Üdvözöljük a

Azonnali megoldás az import ukrán munkaerő | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031

Azonnali megoldás az import ukrán munkaerő

Szerző: Nagy Kata | 2017. február 2.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamra csütörtökön tájékoztató fórumot tartott megyei vállalkozások és hatósági szervezetek részére az ukrán munkavállalók alkalmazásának lehetőségeiről. A rendezvényen előadást tartott egy olyan munkaerő közvetítő vállalkozás, akinek több éves tapasztalata van az ukrán, szerb és román munkavállalók hatósági ügyintézéséről, valamint két nagyvállalat képviselője, akik már alkalmaznak külföldi munkaerőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a vendégmunkások jó szakemberek, és dolgozni, letelepedni akarnak hazánkban.

A HKIK az idei évben kiemelten foglalkozik a megye munkaerő-piaci problémáival – fogalmazott File Sándor gazdaságfejlesztési igazgató. Számos felmérés igazolja, hogy megyénkben jelentős a beruházási igény, közel 5000 új dolgozóra lenne szükség. Ezt a humánerőforrás bővítést már nem tudják a cégek megoldani a környező településekről, megyékből. Sőt az iskolarendszerből kilépők száma sem tudja fedezni a létező munkaerőhiányt. Többségében szakképzett emberekre, gyártósori összeszerelőkre és betanított munkásokra van szükség.

A növekvő szakemberhiányra hosszú távon a kamara, különböző pályaválasztási programokkal kínál megoldást, melyben a hiányszakmák felé orientálja a diákokat. Szinén hosszú távú megoldást kínálnak a városi foglalkoztatási paktumok, melyben a munkaerőpiacról kiszorult emberek átképzésével vagy továbbképzésével, illetve a foglalkoztatókhoz való közvetítéssel igyekeznek enyhíteni a problémát. Rövidtávon viszont csak egy megoldás létezik, a külföldi munkavállalók alkalmazása– ismertette a gazdaságfejlesztési igazgató.


Puskár Szabolcs a HSA Kft. kiemelt partnerkapcsolati vezetője elmondta, cégük már több éve foglalkozik munkaerő közvetítéssel. Régóta azt tapasztalják, hogy a vállalatok dolgozóhiánnyal küzdenek, melyhez hozzájárul a fiatalok elvándorlása, valamint a munkaképes magyar lakosság kiszorulása a munkaerőpiacról. 2016 júliusától egyszerűsödött a külföldiek munkavállalási feltételeinek engedélyezési procedúrája, így akár már 10 napon belül szakképzett dolgozóhoz juthatnak a magyar cégek. A HSA Kft.-nek Beregszászon, Ungváron és Kievben is van irodája, innen intézik a toborzást, majd az import munkaerő jogi lépéseit, a tartózkodási engedélyt, munkavállalási engedélyt, TAJ kártyát, adószámot stb. Tapasztalataik alapján az ukrán munkavállalók megbecsülik az itteni munkahelyeket, szakképzettek és jól dolgoznak. Sokszor fiatal párok érkeznek és tervezik a magyarországi letelepedést – hangsúlyozta a szakember.


A fórumon részt vett dr. Bátonyi Attila a Jász-Plasztik Kft. gyárigazgatója, aki beszámolt az ukrán, román és szerb dolgozók foglalkoztatásának tapasztalatairól. Cégük közel 200 külföldi munkavállalót alkalmaz akkumulátor gyárban és fröccsöntő üzemében. A vállalat hosszú távú terveit is jól mutatja, hogy dolgozókat 3 ágyas kollégiumi apartmanokban szállásolják el, valamint megvásároltak egy laktanyát, ahol 84 lakást és egy óvodát is építettek határon túli dolgozóik számára. A nyelvi nehézségeket külföldi adminisztrátorokkal oldják meg, és továbbra is folyamatosan toboroznak Kárpátalján. A gyárigazgató kiemelte, az ukrán munkavállalók könnyen beilleszkednek, hozzáállása példaértékű, szakértelmük kiváló, a fluktuáció alacsony, és szeretnek hazánkban élni, dolgozni.


Wagner Róbert a Carrier CR Magyarország Kft. HR vezetője hasonló tapasztalatokról számolt be hűtőüzeme területén. Ők csakis fémipari szakmunkásokat foglalkoztatnak, minden dolgozóval maximálisan meg vannak elégedve szakértelmüket és munkakultúrájukat is figyelembe véve.

 

A jelenlévő vállalkozások nagy része reálisan tervezi a külföldi munkavállaló alkalmazásának lehetőségét főleg a gépészet területén, de igény merült fel a turizmus és a kereskedelem részéről is.


A vállalatok egyetértettek abban, hogy egyeztetést kell kezdeményezni a kihasználatlan önkormányzati ingatlanok (laktanyák, iskolák) átalakítási lehetőségéről, munkásszállók kialakításáról, hogy lehetővé tegyék a külföldi munkavállalók megfelelő szálláskörülményeit.


Ha valaki lemaradt a fórumról 2017. június 8-án, Gyöngyösön bepótolhatja.