Mi is az a komposztálás?

Egyre többet hallani a komposztálásról, és ami még biztatóbb, egyre többen komposztálnak is. De mi is az a komposztálás, miért fontos, hol és hogyan lehet elkezdeni?

A komposztálás során szerves, főképp növényi hulladékból egy tápanyaggazdag humuszos közeget képzünk. Illetve nem mi, hanem azok a mikroorganizmusok, amelyek a korhadásnak nevezett jelenség segítségével lebontják a komposztot. Profitálni viszont főleg mi fogunk a dologból.

A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentésre is kiváló, hiszen a konyhai zöldhulladékunkat szinte teljes egészében elnyeli.

 

 

A komposztáló megépítéséhez számos leírást találunk az interneten. Nem kötelező elsőre egy iparművészeti csodának nekifutni, néhány karóból már meg lehet építeni, aki pedig nem barkácsoló alkat, széles kínálatból válogathat is.

Van néhány alapszabály, melyet be kell tartanunk. Nem helyezhetünk például állati eredetű maradékokat (kivéve a tojáshéj), beteg növényi részeket, és semmilyen nem szerves hulladékot a halmunkba.

Fontos továbbá, hogy komposztunkat nedvesen tartsuk, és bizonyos időközönként átkeverjük. Utóbbi azért lényeges, mert így jóval gyorsabban humusz válik belőle. Vannak olyan megközelítések is, melyek inkább kevesebb forgatással és több idővel operálnak, illetve nagy figyelmet szentelnek a bekerülő szerves anyag összetételének. Akárhogy is számolunk, a komposztálás az egyik legjobb üzlet, amit a természettel köthetünk.

 

 

Forrás: greendex.hu