Üdvözöljük a

A vállalkozók ellenzik a reklámadót | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

A vállalkozók ellenzik a reklámadót

Szerző: Pappné Ambrus Katalin | 2017. november 15.

E hét hétfőn egyeztető konzultációt tartott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Egerben működő kereskedők, vendéglátók, szálláshelyadók érdekeit képviselő több egyesület vezetője, hogy véleményezzék az őket nagymértékben érintő Eger MJV Önkormányzata által alkotott reklámhordozók építményadójáról szóló rendelet-tervezetét.

Ezt megelőzően 2017. november 9-én a kamara egri székházában már történt egy egyeztetés a HKIK és a város adóirodájának munkatársai részvételével a rendelet-tervezettel kapcsolatos részletek és egyes nyitott kérdések tisztázása érdekében. Ezt követően hívta össze a kamara a városi kereskedők, szolgáltatók, szálláshelyadók képviselőit.

 

A rendelet-tervezet alapján 2018. január 1-jétől az építményadó keretein belül Eger MJV Önkormányzata adóztathatja a szabadtéri reklámhordozókat, mégpedig négyzetméterben kifejezett adóalap alapulvételével, legfeljebb 12.000 forint/m2 adómértékű helyi építményadóval, ha az 1,5 négyzetmétert meghaladó nagyságú adóalappal rendelkező reklámhordozó.

 

 

A konzultáción az érdekképviseletek egybehangzó véleményként fogalmazták meg a következőket:

 

„Az 1,50 m2-nél nem nagyobb reklámhordozókra vonatkozó a 0 Ft/m2 adómértéket tudomásul vesszük.
Ugyanakkor javasoljuk, hogy a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklám törvényi definíciójából kiindulva, azt kiegészítve a 0 Ft/m2 adómérték vonatkozzon a helyi (egri) vállalkozások reklámhordozóira is, mérettartománytól függetlenül, amennyiben azokon a helyi vállalkozások a saját vállalkozásukat, forgalmazott termékeiket, szolgáltatásaikat népszerűsítő reklámot jelenítenek meg, ide értve megállítótáblákat, zászlókat, molinókat, napernyőket is.
A rendelet végrehajtására szükségesnek látunk 90 nap türelmi időt biztosítani, a helyi vállalkozások részére.
Kérjük, hogy az helyi vállalkozóktól befolyt helyi adóbevétel a helyi vállalkozók érdekeit szolgálva az ő munkájukat segítve kerüljön felhasználásra (pl. városi köztisztaság, bérlakás-program, infrastruktúra, stb.), ugyanakkor a várost csúfító szemetes területek mentesítésére és az irányító táblák korrekt kihelyezésére is fedezetet biztosítson.”

 

 

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara még másnap délelőtt eljuttatta Eger MJV Önkormányzata Adó Irodájának, illetve az Habis László Eger polgármesterének is az adótervezet véleményezését, illetve  az érintett vállakozások képviselőinek nyilatkozatát, mely tartalmazza a fentebb idézetteket.

 

Eger MJV Önkormányzata által alkotott reklámhordozók építményadójáról szóló rendelet-tervezetét a csatolt állomány tartalmazza.