Üdvözöljük a

Az idén megszűnt a munkáltatói adómegállapítás | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Az idén megszűnt a munkáltatói adómegállapítás

Szerző: Szabados Lívia | 2018. január 29.

Az adóadminisztrációs terhek további csökkentéseként 2018. január 1-jétől megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, így a 2017-es évre nem készül munkáltatói elszámolás.

Ebből következően nem lesz lehetőség munkáltatójuk felé olyan nyilatkozat tételére 2018. január végén, amelyben a munkáltatói adómegállapítás elkészítését kérhetik.

Az állami adó- és vámhatóság – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban külön erre irányuló kérelem nélkül elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét.

Az SZJA bevallás egyszerűbb és gyorsabb teljesítése érdekében fontos azonban megemlíteni az ügyfélkapu regisztráció jelentőségét. Az elkészített adóbevallási tervezeteket ugyanis az állami adó- és vámhatóság 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, így az adóbevallási tervezetek a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg.

Azok a foglalkoztatottak, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, továbbá bármely megyei (fővárosi) kormányhivatalban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalában, illetve a Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain is elvégezhetik az ügyfélkapu regisztrációt. (Részletes információk ezzel kapcsolatban a NAV honlapján elérhető 32. számú információs füzetben találhatók.)

 

Ügyfélkapu regisztráció hiányában a foglalkoztatottak 2018. március 15-éig kérhetik, hogy az állami adó- és vámhatóság papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet. A kérelem többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

  • SMS-ben a 06 30/344-4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn).
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában,
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

 

Az adóbevallási tervezetben szereplő adatokat célszerű összehasonlítani a munkáltató által elkészített összesített igazolás (M30-as igazolás) tartalmával.

 

Amennyiben az év közben kifizetett munkabér összege és az abból levont adóelőlegek egyezést mutatnak, az adóbevallási-tervezet adataival, további teendő nincs, a tervezet annak jóváhagyása nélkül is a magánszemély bevallásává válik a bevallási határidőt, azaz 2018. május 22-ét követően.

 

Amennyiben első házasok kedvezményét, családi (járulék)kedvezményt érvényesítenek, vagy önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot kívánnak tenni, akkor mindenképpen célszerű összehasonlítani az adóbevallási tervezetben szereplő és az összesített igazoláson lévő adatokat.

Ha az összesített igazolás és az adóbevallási tervezet adatai között eltérés van, illetve a magánszemély a munkaviszonyból származó jövedelmen kívüli jövedelemmel is rendelkezik, akkor az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére – papír alapú bevallástervezet hibája esetén a 17SZJA nyomtatvány kitöltésére – van szükség, melyre szintén 2018. május 22-éig van lehetőség.

 

A bevallást a magánszemély önmaga is kitöltheti, melyet megkönnyít a NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program. A 17SZJAnyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is igényelhető. A bevallási határidő 2018. május 22.

 

Ha nem kerül sor az adóbevallási tervezet elfogadására, kiegészítésére, javítására, vagy az elkészített 17SZJA bevallás benyújtására 2018. május 22-éig, akkor az állami adó- és vámhatóság által elkészített adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ne feledkezzenek meg az adó 1+1 százalékának felajánlásáról sem, melyet az eSZJA felületen szintén megtehetnek 2018. május 22-éig.

 

Fontos tehát, hogy azon foglalkoztatott esetében, akinek a munkaviszonyos jövedelmén kívül más forrásból nem volt jövedelme 2017-ben, és aki az elkészített adóbevallási tervezetet 2018. május 22-éig nem hagyja jóvá, akkor az elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő leteltét követően adóbevallásnak tekintendő.

 

Ha az adóbevallási tervezet tartalmával, illetve az eljárás menetével kapcsolatban további kérdéseik merülnek fel, akkor hívják a NAV Általános Tájékoztató Rendszerét a 1819-es telefonszámon, vagy – amennyivel rendelkeznek a rendszer eléréséhez szükséges ügyfélazonosító-számmal (PIN-kóddal) – az Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszert a 06 (40) 20-21-22-es telefonszámon.

 

Kérjük továbbá, hogy kísérjék figyelemmel a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatban a NAV honlapján folyamatosan megjelentetésre kerülő tájékoztatókat.

 

 

További információ: 

NEMZETI ADÓ-ÉS VÁMHIVATAL Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága

3300 Eger, Eszterházy tér 3-4.

Tel.: 36/522-600, Fax: 36/410-277

e-mail: hevesavig@nav.gov.hu