Üdvözöljük a

Eger tovább szépülhet | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031

Eger tovább szépülhet

Szerző: Pappné Ambrus Katalin | 2017. február 9.

Több tízmilliárd forint jut Eger turisztikai fejlesztésére a közeljövőben – hangzott el tegnap az Egri Városházán, ahol Habis László Eger MJV polgármestere tájékoztatta a meghívott résztvevőket, az Eger és környékén tervezett pályázati beruházásokról, projektekről.

Habis László polgármester úr elsődleges nagy projektként az Egri vár „látogató-barátabbá” tételét említette, melynek keretében, többek között a bejáratához egy új fogadóépületet terveznek, a várban lévő utakat kényelmesen járhatóvá szeretnék tenni, a visszaépítenék a Varkoch-kapu bástyát és még egy a középkori gasztronómiát idéző látványkonyha is helyet kapna a megújuló várban. Összességében a terveket úgy készítették el, hogy Eger egyik fő látványossága ne egy romkert hangulatot idézzen, hanem a jelenleg működő kiállítások tartalma egy új, modern látogatóközpontú térben jelenjen meg.


A modern város programjához kapcsolódik a másik nagy projekt, ami sportturizmust szolgálná. Ennek keretén belül terveznek a nyitott uszoda mellé még egy uszodát építeni, egy sportszállót létesíteni, illetve a Makovecz Imre által tervezett Bitskey uszodában egy kulturális rendezvények megtartására szolgáló rendezvénytér kialakítását. Megújulna az uszoda, illetve Érsek kert környéke is, ahol egy 250 férőhelyes parkolóház biztosítaná az ide látogatók kényelmét.


Habis László polgármester úr reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődik az Andornaktályát elkerülő, és a Budapesthez való gyorsabb csatlakozást elősegítő autóút kiépítése is. Említést tett arról is, hogy lehetséges, hogy a tervezett Eger-Egerszalókot összekötő kerékpárút megépítése a tervezettől eltérően, más forrásokból valósulna meg, így lehetőség nyílna egy Ostoroson átmenő Dél-Bükkig vezető kerékpárút megépítésére is. A szakmai napon a borturizmust szolgáló egyetemi fejlesztésekről is esett szó.
A Területfejlesztési Operatív Program keretén belül tervezik a belvárosi Református templom, Rác templom felújítását is.


Habis László polgármester úr büszkén mondta el, hogy 2013-ról 2016-ra 50%-kal nőtt a vendégéjszakák száma Egerben, ami számszerűen 2016-ban 594 ezer volt.


A turizmus fejlesztéshez és fejlődéséhez szorosan kapcsolódik a közterületek, parkok és az közutak fenntartása, fejlesztése, a közbiztonságért tett intézkedések (kamerarendszer kiépítése) is. A közel egymilliárdos közterületi fejlesztés 32 projektelemből áll, melynek egyik eleme az Almagyar út közműfejlesztése.
Egri Érseki Palota, Bazilika, Ferences templom és az Egri Hittudományi Főiskola épületeinek megújítására is jelentős összeget fordítanak.

 

Fontos információként hangzott el, hogy Eger bekerül az első tíz kiemelt turisztikai térség közé, de erről, és az ehhez kapcsolódó forrásokról még kormányhatározat szükséges. Ezek a desztinációk előnyt élveznek majd a pályázatoknál. Az Észak-magyarországi Marketing Igazgatóságot, helyettesítő szerv áprilisban kezdi meg munkáját. Nagyon nagy előrelépésnek tekintik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség új fejlesztési irányvonalat kíván kialakítani azzal, hogy megkérdezi a helyi érintetteket, hogy milyen fejlesztésre van szükség a térségben.