Olaszországban tanulmányozták a szakképzést a vendéglátós szakemberek

Egyhetes tanulmányúton vettek részt a vendéglátás területén jártas vállalati és iskolai oktatók. A tanulmányutat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezete a Tapasztalatok Európában a Tanulási Eredményekről, T.E.T.E. elnevezésű Erasmus + projekt keretében.

A résztvevők 2022. április 24-30-ig tanulmányozhatták mitől világszínvonalú a szakmai oktatás Olaszországban, Gradoban. A program során több vállalkozást és iskolát is meglátogattak a szakemberek annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek a vendéglátás során működtetett folyamatokba és megismerjék az oktatás színtereit.

A program illeszkedett a kiutazó szakemberek profiljához, ennek megfelelően kiemelkedően koncentrált a vendéglátás különböző területeire, a fenntarthatóságra és a 0 km-es alapanyagok használatára. Ezen felül természetesen gyártó üzemeket és farmot is megnézhettek az utazók.

Az utazók látogatást tettek Fiera városába, az Academia del Gusto FVG, Friuli tartomány és Észak-Kelet Olaszország egyedi intézményébe. Magas színvonalú gasztronómiai iskola és egyben egy olyan hely, ahol az olasz és a friuli-i konyhát népszerűsítik.

A program része volt a látogatás a BAGATTO kézműves sonkagyárba, amelyet San Daniele del Friuliban a nyers sonka boutiquejának is tartanak. A Bagatto család egy hatalmas tradíció része, de emellett arra is büszkék, hogy ezen a területen az egyik legkisebb sonkagyárról van szó. Minden egyes sonkát egyenként állítanak elő, ugyanazzal a kétkeziséggel és szenvedéllyel, amely Rino Bagattot is inspirálta, a San Daniele-i Sonka Konzorcium egyik alapítóját, amikor megalapította a kézműves vállalkozását. A sonkaüzem ma már a harmadik generáció kezében van.

A résztvevők a "BORGASZTRONÓMIA ÉS A SZÁLLODAI VENDÉGLÁTÁS"-ra szakosodott iskolába is ellátogatott, ahol a diákok speciális műszaki, gazdasági és normatív kompetenciákat kapnak az élelmiszer és bor, valamint a szállodai vendéglátás ágazatában, ahol a diákok a szolgáltatások szervezésének és irányításának teljes ciklusában részt vesznek. A résztvevőknek alkalma nyílt a teljes elméleti és gyakorlati képzési struktúrát megismerni. 

A program során bemehettek a Ceschia Lepárlóüzembe, ahol több mint 100 éves tradícióval büszkélkedhet. Az egyik legrégebbi lepárlóüzemről van szó Friuliban.

Utazás a vállalkozás történelmében, a Grappa gyártási fázisainak megismerése egy lenyűgöző út bejárása: lepárlóüstök, üvegben és hordóban történő érlelésre szolgáló termek, pincék.

A szakmai út következő állomása a COCAMBO-ba vezetett: egy rendkívüli példa arra, hogy a kutatás és a képzés összekapcsolása egy jól átgondolt marketing tervvel együtt hogyan alakíthatnak át egy kicsi és szerény vállalkozást egy országosan ismert kiváló realitássá. A laboratórium megelőzte a piaci igények megjelenését azzal, hogy nyitott a csokoládé és a kávé világa felé, és a kakaóbab és a kávészemek közvetlen importőrévé vált. A kávészemek és a kakaóbab pörkölésével, feldolgozásával és átalakításával foglalkozik, hogy aztán a végső fogyasztó számára egy nagyon magas minőségű terméket ajánljon.

.