Munkásszálló létrehozása, hogy Egerben maradjon a munkaerő

2018.12.21.

A mai napon került megrendezésre Eger Megyei Jogú Foglalkoztatási Paktumának 4. Foglalkoztatási Fóruma a Városházán. A Fórum egyik témája az Egerben kialakítandó munkásszálló lehetősége volt.

A fórumon Eger Megyei Jogú Foglalkoztatási Paktumának konzorciumában résztvevő szervezetek értékelték a munkaerőpiaci helyzet javítása érdekében tett tevékenységeiket és tapasztalataikat. Összességében elmondható, hogy a konzorcium sikeresen működött együtt és az előadók pozitív eredményekről tudtak beszámolni.

A fórum utolsó előadója Korsós Lajosné az EVAT Zrt. vagyonkezelő divízióvezetője volt, aki egy munkásszálló kialakításának pályázati lehetőségről tájékoztatta a jelenlévőket.
A 2018. október 10-én kiadott miniszteri döntés alapján, a korábbinál is kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint ezek tulajdonában álló gazdasági társaságok munkásszállók építésére, felújítására.
Eger Önkormányzata lehetőséget lát a pályázatban a kialakult munkerőpiaci helyzet javítására, ezért megkezdte a pályázat előkészületeit.
A pályázat célja minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállások kialakítása. Az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést köt a munkaadókkal, így a munkásszállás működtetése a bérbeadásból származó bevételből biztosítható. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

Egerben a tervezett munkásszálló a Kistályai úton található volt kollégium és étterem felújításával valósulna meg. A tájékoztatótóból megtudtuk, hogy a kollégium 100 férőhelyes, a szobák 1-5 fő közötti férőhellyel, külön fürdőhelységgel rendelkeztek, minden szinten egy közösségi térben kialakított konyhával.

Mivel a márciusi beadási határidejű pályázatban már a vállalkozókkal kötött együttműködési megállapodásokat is be kell nyújtani, ezért Eger Önkormányzata a Paktum tagok és a HKIK segítségét kéri, hogy a munkaadók (vállalkozások) igényeit fel tudja időben mérni, így 2019. január elején az érdeklődő vállalkozásoknak egy újabb tájékoztató fórumot szervez a HKIK, ahol feltehetik kérdéseiket a munkásszálló kialakításával és az önkormányzattal való együttműködéssel kapcsolatban.
 

Amennyiben szeretne résztvenni a fórumon, a lenti elérhetőségen jelezze kolleganőnknek.

Pappné Ambrus Katalin

Workplace: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Position: 
Pályaorientációs adminisztrátor, Mestervizsga referens
Address: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Phone number: 
+ (36) (36) 429 - 612 122-es mellék
E-mail address: 
katalin.ambrus{#}hkik.hu