Üdvözöljük a

2018:Középpontban a munkaerő és a korszerű technológia | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

2018:Középpontban a munkaerő és a korszerű technológia

Szerző: HKIK Titkárság | 2018. január 3.

Az országos átlagot meghaladó beruházás jellemezte 2017-ben a megye gazdaságát, főleg a feldolgozó ipar, járműipar, gépipar és élelmiszeripar járt élen. jelenleg is több 10 milliárdos beruházások zajlanak szerte a megyében Hatvantól  Egerig. Beruházások alatt nemcsak épületet, infrastruktúrát kell érteni, hanem növekvő mértékben gépeket, modern technológiát.

Heves megye erősen exportorientált megye. Erős ipari koncentrációt látunk jórészt a járműipar dominanciájának köszönhetően. A megyében továbbra is meghatározóak a nagy nemzetközi multinacionális cégek, amelyek exportra termelnek, a világpiaci növekedés pedig tartósan növekszik. Ez igen biztató a piaci expanzió szemszögéből. A kivitel innovációt követel meg, ebben pedig a legkisebb vállalkozásoknak is föl kell és lehet zárkózniuk.


Egy szimbolikus kép jól illusztrálja a megye export orientált iparát: egy gépjármű alkatrészeinek 30 %-a Heves megyéhez köthető. Az itt gyártott magas minőségű alkatrészek elkerülnek a világ minden pontjára. Alumínium öntvények, kovácsolt, forgácsolt, műanyag alkatrészek, komplett fődarabok, a legmagasabb szintű elektronikai egységek épülnek be a Mercedes, Porsche, BNW, Man ás más járművekbe. Ezek jól mutatják az ipar fejlettségét. Ennek a trendnek képletesen az a munkaerő-piaci vetülete, hogy még több képzett szakemberre, mérnökre van szükség.


Személy és tehergépjármű alkatrészek gyártása nagyfokú innovációt, magas gyártáskultúrát követel. Megyénkben van a világ egyik legnagyobb járműelektronikai gyára, ahol már az önvezető autókra készülnek. Tapasztaljuk, hogy növekszik azoknak a cégeknek a száma, amelyek egyetemekkel együtt fognak fejlesztésekbe. Növekszik tehát a képzett munkaerő iránti igény.


Verseny van a humán tőke minden szintjén. Versenyeznek települések a cégekért, az iskolák a gyerekekért, a cégek a munkaerőért, sőt már a nyugdíjasokért is.


Mivel exportorientált ország és megye vagyunk, fontos figyelembe venni legfontosabb társadalmi, gazdasági trendeket.


Négy kiemelt változással célszerű számolnunk. Az urbanizáció következtében a városok egyre duzzadnak, a vidék elnéptelenedik világszerte. Megállíthatatlan a globalizáció, a multi cégek befolyása egyre erősebb lehet. Itthon is ezek a cégek adják a hozzáadott érték felét, ugyanakkor ez a folyamat a kkv szektor felzárkózási lehetőségét is erősítheti.


A digitalizáció megállíthatatlan a kereskedelemben, kézműiparban, iparban, agráriumban egyaránt, a jövő a szenzoroké. A mobilizáció egyre erősebb, e változások pedig arra utalnak, hogy minden és mindenki mozog, vándorol.

 

A kamara 2018-ban kiemelten foglalkozik a munkaerőpiac kihívásaival, a duális képzés további erősítésével, a szakképzés gyakorlati oldalának szervezésével, továbbképzéssel, mindemellett olyan rendezvényeket, tájékoztató fórumokat szervezünk, ahol a vállalkozások részére a legkorszerűbb gépek, technológiák megismerhetők lesznek


Sikeres évet kívánok minden vállalkozásnak.


Dr Bánhidy Péter
HKIK Elnök