

A LED szalag működése

A hagyományos izzók esetében azért lesz fény, mert az elektromos áram egy vékony szálon halad át, olyan hőmérsékletet létrehozva, amely fényt termel.  A fény, amit a LED lámpa ad, az elektronok mozgásának köszönhető, egy félvezető anyagban ,mint egy vékony mikrochip.

 

LED szalagok, LED lámpák, izzók fényereje

 • W = Watt (felhasznált energiateljesítmény)
  A Watt az energia egysége. Például a hagyományos 60W-os izzók sokkal több energiát használnak, mint a 3W-os LED lámpák. De a Watt mértékegység csak azt mutatja, mennyi energiát használ fel egy izzó, azt nem tudjuk meg belőle, hogy mennyi fényt kap.
   
 • Lm = Lumen (fényerősség mértéke)
  A Lumen méri a fényáramot, olyan izzóból, ami minden irányba egyenletesen sugároz. Nagyobb fény = magasabb Lumen szám. Watt átszámolása lumen-be:
  Szorozza meg a Watt számot kb. 10-zel, és így megkapja egy hagyományos izzó Lumen számát. 60W-os izzónak 600 Lumen a fényárama. A LED izzók esetében 10 helyett 60-70-nel kell megszorozni a Watt számot.
   
 • Cd = Kandela
  A Kandela méri a fényt az olyan izzókból, amik egy irányba sugároznak (reflektor). Nagyobb fény = nagyobb Kandela szám.
   
 • K = Kelvin
  A termodinamikai hőmérséklet mértékegysége a Kelvin. Vagyis a LED világítás esetében ebből tudható meg, hogy milyen a LEDes lámpa fénye (sárga – meleg, vagy kékes – hideg). Magasabb Kelvin = kékesebb fény, alacsonyabb Kelvin = sárgásabb fény. A hidegfehér színű LED lámpák általában 5.500-6.000 K közötti, a melegfehér LEDes lámpák 2.700-3.500 K közötti hőmérséklet tartományban bocsájtanak ki fényt.

 

Nem csak energiatakarékos, de könnyen szerelhető, praktikus megoldás is a LED szalag, ha rejtett világítást szeretne kialakítani, vagy lecserélné a hagyományos fénykábeleket.

 

Forrás: ofe.hu