„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”

2019.04.18.

Az Egri Szakképzési Centrum 8 tagiskolája tárta ki kapuit a 2019. április 12-én, pénteken este a Szakmák Éjszakája országos rendezvénysorozat Heves megyei helyszínein – Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban, Lőrinciben és Füzesabonyban. A 18 órától 22 óráig tartó izgalmas és látványos programok arra hívták fel a figyelmet, hogy a jó szakemberek nélkülözhetetlenek a mai világban is, a kétkezi munka és a szaktudás értéke és jelentősége pedig egyre fontosabb a munkaerőpiacon.
 

Az iskolák érdekes és látványos interaktív programokkal, szakmai bemutatókkal és előadásokkal várták az érdeklődőket. Az este folyamán a diákok gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a különböző szakmákban. A pedagógusok és a tapasztalt diákok bárkit szívesen bevontak egy-egy munkafolyamatba. Sorra nyíltak erre az estére a kávéházak, készültek a koktélok, bonbonok, simultak a cukorvirágok, keltek életre a csodás zöldségdíszek, illatoztak a remek fogások, főtt az étel a bográcsban. A szakmát oktató pedagógusok mellett az érdeklődők találkozhattak a szakképzésben is részt vevő vállalkozásokkal is, akik képviselői a helyszínekre kitelepülve, az adott szakmákhoz szükséges eszközök, gépek segítségével vezették be a pályaválasztás előtt álló gyermekeket és szüleiket az általuk képviselt mesterség rejtelmeibe. Nem okozhat most már gondot egy szakszerű kerékcsere, faládikó, vagy akár térkövezés lebonyolítása sem az ifjú mesterjelölteknek

 

 

A valódi megmunkálandó anyagokból különféle, a szakmában is alkalmazott technológiák megismerésével a gyermekek különféle apróságokat, használati tárgyakat készítettek, amelyeket haza is vihettek magukkal emlékbe. A hegesztés, autóbuszvezetés, járműfényezés iránt érdeklődők szimulátorok segítségével valós munkakörülmények között találhatták magukat. A fiatalok a szimulátorokon – a korosztály számára oly otthonos virtuális világ bevonásával – pillanatok alatt ott találhatták magukat a festőkabinban, egy autóbusz kormánya mögött a csúszós, vizes úton, vagy éppen egy hegesztőpálcával a kezében. 

 

A gyakorlati tapasztalatok szerzése mellett hatalmas érdeklődés övezte az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskolájának programjában részt vevő Vomberg Frigyessel készült interjút. A neves szakember a közelmúltig a magyar Bocuse d'Or Akadémia keretében a hazai csapat felkészítését irányította – a HKIK Vendéglátó mesterklub meghívására szakmai tapasztalatait, szakmaszeretetét lelkesen osztotta meg a közönségével.

 

Ennek a rendezvénynek az elsődleges célja az volt, hogy a középfokú szakképzésben részt vevő oktatási intézmények a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a megyei vállalkozásokkal együttműködve közelebb hozzák a gyerekekhez a szakmákat, reális és hiteles képet adjanak azokról – bemutatókkal, személyes beszélgetésekkel. A festők, burkolók különböző falfestési technikákat mutattak be; humoros előadások és sportbemutatók mellett az egészségügyet oktatók az újraélesztés technikáját tanították meg, míg az informatikusok robotokkal készültek az estére. Az eladóknál a kereskedelem rejtelmeibe tekinthettek be a résztvevők, míg a bányászok Lőrinciben a szén útját ismertették meg a föld mélyétől az elektromos áramig. Az esten valamennyi szakma képviseltette magát és mindenki látványos bemutatóval készült – igazi fesztiválhangulatban telt az este.

 

A rendezvény sikere nem lett volna teljes az alábbi vállalkozások támogatása és jelenléte nélkül:

ESZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma:

  • Mátrai Erőmű Zrt., Learn Virtual Europe, Apolló Tyres, Procter&Gamble, Tigáz Zrt., KMKK – Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ, SEISSENSCHMIDT Precision Components Kft., K és M AUTÓ Kft., Radír Reklám Kft.

ESZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma:  

  • „EGERTEJ” Tejipari Korlátolt Felelősségű Társaság, HESI Kft., HKIK Vendéglátó Mesterklub

Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma:

  • Johnson Electric Hungary Kft, Tigáz ZRT., KMKK – Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ, Robert Bosch Elektronikai Kft. Hatvan, KLH Leoni Kft., Csabacast Kft., Mátrai Erőmű Zrt., Apolló Tyres, Centervill Kft., Markovits Kálmán Uszoda, Hatvan, American Corner Grill&Bar, Hatvan.

ESZC Március 15 Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma:

  • Olva Kft. Zagyvaszántó Oláh Győző, Apci hús Kft., Primaenergia Zrt., Mekkentő Gazdaság Lőrinci,
  • Csobogó Udvarház Gasztro Kft., Coop Lőrinci Zrt., Lőrinci Város Önkormányzata, Petőfibánya Község Önkormányzata, Rózsaszentmárton Község Önkormányzata, Mátra Party Kft. Gyöngyös, Florisz-Gourmet Kft. (Grassalkovich Étterem Hatvan), Fenyves Fogadó Szurdokpüspöki, Ilinox Kft. Lőrinci, Detki Keksz, Rubin 2005 Kft. (Édenkert Csárda és Fogadó Zagyvaszántó), Zöldfa Cukrászda Hatvan, Apc Község Önkormányzata, Mátrai Erőmű Zrt., TorTami Cukrászda, Petőfibánya, Márió Fitness, Lőrinci, HKIK Vendéglátó Mesterklub

Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma:

  • Radír Reklám Kft., KMKK – Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ, ZF Hungária Kft., J.P. 98 Fűtéstechnika Kft., Aventics Hungary Kft., Sanatmetal Kft., TobrocoMachinery Kft., schoen-sandt Hungary Kft., TIGÁZ-DSO Kft., Robert Bosch Automotive Steering Kft., Gyenge István autófényező mester, Nagyfény Bt., D-Zs Autó Kft., Akzo Nobel, Learn Virtual Europe

Egri SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Kollégium és Könyvtára: Heves Megyei Katasztrófavédelem

Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma: Hotel Eger & Park, Hunguest Hotel Flóra Eger, HKIK Vendéglátó Mesterklub

Egri SZC Remenyik Zsigmond Gimnáziuma és Szakgimnáziuma: Picopack Metal Packing,
Bosch Automotive Steering Kft.