Üdvözöljük a

A hideg veszélyezteti a vízmérők és vízcsövek épségét! | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

A hideg veszélyezteti a vízmérők és vízcsövek épségét!

Szerző: Pappné Ambrus Katalin | 2017. december 19.

A tartós téli hideg komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízmérőkben és vízhálózatban, ezért a kemény fagyok közeledtével el kell végezni a vízvezetékrendszer víztelenítését, téliesítését hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Vízmű.

A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos! Ahhoz, hogy tavasszal ne érjen kellemetlen meglepetésként bennünket pl. egy csőtörés miatti magas számla, érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat, hiszen a kellő odafigyelés nélkül a csövek, vagy a vízmérők szétfagyhatnak:
- A hiányzó aknafedlapot pótolja, ha sérült, cserélje ki!
- Győződjön meg arról, hogy jól záródik az akna fedele!
- Az aknát és a vízmérőt leszigetelheti hungarocellel, pléddel vagy kartondoboz darabokkal.
- Fontos, hogy a tél folyamán többször ellenőrizze, nincs-e víz az aknában, és a fedele is jól le van-e zárva!
- A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizze a pinceablak épségét, szigetelését és tartsa azt zárva!
- Víztelenítse a vezetékeket, ha nem használja!


A vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna fagyvédelmének
lépései:

- A vízmérő aknában zárjuk el a mérő előtti, közterület felé lévő főcsapot (általában kék fogantyú). Amennyiben az elzáró csap nem zár tökéletesen, vagy nem működik, akkor kérjük, jelezze ezt Társaságunknak a központi ügyeleti telefonszámon!
- Nyissa ki és hagyja nyitva a kerti csapot és az épületekben található csapokat és engedje le a berendezésekből (bojler, WC tartály stb.) a vizet!
- A víztelenítő-csonkon, vagy csapon keresztül (mely általában a vízmérő aknában található) folyassa ki a belső hálózatból a vizet!
- Ellenőrizze, hogy már nem folyik víz a víztelenítő-csonknál!
- Ellenőrizze, hogy a víztelenítő elzáró csap jól zár-e! Ha az elzáró csap jól zár, akkor a vízmérőn lévő számlálókerekek nem mozoghatnak. A művelet során kérjük, figyeljen arra, hogy a vízmérő plombája ne sérüljön meg!
- Valamennyi szifonba (bűzelzáróba) ajánlatos felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot – praktikusan pl. gépkocsi szélvédőmosót - önteni.
- A víztelenítés után a kinyitott csapokat zárjuk vissza.
Fontos! A vízmérőben a víztelenítést követően is marad víz, ezért a vízmérő szigetelését mindenképpen meg kell oldani!
- Javasoljuk, hogy télen nem használt ingatlanát rendszeres időközönként ellenőrizze, vagy megbízottja útján ellenőriztesse az esetlegesen bekövetkező károk megelőzése, illetve mielőbbi észlelése érdekében!
- Ha későn lát hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudja az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatja a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezheti a víztelenítést.


Jelek arra, hogy télen mégis elfagyott a vízmérő:
- Nem forog a vízmérő, ha megnyitja a csapot,
- szilánkokra tört üveg a vízmérőn,
- eldeformálódott számlálószerkezet,
- nem, vagy csak alig jön víz a csapból.