Megjelent az Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer frissített katalógusa (EKR-katalógus)

2022.11.15.

2021-től érvénybe lépett az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR), melynek következtében az energiakereskedők (EKR kötelezettek) jelentős összegű büntetésekre számíthatnak, amennyiben a vevőik nem realizálnak kellő mértékű energiamegtakarítást.
Amennyiben az Ön vállalkozásánál egy fejlesztés energiamegtakarítással jár, a megtakarításról készült tanúsítást ’vagyoni értékű jogként’ értékesítheti az EKR kötelezettek részére. A megtakarítás mértékétől függően, ez milliós- tízmilliós forrást jelenthet a vállalkozásának!

 

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerről röviden:
Forráslehetőség energiamegtakarítással járó fejlesztésekhez - Épületenergetika mellett például termelőeszköz-, jármű-, vagy targonca cseréhez is
Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021. januári bevezetése óta, az energiamegtakarítással járó fejlesztésekhez utólag pénzügyi forrás szerezhető.
•    épületszigetelés, nyílászárócsere
•    világítás korszerűsítés
•    kazáncsere, épületgépészeti korszerűsítés
•    megújuló energiák (kivéve napelem)
•    gépcsere (pl. dízel targonca cseréje elektromosra)
•    gépjárművek cseréje, stb.
•    mindez az EKR keretében akár 20-80%-os mértékben finanszírozható, azaz
•    20-80%-kal rövidebb megtérülési idő az energiahatékonysági beruházásokra!

 

A frissített katalógusról:
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal EKR-katalógusának első felülvizsgált változata megjelent a közelmúltban.
A katalógus frissítésével 14 új energiahatékonysági intézkedés típus került bevezetésre, és szélesedett egyes intézkedéstípusok alkalmazási köre is. Az EKR- katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.
A frissített EKR-katalógus a hivatal energiahatékonysági weboldalán az EKR sztenderd intézkedési jegyzék menüpontban található. Továbbá elérhető vált az EKR elszámolás- módszertani segédlet és EKR elszámoló tábla is az EKR elszámolás - módszertani segédlet és számoló tábla menüpontban.

Becskei Márk

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Tanácsadó és Projektiroda irodavezető
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 121-es mellék
+ (36) (20) 517-9290
E-mail cím: 
mark.becskei{#}hkik.hu