A sikeres magyar szerepléssel zárult a 45. WorldSkills verseny, a szakmák világbajnoksága, Kazanyban

2019.08.30.

Igazi olimpiai szintű verseny és díjkiosztó volt az Oroszországban, Kazanyban megrendezett 45. szakmák világbajnoksága rendezvény, amit a magyar csapat is az eddigi legsikeresebb szerepléssel zárt – mondja Vitkóczi Marianna, a HKIK oktatási irodavezetője, stratégiai koordinátora, aki maga is részt vett a versenyre látogató magyar szakmai delegációban.

Bár érmekben az eddiginél kevesebbet sikerült szereznie Magyarországnak, Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmével, amivel a nemzet legkiválóbbja címet is kiérdemelte, de összességében a 24 versenyző részéről megszerzett 11 kiválósági érem és sok jó helyezés a nemzetek versenyében az előkelő 20. helyet jelenti a magyar csapat és a magyar szakképzés számára, ami igen előkelő helyezés az egyre népesebb számú szakmában és versenyzői mezőnyben.

Simon Krisztián asztalos

A verseny és a szakmai utánpótlás nevelés rangját és fontosságát jelzi és emeli, hogy a záró rendezvényen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent a díjkiosztón. Köszöntésében kiemelt, hogy Oroszország számára is fontos a szakképzés globális együttműködése és fejlesztése, melyben a WolrdSkills mozgalomnak Oroszországban is ösztönző hatása van a szakképzésre, és már készülnek a 2022-ben Szentpéterváron megrendezésre kerülő EuroSkills versenyre.

A versenyre kiutazó magyar szakmai delegáció tagja volt többek között Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára is, ami a szurkoláson túl jó alkalmat adott a magyar duális szakképzés fejlesztéséért folyó együttműködés reprezentálására és további erősítésére is.

 


 

Kiválósági Érmet szerzett magyar versenyzők: Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő,  Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

 

Heves megyei résztvevő nem vett részt a versenyen. 

 

Vitkóczi Marianna

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
Stratégiai koordinátor
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
(36) (36) 429 - 612 116-os mellék
E-mail cím: 
marianna.vitkoczi@hkik.hu