Tanulmányúton jártak az építőipari szakemberek Bécsben

2019.12.01.

Egyhetes tanulmányúton vettek részt az építőipar területén jártas vállalati és iskolai oktatók. A tanulmányutat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezete a Tapasztalatok Európában a Tanulási Eredményekről, T.E.T.E. elnevezésű Erasmus + projekt keretében.

A résztvevők 2019.november 17-23-ig tanulmányozhatták mitől világszínvonalú a szakmai oktatás Ausztriában. A program során több vállalkozást és iskolát is meglátogattak a szakemberek annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek az építőipari folyamatokba és megismerjék az oktatás színtereit.

A program illeszkedett a kiutazó szakemberek profiljához, ennek megfelelően kiemelkedően koncentrált a faiparra, a kőműves szakmára, a cső -és gázhálózatszerelésre. Ezen felül természetesen komplett kivitelezési munkálatokat nézhettek meg az utazók, ahol további szakmákkal is találkozhattak.

A Holzbau Ing. Distel GmbH egy 100 éves családi vállalkozás, ahol apára fiúra száll az Ács szakma tudása.

A DI Wilhelm Sedlak Gesellschaft m.b.h Ausztria egyik legnagyobb építőipari vállalkozása. A tanulókért felelős vezető elmondta a fiatalokat motiválni kell, hogy minél többen válasszák a területet. Tudják jól, hogy erre áldozniuk kell, hiszen sok korábbi tanulójuk mai napig náluk dolgozik, bejárták a ranglétra minden fokát és ma már projekt és építésvezetők. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy az itt töltött tanulói évek alatt megszeressék vállalatot.

A Company Baresch Ofenbau‐ & Fliesenverlegungs GmbH egy műemlék jellegű épület felújítását mutatta be. A teljes felújítást követően a tulajdonos karácsonyra be is költözhet, ehhez a gyors munkához azonban összehangolt működésre van szükség.

A HTL MÖDLING Ausztria legnagyobb építőipari középiskolája 3300 tanulóval, amelyet Ferenc József alapított 1919-ben. Az iskola majdnem minden építőipari szakmát oktat, közép és felsőfokon. Az intézmény nagyságát mutatja, hogy saját fűrészüzeme van a faipari szakmák gyakorlása során felhasznált alapanyag előkészítésére.

A STRABAG egy mélygarázs építkezésen fogadta Heves megye építőipari szakembereit. A személyügyi vezető a tanulófoglalkoztatásról és az utánpótlás-nevelésről mesélt. Kifejtette, hogy a márka már nem elég ahhoz, hogy bevonzza az új kollégákat. A tanulókat természetesen pénzzel, mobil eszközökkel motiválják, de nagy figyelmet fordítanak a szülőkre is ezért bevezették a Családi napokat, amelyeken őket is meg tudják szólítani. Nagy problémát jelent náluk, hogy nyugdíjközeli idősebb és az iskolából kilépett fiatal kollégáik vannak. Hiányzik a középkorú generáció, ennek okán HR stratégiájuk központi célcsoportját képzik.

Fogadta a tanulmányút résztvevőit a BauAcademy, ahol részletesen is betekintést nyújtottak a triális képzésbe. Ez a rendszer egyedül az építőipari szakmákban működik, vállalkozói kezdeményezésre. Az intézmény célja, hogy a tanulók teljes körű tudást szerezzenek az adott szakmában. Ez a megoldás arra a problémába született, hogy a tanulók sok esetben egy-egy részfolyamatba csatlakoztak és nem tudtak komplex tudást szerezni. Ennek megfelelően az itt eltöltött idő személyre szabottan fejleszti azon gyengeségeket, amelyeket a vállalati oktatás során a mestere feltárt. Az akadémia tanulóinak elméleti képzését biztosító iskolát is meglátogathatták a résztvevők, ahol az oktatási rendszerrel kapcsolatos minden kérdésre választ kaptak. Ez az együttműködés olyannyira sikeres, hogy tanulóik évről-évre nyerik betonépítésben az Euroskills és Worldskills szakmai versenyeket.

A tanulmányút során tehát, a megyei szakmai oktatásban résztvevő iskolai és vállalati oktatók közelről tanulmányozhatták a teljes szakképzési rendszert Ausztriában annak érdekében, hogy hazatérve, a tapasztalatokat a munkájukba építve fejlesszék a szakképzés minőségét.

További információért forduljon kollégánkhoz!

Udvari B. Boglárka

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
duális képzési tanácsadó
Cím: 
Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429-612 119-es mellék
+ (36) (20) 286 - 4330
E-mail cím: 
boglarka.b@hkik.hu