Tanulmányúton jártak a járműjavító szakemberek Lipcsében

Egyhetes tanulmányúton vettek részt a közlekedés területén jártas vállalati és iskolai oktatók. A tanulmányutat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezete a Tapasztalatok Európában a Tanulási Eredményekről, T.E.T.E. elnevezésű Erasmus + projekt keretében.

A résztvevők 2020.03.08-2020.03.14-ig tanulmányozhatták mitől világszínvonalú a szakmai oktatás Németországban. A program során több vállalkozást és iskolát is meglátogattak a szakemberek annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek az építőipari folyamatokba és megismerjék az oktatás színtereit.

A program illeszkedett a kiutazó szakemberek profiljához, ennek megfelelően kiemelkedően koncentrált az autószerelésre, elektronikai műszerész és karosszérialakatos területekre. Ezen felül természetesen kihagyhatatlan autógyárakat is megtekintettek Lipcsében.

Az utazók látogatást tettek Mercedes Centerbe, ahol átfogó tájékoztatást kaptak az ottani szervíz-műhely működéséről, valamint a tanulók szakmai oktatásáról, duális képzéséről.

A delegációt fogadta a Német Kereskedelmi és Iparkamara, ahol megismerkedhettek a kamara különböző tevékenységi köreivel, amely során körvonalazódtak a különbözőségek és egyezőségek a német és a magyar szakképzést illetően. Részletes tájékoztatást kaptak a német képzési rendszer működését, a szakképzést és továbbképzést illetően.

A szakemberek ezt követően a Porsche gyárban egy vezettet szakmai túrán vehettek részt. Lehetőségük volt megtekinteni a gyár működését, a termékeket, az összeszerelő üzemet, a versenypályát/tesztpályát, valamint a Porsche múzeumot is. A Porsche gyárban több, mint 4 ezren dolgoznak két műszakban az eddig nem látott és tapasztalt legnagyobb biztonságban.

 

Az Autostadt-ban megismerhették az autógyártás legújabb fejlesztéseit, valamint megtekinthették a Volkswagen konszern különböző autó márkáinak kiállító épületeit. A hatalmas területen elnyúló Autostadt látogatóközpontban lehetőségük nyílt a legrégebbi autó modellektől egészen a legújabb technológiával gyártott autók megcsodálására.                

A csoport a BMW gyárba is ellátogatott, ahol ismételten egy vezetett túra alkalmával lehetőségük nyílt az e-cars és a hybrid autók gyártásának megtekintésére. Közvetlen láthatták a karbonszálas karosszéria-gyártás folyamatát és mindenre kiterjedő felvilágosítást kaptak arról, hogy a BMW mekkora figyelmet fordít az újrahasznosításra és a környezetvédelemre.