A piacok nyitvatartási idejét nem érinti rendkívüli intézkedés

2020.03.20.

A magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része 2020. március 17. óta nem lehet nyitva délután 15 óra után. A korlátozás nem vonatkozik a többnyire nyílt téren működő és jellemzően kora délután bezáró piacokra - hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 A szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a kapcsolódó kormányrendeletben rögzített főszabály szerint az üzletekben délután 15 és reggel 6 óra között kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

    Az előírást az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a gyógyszertárak, az üzemanyag-töltőállomások és a dohányboltok esetében nem kell alkalmazni. A családok folyamatos élelmiszer- és gyógyszer-ellátását biztosító boltok, patikák, a benzinkutak és trafikok tehát saját hatáskörben meghatározott nyitva tartási idejükben várják a vásárlókat.

    Korlátozás nélkül tarthatnak nyitva a piacok is, függetlenül attól, hogy napi fogyasztási cikkeket értékesítenek-e - emeli ki a közlemény. A hatályos szabályozás szerint ezek nem minősülnek üzletnek, de ennél fontosabb szempont, hogy nagy részük nyílt téren működik, kevés kivétellel jellemzően kora délutánig bezárnak.

    Az általános elővigyázatossági szabályok természetesen a piacok látogatóira is érvényesek: a vevők tartsanak biztonságos távolságot egymástól, a fokozottan veszélyeztetett idősek pedig inkább maradjanak otthon, kérjenek segítséget a bevásárláshoz - teszik hozzá.

    A minisztérium folyamatosan egyeztet a kereskedelmi szektor szereplőivel, nyomon követi az ellátásbiztonság helyzetét. Ha bármilyen beavatkozás szükségessé válik, az ágazati javaslatok figyelembe vételével megteszi vagy kezdeményezi a szükséges intézkedéseket. Az innovációs tárca ezúton is köszöni a kiskereskedelemben dolgozók példás helytállását.
 

Mi számít üzletnek és mi nem?

A jog szerint valamilyen épület, vagy épületrész a kereskedelmi tevékenységhez, és a raktár is az. Léteznek üzleten kívüli árusítási formák, azokra a tilalom nem vonatkozik.

A piac nem számít üzletnek, de a vásár sem. A kettő között a különbség az, hogy a piac akár minden nap nyitva lehet, a vásár viszont alkalmakhoz, ritkább időszakhoz kötött. De mindkettőhöz kell engedély, kivétel a termelői piac, azt elég bejelenteni. Az élelmiszeres piacok nyilván nyitva lehetnek, nem csak azért mert piacok, hanem mert minden élelmiszerárus hely nyitva lehet bármikor. Ha piac nincs bejelentve piacként, az nem piac, hiába hívjuk mi annak - írja a blokk.com

 

(forrás: MTI)