Ülésezett a HKIK küldöttgyűlése – biztató megyei gazdasági fejlődés, változatos kamarai programok

2018.04.16.

Célkeresztben az automatizálás, a robottechnológia. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. április 12-én tartott soron következő XXXV. küldöttgyűlését. 

 

A testületi ülés nyitásaként Dr. Bánhidy Péter elnök értékelte a megye gazdaságának 2017. évi teljesítményét. Heves megye gazdasága változatos képet mutatott a 2017-es esztendőben. Általánosságban elmondható. hogy a fejlődés, bővülés jellemezte egyes szektorokat tekintve az országos átlagot meghaladó mértékben, még más mérőszámokat tekintve elmaradva attól. A Heves megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2017 folyamán 173 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron 16%-kal többet az egy évvel korábbinál. A cégek elsősorban technológiát fejlesztik.

A fejlesztési források 65%-át gépek és berendezések beszerzésére, 30%-át épületek és egyéb építmények építésére, 4,6%-át járművekre fordították. A gépek berendezések 81, a járművek 97%-a importból származott. Heves megye ipara tovább erősödött. A beruházási mutatók mellett a megyei telephelyű ipari termelés bővülése meghaladta az országos átlagot. A feldolgozóipar kibocsátása átlagosan 8,1%-kal bővült. 

 

Az év folyamán több lakás épült az előző évinél, de az új lakások népességhez viszonyított értéke jóval kisebb a hazai átlagnál. Ez azért fontos, mert a bővülő beruházásokat követni kell munkaerővel, ehhez pedig lakás kell.

A kereskedelem szolgáltató szektor is bíztatóan teljesített 2017-ben. Az üzleti forgalom ugyan ingadozik, de sok esetben 5-6%-ot is eléri az éves forgalom növekedés. Fontos, megjegyezni, hogy a fogyasztói kosár összetétele változik, több évre visszatekintve megállapítható, hogy a fogyasztáson belül a napi -főleg élelmiszer jellegű-vásárlásokhoz képest nő a tartós termékek pl műszaki cikkek, ruhák forgalma.

 

E-kereskedelem évek óta 2 számjegyű növekedést produkál.

 

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az országos bővülést meghaladva növekedett. A belföldi és a külföldi vendégek egyaránt több vendégéjszakára maradtak a 2016. évinél, a növekedés a belföldiek esetében volt jelentősebb. A külföldivendég-éjszakák 26%-át a Lengyelországból, 16%-át a Szlovákiából, 11–11%-át a Németországból és a Csehországból érkezők töltötték el a szálláshelyeken. 

A 2017. adatok alapján az átlagtól kissé elmaradva csökkent a munkanélküliek száma, az országos gyarapodással szemben a foglalkoztatottak száma kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatási ráta 55,3%, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt, az előbbi 4,4 százalékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,2 százalékponttal magasabb az országos átlagnál. 

 

A kamara 2017-ben elvégzett operatív munkájáról egy filmösszeállítás számolt be, mely az elérhető híradós anyagok segítségével mutatta be az elmúlt év történéseit.

 

 

Az esemény meghívott előadója Dr. Pacsuta István volt az Eszterházy Károly Egyetem adjunktusa, a Szociálpedagógia Tanszékről aki egy társadalmi kórképet rajzolt Heves Megyéről történelmi tényekből eredeztetve a jelen munkaerőpiaci képét, kapacitásait. Hozzásegítve a résztvevőket ahhoz, hogy megértsék közvetlen környezetünk, munkaerőpiaci szereplők viselkedési dinamikáját.

 

A küldöttgyűlés rendes tárgysorozatának részeként elfogadta a kamara 2017. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját, és a 2018. évi terveit, melyeket az ellenőrző bizottság és a könyvvizsgálói vélemény is támogatott. A HKIK a 2017-es évet a korábbiakhoz hasonlóan stabil gazdálkodással, fenntartható pénzügyi helyzettel zárta, a köztestület vagyonát gyarapítva.

 

 

A 2018. év tervei a biztos alapnak köszönhetően stabilan megalapozottak jelentős számú és változatos témakörű programokat kínálva a vállalkozások felé. Az év kiemelt témája a technológiai megújulás, robotizáció, automatizálás, korszerű IKT megoldások széleskörű elterjesztése, valamint továbbra is kiemelt terület a munkaerőpiac és a szakmai képzések helyzetének javítása iskolarendszerben és azon kívül egyaránt. 

File Sándor

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
gazdaságfejlesztési igazgató
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 104-es mellék
+ (36) (30) 749-5381
E-mail cím: 
sandor.file{#}hkik.hu