„Zöld forradalom az építésben – kezünkben a jövő!” Építészet ökoszisztéma szemléletben

Dátum: 
03.13 péntek 08:30 to 16:00
Helyszín: 
HKIK Székház (3300 Eger, Faiskola út 15.)

A természetes, eredetű és környezetet nem terhelő, egészséget nem károsító, az építés helyszínén újrahasznosítható építőanyagok használata, a zöld szemléletű építéskultúra megismerése és népszerűsítse céljából a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Megyei Építész Kamara és a Környezettudatos Építők Szervezete az Építészet ökoszisztéma szemléletben címmel, konferenciát szervez.

Előadóink a Környezettudatos Építők Szervezetének (KÖRÉPÍTŐK) tagjai, akik az öko-építés hazai terjesztése, és tanítása érdekében léptek szövetségre.

Időpontja: 2020. március 13. 9:00-16:00
Helyszíne: Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamra (3300 Eger, Faiskola u. 15.)

A konferencia kreditpontos!

 

Részletes program

 

 

8:30 – 9:10   Regisztráció

 

9:15 – 9:50   Zalatnay László: Ökoszisztéma szemléletmód az építészetben
Az ökoszisztéma kifejezést akkor használjuk, amikor élő rendszereket igyekszünk leírni, modellezni, a benne megtalálható sokrétű és többirányú összefüggéseket megérteni.
Az emberi társadalom is egy élő rendszer. Ez az élő rendszer benne van egy nagyobb élő rendszerben, a földi ökoszisztémában. Az élő rendszerekben lévő összefüggések alól nem vonhatjuk ki magunkat, mert mi is részei vagyunk ennek a játéknak. 
„Az előadásomban arról a szemléletmódról szeretnék beszélni, amit az élő rendszerek tanulmányozása eredményeképpen sajátíthatunk el, és amelyeket az építészeti gyakorlatunkat is alakítják.”

 

9:50 – 10:25   Medgyasszay Péter: Öko-házak energiahatékonysága
"Amikor energiahatékonyságról, energiagazdálkodásról beszélünk, sokszor nem tekintjük át a kérdés komplexitását. Leggyakrabban az üzemeltetési fázis energiahatékonyságára koncentrálnak a megrendelők, a gyártók és a kivitelezők. Az öko-házak építőinél viszont számos esetben fordul elő, hogy, a létesítés minimális energiaigényét, az abszolút természetes anyagok használatát tekintik elsődlegesnek.
Az előadás példákkal, számításokkal illusztrálja az épület egyes életfázisának jellemző energiaigényét, illetve ajánlásokat fogalmaz meg a teljes életciklus szemléletű energiagazdálkodás elveire."

 

10:25- 10:45   Kávészünet

 

10:45 -11:20   Varga Rita: Szalmabála és földtégla 
Korszerű szerkezetfajták a szalmabála és föld építőanyagként való felhasználásában. Lehet ipari jelleggel is? - hazai és külföldi épület példák bemutatása. 

 

11:20 – 11:55   Horesnyi Béla: Kender mint építőanyag 
KENDERCELL-kenderbeton, mint természetes építőanyag használata. Miért előnyös, ha kendert használunk építési célra. Felhasználási területek és módok.

 

12:00 – 12:30   Ebédszünet

 

12:30 – 13:05   Vass Alexandr: Hagyományos épületek felújítási tapasztalatai 
Repedések, vizes falak, korszerűsítés, bővítés… Bontásra érett, vagy megmenthető? Felújítások környezettudatos módon, tapasztalatok megosztása.

 

13:05 – 13:40   Kovács István: Természetesen ház

Egyszerű mérnökemberből váltam környezettudatos emberré, aki a lehető legkonzervatívabb módon szeretne létrehozni egy házat. 
Ezért egy makettet készítek, immár ötödik éve, de ez a makett 1:1 léptékű. Innen kezdve bátran megtehetem, hogy kísérletezem, mert nem a saját lakásom építem, max. a bekerülési költség (várhatóan 8-10 millió) amit bukhatok.
A kísérlet lényege a cement és a beton, valamint a mérgező anyagokat tartalmazó mai szerkezetek (szigetelők, impregnálók, diszperzitek, ragasztók) kihagyása, esetleg bizonyos szerkezeteket elbontott épületekből kikerülő, egyébként "szemétnek" tekintett anyagból megoldani.
Magam ennek az építkezésnek a folyamatáról tudok röviden beszámolni.
Hol tartok, milyen tudást szeretnék átadni a többi, anyagilag kevésbe tehetős, mégis feje felé fedelet óhajtó embereknek.

 

13:40 –  13:50    Kávészünet

Bíró Árpád: “Amit tudni kell a @Vályogról@ és még soha nem merted megkérdezni mesteredtől, tanárodtól” – folyamatos kérdezz-felelek a szünetekben, és az előadások után

Tanácsadó szolgálat, a dolgokban jártas gyakorlati szakembertől.
Nyílt tanácsadás tabuk nélkül bárki bármit, kérdezhet Bíró Árpád a Körépítők tagja, vályogépítő kézműves mester képzőtől. 

 

13:50 – 14:25   Radev Gergő: Miért vályog? 
A vályog épületszerkezetek közös tulajdonságai és alkalmazási területei a lakóépületek léptékében. 
A természetes építőanyagok (köztük a vályog) viselkedése és kapcsolata a környezettel - ezen viselkedésminták tanulságainak alkalmazása a mai korban - kísérleti épület bemutatása.

 

14:25 - 15:00   Bihari Ádám: Természetes építőanyagok használhatóságának szabályozása a hazai építőiparban    

Napjaink szabályok és építési termékek által meghatározott világában a nehezebbik út lett, könnyen építkezni. Könnyen, helyből, saját erővel, kultúrával. Aki ma a természetes építőanyagok mellett teszi le a voksát, az szembesül a szabályozás bonyolultságával, az internetes fórumok önjelölt szakértőivel és az építőipar értetlenségével. A nevezett előadás, a hazai építőipari szabályozás útveszőiben kíván eligazodási támpontként szolgálni. 

15:00-15:10   Kása-Polonkai Éva: A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működése

 

 

Részvételi díjak:

•    A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagvállalkozása munkatársai számára DÍJMENTES;
•    Egyéb vállalkozások / szervezetek munkatársai számára: 12.700.- Ft/fő (10.000. -Ft + ÁFA).
A résztvevőknek büfét (ásványvíz, frissítők, kávé, szendvicsebéd) biztosítunk.

 

Részvételi feltételek:

•    A részvétel feltétele az előzetes regisztráció a számlázási adatok megadásával, s a kiállított számla alapján az előzetesen befizetésre kerülő részvételi díj.
•    A konferencia megfelelő létszám esetén kerül megrendezésre. A jelentkezéseket korlátozott számban, azok sorrendjében tudjuk visszaigazolni. 

A konferencia kreditpontos! ( A program akreditáció alatt áll)

 

REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

 

Pappné Ambrus Katalin

Munkahely: 
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Beosztás: 
munkaerő-piaci referens, mestervizsga referens
Cím: 
3300 Eger, Faiskola u. 15.
Telefonszám: 
+ (36) (36) 429 - 612 122-es mellék
+ (36) (20) 669 - 2426
E-mail cím: 
katalin.ambrus{#}hkik.hu