Üdvözöljük a

Első fordulóban tárgyalták Gyöngyös költségvetését | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Első fordulóban tárgyalták Gyöngyös költségvetését

Szerző: Nagyné Telek Brigitta | 2018. február 9.

A képviselők az idei év első ülésén a város 2018-as költségvetési tervezetét is tárgyalták.  Fontos szempont a takarékos gazdálkodás és az, hogy hiány és hitelfelvétel nélkül tervezzenek.

Kiemelten kezelik az idén a parkfenntartási feladatokat, valamint a köztisztaság javítását, a  hó- és síkosságmentesítési feladatokat és a közbiztonság javítását.

A büdzsé az európai uniós pályázatok révén megvalósuló, összességében 5,5 milliárd forintos értékű és a 2017-ről áthozott feladatként megvalósuló mintegy 130 millió forintos beruházásokon felül 200 millió forintos fejlesztési keretet tartalmaz.

A város és a HKIK az idén is együttműködik majd a pályaorientációs munkában, melynek célja a munkaerő-piaci kereslet-kínálat összhangjának javítása, a gazdaság számára szükséges munkaerő-piaci igények tudatosítása, a szakmák, kiemelten a hiányszakmák népszerűsítése, melyhez mindkét fél forrást biztosít.

 

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a GYÖNGYÖK Művelődési Központnál a jelenlegi intézményi forma helyett nonprofit gazdasági társaságot alapít a közművelődési feladatok ellátására. Ezáltal rugalmasabb gazdasági és kulturális tevékenységet tudnak folytatni a költségvetési szerveknél.

 

A képviselők a város népességmegtartó erejének fokozása és a lakosságszám növelése céljából módosították az önkormányzat lakáscélú támogatásáról szóló rendeletét. A vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön formájában nyújtható támogatásra azok pályázhatnak, akik nem töltötték be 45. életévüket, és első lakásukat vásárolják, vagy fiatal párként első közös lakástulajdonukat kívánják megszerezni. Az új rendelet a helyi támogatás feltételéül már nem követeli meg a támogatási kérelem időpontját megelőzően a legalább hároméves gyöngyösi lakóhelyet vagy legalább hároméves folyamatos munkaviszonyt, elegendő, ha a kérelmező vállalja, hogy Gyöngyösön lakóhelyet, tartózkodási helyet létesít. A támogatásban csak büntetlen előéletű személyek részesülhetnek, és szükséges a köztartozás mentesség és a társadalombiztosítási jogviszony igazolása is. Az új jogszabály az egy főre eső jövedelem összegét a mindenkori nyugdíjminimum 750%-ra emeli – ez jelenleg 213 750 Ft. A támogatás új vagy használt lakás megvásárlásához, nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átalakításához, új lakás építéséhez, illetve meglévő lakás bővítéséhez használható fel, maximális összege pedig 1 200 000 forint, melynek legfeljebb fele nyújtható vissza nem térítendő támogatásként.