Víztakarékossági módszerek

A víztakarékosság könnyen alkalmazható módszerei, mint a víztakarékos zuhanyfej, perlátor, csaptelep, és a környezettudatos életmód azon túl, hogy segítenek spórolni, hatékonyan hozzájárulnak az ivóvízkészletek védelméhez és a környezeti fenntarthatósághoz.

A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.

A vizeket nem kizárólag a szennyezés veszélyezteti, hanem az éghajlatváltozás miatt bekövetkező édesvíz mennyiség csökkenése. A fokozott üvegházhatás miatt a gleccserek és a sarki jégsapkák fokozottan olvadnak, a folyók és tavak vizei erősebben párolognak, melyek bizonyos területeken az ivóvízbázisokat jelentik, és ez a folyamat további ivóvízhiányhoz vezethet a világban. Szakértők becslései szerint egy emberöltőn belül a víz iránti kereslet számos területen 40%-kal meghaladhatja majd a kínálatot.

A vízkészletekkel körültekintően és takarékosan kell bánnunk, mert az éghajlatváltozás a kutatások és előrejelzések szerint sok helyen, a mérsékelt övben is jóval szárazabb időjárást hoz majd. Magyarországon kismértékben csökken majd a csapadék mennyisége, azonban az eloszlása egyenetlenebb lesz. Nyáron és ősszel várhatóan nő majd az aszályok kockázata.Minden olyan erőfeszítés és környezettudatos életmód mely hozzájárul az üvegházgázok kibocsátásának csökkentéséhez és ezáltal klímaváltozás mértékének csökkenéséhez, egyúttal hozzájárul a vízbázisok, vízkészletek védelméhez is.

 

Vízlábnyom

 

Fontos a közvetlen és közvetett vízfogyasztásunk mérése, csökkentése, optimalizálása mind egyéni, mind vállalati szinten. A vízfogyasztás mérésére a vízlábnyom meghatározása az alkalmas, amely az éves közvetett és közvetlen módon felhasznált vízmennyiséget jelenti. Termék vagy szolgáltatás esetén az a vízmennyiség, amelyet a termék előállítása során felhasználnak. Fogyasztó esetén mindaz a vízmennyiség, amely az adott személy által elfogyasztott összes termék előállításához és az általa felhasznált szolgáltatások megteremtéséhez szükséges. 
Egy ember átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente. Magyarországon ez az érték évi 750 ezer liter.

 

 

Víztakarékosság 12 egyszerű lépésben

 

Az alábbi víztakarékossági módszerekkel nem csak a vízlábnyomunkat csökkentjük, hanem pénzt és energiát is takarítunk meg.

 1. Víztakarékos csaptelep, az egykaros keverőcsapokkal azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Víztakarékos zuhanyfej beszerelése a fürdőszobába.
 2. Légkeveréses csapfejek, víztakarékos perlátorok alkalmazása. Pár száz forintért kaphatunk ilyet, könnyen be lehet szerelni, régebbi csaptelepekbe és zuhanyzókba is. Eszköz sem kell hozzá, viszont több tízezer forintot megtakaríthatunk velük évente. 
 3. Ne legyenek csöpögő csapok sehol a lakásban, javítsuk vagy javíttassuk meg őket. A vízcsapok csöpögését, a vécétartályok szivárgását minél előbb szüntessük meg, cseréljük ki a tömítőgyűrűket! A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.
 4. Víztakarékos WC tartály beszerelése a régebbi, pazarlóbb modellek helyett. Alternatív megoldásként csökkenthetjük a vécétartály hasznos térfogatát így is: tegyünk bele nagy, tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot! Egy átlagos tartályból egy öblítéskor 6-9 liter víz távozik.
 5. Zuhanyzás a fürdés helyett – A kádfürdéshez kb. 140 liter vizet használunk, míg a zuhanyzáshoz 70 liter is elég.
 6. Fogmosás és borotválkozás közben ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el a csapot. Percenként 5—10 liter vizet megtakarítunk vele. 
 7. Mosogatás közben csak az öblítésnél folyassuk a vizet, a lábosok sikálásánál nem kell, hogy folyjon a víz. A mosogatóba is érdemes víztakarékos perlátort beszerelni.
 8. Fürdővíz, mosogatóvíz összegyűjtése, majd ezzel történő WC öblítés
 9. A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon majdnem mindenhol kiváló minőségű az ivóvíz. Ahol esetleg nem az, ott érdemes lehet házi víztisztító készüléket alkalmazni. Munkamegbeszéléseken, tárgyalásokon kerüljön az asztalra vizeskancsó és ne csak félliteres ásványvizes palackok.
 10. Kis vízlábnyomú élelmiszerek fogyasztása, azaz több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús.
 11. Gyűjtsük össze az esővizet. A kertet és a szobanövényeket is inkább csapvíz helyett esővízzel locsoljuk, a növények is örülni fognak neki.
 12. Kertünket reggel vagy este öntözzük, ne a nappali melegben. Ezt a növények is jobban szeretik, és a kilocsolt vízből is kevesebb párolog el, így az jobban hasznosul.

 

Víztakarékos zuhanyfej, csaptelep és perlátor

 

A legegyszerűbb vízfogyasztást csökkentő eszközök kifejezetten olcsón beszerezhetők és bármely lakásba könnyen beszerelhetők. Ilyenek:

 

 • víztakarékos zuhanyfej
 • víztakarékos perlátor
 • víztakarékos csaptelep
 • víztakarékos wc tartály

 
A víztakarékos zuhanyfejek és csaptelepek úgy vannak kialakítva, hogy ugyanannyi idő alatt kevesebb vizet engednek át jobban szétoszlatva, így a zuhanyzás, kézmosás ugyanolyan eredményes, viszont lényegesen kisebb a csap vagy zuhany vízáteresztő képessége.
Ezzel rengeteg vizet meg lehet spórolni havi és éves szinten, ami meglátszik a vízdíj csökkenésében és a vízmelegítésre fordítandó energiafelhasználás csökkenésében is. Tehát egyúttal nemcsak vizet, hanem energiát, gázt, villanyt is megtakarítunk, ezáltal csökkennek a lakásfenntartási költségek. 
A víztakarékos perlátort régi típusú csaptelepekbe és zuhanyfejekbe szerelhetjük be, amely segít szétoszlatni a vizet, így csökkentve a vízfogyasztást.

 

Forrás: mvmnext.hu