Üdvözöljük a

Gazdasági évnyitó: A vállalkozásoknak köszönhető a magyar gazdaság sikeressége | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

Gazdasági évnyitó: A vállalkozásoknak köszönhető a magyar gazdaság sikeressége

Szerző: Nagy Kata | 2018. január 12.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara január 11-én tartotta gazdasági évnyitóját, Egerben a Kepes György Művészeti Központban. A rendezvényen előadást tartott Dr. Parragh László az MKIK elnöke, dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke és Fülöp Gábor a HKIK főtitkára. A eseményen kamarai díjak és Korrekt Partner Védjegyek átadására is sor került.

A rendezvény nyitányaként dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke a megye gazdasági mutatóit ismertette. Párhuzamot vonva a helyszínt adó épület történelmi múltjával kiemelte, a vállalkozások is úgy tudnak sikeresek lenne, ha folyamatosan megújulnak és fejlődnek. Az országos átlagot meghaladó beruházás jellemezte 2017-ben a megye gazdaságát, főleg a feldolgozó ipar, járműipar, gépipar és élelmiszeripar járt az élen. Jelenleg is több 10 milliárdos beruházások zajlanak szerte a megyében Hatvantól  Egerig, főleg az iparban, de a  kereskedelemben, a szolgáltató szektorban is.

 

A megye export orientált iparát jó jelképezi, hogy egy gépjármű alkatrészeinek 30 %-a Heves megyéhez köthető. Az itt gyártott magas minőségű alkatrészek elkerülnek a világ minden pontjára. Alumínium öntvények, kovácsolt -, forgácsolt-, műanyag alkatrészek, pneumatikus alkatrészek, komplett fődarabok, a legmagasabb szintű elektronikai egységek épülnek be a Mercedes, Porsche, BNW, Man és más járművekbe. Ezek  jól mutatják az ipar fejlettségét. Ennek a trendnek  az a munkaerő-piaci vetülete, hogy még több  kvalifikált szakemberre és mérnökre van szükség.

A növekvő beruházások , a növekvő export mellett tehát egyre nagyobb kihívás a munkaerő biztosítása.

 

Az előadók sorát dr. Parragh László az MKIK elnöke folytatta. Az elnök beszélt azon kamarai programokról, melyek hozzájárultak a vállalkozások helyzetének javításához. További feladatként nevezte meg a munkaerőpiac intézkedéseit, a magyar bérek versenyképességének fontosságát, a közmunkások visszavezetését, a külföldön dolgozó magyarok hazaívását. A jövő küldetéseként a negyedik ipar forradalom kihívásait, a digitális tudás fejlesztését emelte ki, melyhez a kamara továbbra is sok segítséget fog adni.

 

 

Fülöp Gábor
Fülöp Gábor

Fülöp Gábor a HKIK főtitkára Heves megye demográfiai helyzetéről, világpiaci elhelyezkedéséről beszélt. Elmondta, megyénkben az országos átlagot meghaladó beruházások valósultak meg, melynek következtében drasztikusan megnőtt a képzett munkaerő iránti igény. Mindez versenyhelyzetet generál a vállalatok és a városok között is. A munkaerő-áramlás hatására tovább fokozódik az urbanizáció, a városok duzzadnak, a vidék elnéptelenedik. A cégek már az iskolapadból csábítják el a leendő munkatársaikat. A munkaerő-piaci igényeket követi az hiányszakmák listája is, mellyel a piacképes szakmák tanulására ösztönzik a diákokat. Ezt segíti számos pályaorientációs kamarai program is, melynek célja, hogy a gyerekek először céget és szakmát válassza, és csak utána iskolát.


A főtitkár előadásában felsorolta azokat a vállalati eszközöket, melyek megoldást jelenthetnek a munkaerő-hiányra: technológiai fejlesztés, gépesítés, inaktív réteg bevonása, atipikus foglalkoztat, felnőttképzés, termelés kihelyezés, bérlakás programok, béremelés stb.

 

A programon fellépett Szabó Attila Kossuth díjas előadóművész és családja, valamint a Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete mozgalom divatbemutatójából is kaphattak ízelítőt a résztvevők az Örökkék- Everblue, az Attila Shoes és az Örökség Alkotóműhely darabjain keresztül.

 

Kamarai Díjak, Oklevelek

 

Heves Megye Gazdaságáért
Heves Megye Gazdaságáért

 

Heves Megye Gazdaságáért Díjban részesült
Sárvári Kft. Sárvári Cukrászda és Fagyizó

Az 1927-ben Sárvári Kálmán alapította cukrászda a mai napig családi vállalkozásként működik Eger belvárosában, mely nem csak az egriek, de a városba látogató turisták is kedvelt vendéglátó helye. A szakmai megmérettetéseken, versenyeken elért eredmények, díjak is bizonyítják az utódok szakmai elhivatottságát, az „ősöktől örökölt” mesterség tiszteletét immáron negyedik generáción keresztül.

 

Élpak Zrt.
Palik Tibor már a 80-as évek végére visszavezethetően kezdte meg tevékenységét, mely mára több elkülöníthető ágazattá nőtte ki magát, a palackozástechnikai célgép gyártás, turisztikai, idegenforgalmi szolgáltatás, ásvány-, gyógyvíz palackozás, forgalmazás. Többek között Sástó térségének fejlesztése, a parádi víz márkanév ismerté tétele is nevéhez fűződik.

 

Heves Megye Innovatőre Díjban részesült
Képe Tibor a Prémium Autóház Kft. ügyvezető igazgatója.
Képe Tibor a vállalkozás ügyvezetőjeként folyamatosan fejleszti a Hyundai márka kereskedés és szerviz szolgáltatásait. Hamar felismerve a járműiparban és a közlekedésben zajló új trendeket Heves megyében elsőként tette is elérhetővé a legkorszerűbb hibrid és elektromos üzemű gépkocsik kereskedelme mellett a szervizelését is. Ehhez folyamatosan fejleszti a vállalkozás telephelyét, elektromos töltőállomás kiépítésével, korszerű gépekkel, műszerekkel és munkavállalói szakmai továbbképzésével.

 

Kamarai Munkáért Díjban részesül
Bíró Ferenc úr, az AGRIA COLOR Kft. ügyvezető igazgatója.
A Kft. több mint két évtizede végzi tevékenységét személygépkocsik és haszongépjárművek autófestékeinek és segédanyagainak ehhez tartozó technológiák forgalmazásával. A cég megalakulása óta tagja a kamarának. Bíró Ferenc köztestületi munkájaként számtalan javaslatot fogalmazott meg az autós szakmák, és a vállalkozások szakmai munkájának megkönnyítése érdekében

 

Csontos Sándor úr a Magyar Külkereskedelmi Bank Egri Fiókjának igazgatója.
Kiemelkedő szerepet vállal a Széchenyi Kártya program kapcsán a vállalkozások gazdasági helyzetének könnyítése, fejlődése érdekében, felhasználva azon lehetőségeit is, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság és helyi VOSZ szervezetben végzett munkája kínál. Az általa vezetett MKB Bank egyike a kamarával aktívan együttműködő pénzügyi szervezeteknek.

 

Nagy Norbert úr a Centervill Kft. ügyvezető igazgatója.
Nagy Norbert 1997-óta testvérével Nagy Zsolttal vezeti a CENTERVILL Kft-t, melynek profilja épületvillamossági szerelés. A cég kezdetektől biztosítja villanyszerelő tanulók képzését, gyakorlati képzőhelyként. Rendszeresen működik együtt a kamarával szakmai programokban a hatvani térségben, az e-napló bevezetésével kapcsolatosan segítette a térség vállalkozásait, rendszeres helyszíne a vállalkozói napoknak, üzemlátogatásoknak.

 

Kármán Árpád úr az Arboréta Kft. ügyvezető igazgatója.
A családi vállalkozásként 20 éve alakult Arboréta Kft. plexi termékek készítésével, forgalmazásával foglalkozik. Kármán Árpád a cég ügyvezetője szervesen vesz részt a kamarai munkában, szakmai programok kezdeményezője, támogatója.

 

Kiss Attila a Csollány Kft. ügyvezető igazgatója.
Kis Attila több mint 10 éve végez Gyöngyösön mérnöki tevékenységet. Fő profiljuk az épületgépészeti tervezés, kivitelezés, valamint postai, futárpostai tevékenység, újság kiskereskedelem. Fontosnak tartja a munkaerő utánpótlás nevelést, így számos tanulót képzett az évek során. Mind szellemileg, mind szakmailag folyamatosan és töretlenül segíti a kamara szakmai munkáját. Gyöngyös térségében vállalkozások működését elősegítő kamarai programok kezdeményezője, megvalósítója.

 

Urbán Orsolya a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési referense.
Urbán Orsolya a HKIK szakképzési feladatában kiemelt szerepet betöltő mesterképzés és vizsgáztatás megyei léptékű lebonyolítását végzi, a gyakorlati oktatók kamarai felkészítésében tevékenykedik közel 13 éve.

 

Heves Megyei Szakképzési Díjban részesül
Molnár György az IQ Pont Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója.
A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő iskola igazgatójaként figyelme és munkássága középpontjában felelősségen alapuló személyiség fejlesztés, a képességeken alapuló szakképzés, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása áll. A régióban egyedüliként oktatott nyomdaipari szakirányú képzéssel az iskola meghatározó képzési kínálattal rendelkezik.

 

Dányi Imre az Egri Szakképzési Centrum Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium szakoktatója.
Dányi Imre az intézmény szakoktatója hegesztő szakmában, közel 40 éve. A tanulók gyakorlati képzését 25 éve végzi nagy-nagy odaadással és szeretettel. Tanulóit nem csak a szakmára, a szakma szeretetére, de az életre is neveli. Kezei közül több száz hegesztő diák került a munka világába.

 

Balogh Tamás, egyéni vállalkozó a gyöngyösi 80-as Cukrászüzem tulajdonosa.
A dinamikusan fejlődő családi vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a szakembergárdára, mestercukrász oktatóval is rendelkeznek. A tanulók szívesen vesznek részt a gyöngyösi 80-as Cukrászüzemben folyó gyakorlati képzésben. Tanulóképzéssel kapcsolatos munkájukat kitartóan és példamutatóan végzik. A közelmúltban közel 30 cukrász tanulót tanított meg a szakma rejtelmeire.

 

Szilákné Balajti Katalin az Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatóhelyettese.
Az iskola szakképzésért felelős igazgatóhelyetteseként sok éve dolgozik a hátrányos helyzetű hevesi térségben folyó szakmai képzés megtartásáért, fejlesztéséért. Jó kapcsolatot ápolva együttműködik a térség gazdasági szereplőivel és a kamarával az utánpótlás nevelés biztosításában, a gyerekek felzárkóztatásában és szakmai pályára állításában.
Szakmai tanárként is sikereket könyvelhet el, amit a 2017. évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredménye is mutat, az általa felkészített női szabó tanítványa országosan 9. helyezést ért el.

 

Kovácsné Ózsvári Szilvia az SBS Kft. HR vezetője.
A cég HR vezetőjeként munkássága alatt, koordinálásával indult el a gépipari duális gyakorlati képzés, melyben saját tanműhely kialakításával és a pályaorientációba való bekapcsolódásukkal a gépipari duális gyakorlati képzés bázisává váltak Heves és környékén mind a középfokú, mind a duális felsőoktatási képzés területén.

 

Mindenkinek szívből gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk.

 

Korrekt Partner Védjegyek

 

Korrekt Partnerek
Korrekt Partnerek

 

AC/Alliance Kft. A Hatvanban található American Corner Grill and Bar étterme kézműves ételeikkel, speciális steakjeikkel, kedves kiszolgálásukkal alapozták meg jó hírüket Egertől Budapestig.


Bakondi István László egyéni vállalkozó a felsőtárkányi karosszériajavító műhelyében a javítás mellett, a „háztól-házig”, illetve a „bér- vagy csereautó” kényelmi szolgáltatásával teszi még könnyebbé ügyfelei életét.

 

Balázs Szerszámház és Szerviz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. gyöngyösi üzletükben nagy hangsúlyt kap a biztonság, így ingyenes szaktanácsadással, illetve érintésvédelmi felülvizsgálattal segítik vásárlóikat.


Kővári Tamás hatvani építőipari egyéni vállalkozó, mester, kinek keze munkáját számos családi ház és önkormányzati épület hordozza.


A Mádava Góvinda Kft. egri Govinda étterme a vegetáriánus és vegán táplálkozást képviselve az egészséges életmód elkötelezett támogatója.


Dr. Potsay Csaba személyszállítással foglalkozó egri egyéni vállalkozó – aki teljes „buszszélességgel” hirdeti az Eger környéki látnivalókat és értékeket.


Távfelügyelet Support Kft. Az egri telephelyű biztonságtechnikai, távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozás országos lefedettséggel védi ügyfelei értékét.

 

A Gyöngyplast Kft. Gyöngyösön található két tapétaboltjából kevesen távoznak üres kézzel.