Megtévesztő a Megbízható Cég és az Ügyfél Vélemény Tanúsítvány is!

2018.12.03.

Immár második alkalommal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft-t, megtévesztő magatartása miatt. 2016-ig „Megbízható Cég” néven kibocsátott igazolását vállalkozások számára, majd a GVH elmarasztalása és 7 milliós büntetése után  „Fogyasztói Vélemény Tanúsítvány” néven kínálta tanúsítványát. 

 A GVH megállapította, hogy az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. tisztességtelen kereskedelmi és üzleti gyakorlatot folytatott a „Fogyasztói Vélemény Tanúsítvány” kiállításával valamint kommunikációjával. A hatóság idén 11 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, eltiltotta jogsértő magatartása folytatásától, és kötelezte, hogy a versenyhivatali döntésről közvetlenül tájékoztassa üzletfeleit, illetve honlapján is tegye közzé a határozat rendelkező részét. 
A HKIK vezetősége és a HKIK Etikai Bizottsága kiemelt figyelmet fordít a megtévesztő cégek tevékenységére és hívja fel a vállalkozások figyelmét arra, hogy tartózkodjanak ezen cégek szolgáltatásának igénybevételétől.

Az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. (ÜVVK) 2016 júliusától „Fogyasztói Vélemény Tanúsítvány” néven kínálja korábban „Megbízható Cég” néven kibocsátott igazolását vállalkozások számára. Az ÜVVK, kereskedelmi gyakorlata szerint, egy speciális szoftver segítségével 18 kulcsszó (pl. „hazug”, „átvág”…) alapján vizsgálja a vállalkozásról fellelhető negatív véleményeket az interneten. Ha a keresés nem hoz ilyen eredményt, az adott cégnek lehetősége nyílik a csomag megvásárlására, amelynek birtokában megjelenítheti a tanúsítványt üzlethelyiségében, e-mailjeiben, honlapján, levélpapírján, illetve szóróanyagain.

 

A megtévesztő tanúsítványok:

 

 

Az ÜVVK „tanúsítványa” azt sugallja, hogy egy vállalkozás átfogó feltételrendszernek tesz eleget. A GVH vizsgálata azonban azt állapította meg, hogy a cég által végzett elemzés egyáltalán nem volt teljes körű, sőt, saját előadása szerint is kizárólag előre meghatározott, alacsony számú kifejezés algoritmikus szűrésére terjedt ki. Az így kibocsátott „tanúsítvány” ezért valós minősítés nélkül ösztönözhette a vásárlókat olyan ügyleti döntésre, amelyet egyébként nem vagy másként hoztak volna meg. Az ilyen megtévesztés a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. Szintén jogsértőnek bizonyult a cég hasonló tartalmú kommunikációja a vállalkozások megrendelési szándékának ösztönzésére. 

A hatóság a bírság kiszabásakor kiemelt jelentőséggel vette figyelembe, hogy a jogsértés jelentős számú fogyasztót és vállalkozást (több mint tízezer céget) ért el, így potenciálisan nagy hatást gyakorolt a versenyre. Szintén különösen felróhatónak találta, hogy a vállalkozás működésének egésze alapszik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlaton. Mindemellett a GVH 2016-ban már elmarasztalta a vállalkozást a mostani vizsgálattal azonos magatartás miatt, ezért súlyosító tényezőként kezelte az ismétlődő jogsértést is.

Így a GVH a vállalkozás árbevétele alapján kiszabható maximális összegre, 11.076.400 Ft-ra bírságolta az ÜVVK-t, és eltiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlat folytatásától is. A vállalkozásnak e mellett tájékoztatnia kell ügyfeleit a jogsértésről, honlapján pedig ismertetnie kell a hatóság határozatának rendelkezéseit.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/63/2017.

A büntetésről szóló határozat

 

Mit tehet, hogy elsimerjék cégét és munkáját?

Pályázzon a Korrekt Partner Védjegyi címre!

A feni tanúsítványokkal ellentétben a HKIK Korrekt Partneri Védjegye mögött szakmai bizottság áll. Ha úgy érzi vállalkozása tisztességes kereskedelmi, vagy szolgáltató tevékenységet végez, pályázzon a Korrekt Partner Védjegyi címre! A pályázat díjmentes!  Bővebben a védjegyről: IDE kattintva