Mi is az az Ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy a populáció bizonyos részének (ami lehet egy ember, vagy egy egész ország is) mennyi ivóvízre, termőföldre, és tengervízre van szüksége ahhoz, hogy önmagát el- és fenntartsa.

Az ökológiai lábnyom kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, akár országokra is. Ez a mérőszám megmutatja, hogy milyen mértékben használjuk ki a Föld erőforrásait, és irányt ad a kormányoknak, környezetvédőknek. Emellett gazdaságosabb életvitelre igyekszik a lakosságot rábírni.

 

Mit hivatott mérni az ökológiai lábnyom?

Az irányszám megadja, hogy jelenleg az emberiség milyen mértékben használja a Föld javait, illetve, hogy hány embert tudna még a bolygónk kényelmesen eltartani, minden megtermelt hulladékkal együtt. Ez az úgynevezett biokapacitás.

Továbbá azt is megadja, hogy mennyi biológiailag produktív termőföld, víz, erdő áll még rendelkezésünkre, beleértve és beleszámolva a gleccsereket és a sivatagokat is.

Az ökológiai lábnyom mértékegysége a globális hektár, amelyet minden évben meghatároznak. A globális hektár megmutatja, hogy világszinten mennyi az éves produktivitása (termelő képessége) a termőföldeknek, erdőknek, vizeknek. Ezt különböző mérésekre használják fel, illetve egy ország ökológiai lábnyoma a politikában is fontos szerepet kap ma már.

 

Milyen pontos az ökológiai lábnyom mérése?

A modellt folyamatosan pontosítják, finomítják, és egyre több szempontot vesznek számításba. Persze még így is elmondható, hogy az ökológiai lábnyom értéke és mértéke nem pontos mérőszám, hanem csak hozzávetőleges, irányadó. Célja leginkább a figyelem felkeltése, és az emberek meggyőzése arról, hogy változtassanak a fogyasztói szokásaikon.

 

Mit mond nekünk a jövőről az ökológiai lábnyom?
Nem lesz elég föld és víz? Sajnos egyes mérések szerint ez a sötét jövő. Ám az ökológiai lábnyomnak a célja nem az ijesztgetés, hanem az, hogy pozitívan hasson az emberek gondolkodására.

 

Hogyan számolják az ökológiai lábnyomot?
Fentebb látható, hogy nem csak embereknek, hanem a városoknak, országoknak, kontinenseknek is ki lehet számolni az ökológiai lábnyomát.

Például egy személy ökológia lábnyomát az adja meg, hogy éves szinten mennyi termőföldre, vízre van szüksége az önmaga fenntartásához. Továbbá azt is belekalkulálják, hogy eközben mennyi hulladék termelődik, és ennek a hulladéknak hány százalékát lehet újrahasznosítani. A kalkulációt az úgynevezett globális hektárokban adják meg. Összevetve megadja, hogy hulladéktermeléssel együtt egy bizonyos személy milyen mértékben "használja ki" a Földünket.

 

 

Mi számít hulladéknak?

Az ökológiai lábnyom számításánál a hulladék egy nagyon komplex fogalom. Itt természetesen nem csak a háztartási vagy az újrahasznosított hulladék értendő. Hulladéknak minősül például a mezőgazdasági hulladék (aratáskor keletkezett "maradék"), vagy például a széndioxid kibocsátás az autózás közben. Az ökológiai lábnyom azt is figyelembe veszi, hogy egy adott állat mennyit táplálékot fogyaszt. Például, ha egy tehén egy hektáron legel, akkor neki tulajdonképpen az ökológia lábnyoma egy, hiszen pontosan ennyi "földet foglal el".

A hulladék nem csak a kidobott csokis papír, hanem azok a mérgező anyagok, amiket a légkörbe bocsátunk, a mezőgazdasági feleslegek, az újra nem használt műanyag palackok, illetve a fel nem használt, de művelhető földek is.

 

Az újrahasznosítással összefügg?

Az ökológia lábnyom értékét csökkentheti az újrahasznosítás, illetve az olyan anyagok használata, fogyasztása, amelyeket nem kellett előzetesen feldolgozni (például nem a szupermarketben veszed meg a paradicsomot, hanem a konyhakertben magadnak termeled, ezzel nemcsak pénzt, hanem csomagolóanyagot, illetve széndioxidot is "megspórolsz").

A kalkulációba beleszámolják azt is, hogy egy személy milyen mértékben hasznosít újra, illetve milyen mértékben vesz újrahasznosított termékeket.

 

Kiknek van a legnagyobb, illetve a legkisebb lábnyomuk?
A három vezető ország az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok, illetve Kanada (mindannyian 9 hektár körüli értékkel bírnak). A három legkisebb Mozambik, Banglades, és Nepál (0, 5 körüli értékkel). Magyarország ökológiai lábnyoma 3,7 hektár átlagosan.

A Földön minden emberre csak 1,8 hektár jutna, így a számokat megnézve látható, hogy mennyire kihasználjuk a környezetet.

 

Mit tehetsz te a környezetedért?
Apró lépésekkel is csökkentheted a saját ökológai lábnyomod. Például vásárolj friss, idénygyümölcsöket és zöldségeket a helyi piacon, és ne a hipermarketek polcairól vedd le azt. Nézz utána, hogy a közeledben hol van szelektív hulladékgyűjtő, válogasd külön a műanyag palackokat (ha minden nap viszel az iskolába innivalót, ne vegyél új üveget minden alkalommal, szerezz be egy vagány kulacsot).

Amíg szép az idő, ne vedd használatba a tömegközlekedést, pattanj bicajra! Ha messze laktok, próbáljátok meg összegyűjteni az egy irányba utazó embereket, és reggelenként ne egyedül ülj a kocsiban.

Figyeld a környezetbarát termékeket, kozmetikumokat. A Föld meghálál majd minden apró lépést, amit érte teszel.

 

Forrás: kamaszpanasz.hu