Üdvözöljük a

Mentori program – a NAV új szolgáltatása | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Mentori program – a NAV új szolgáltatása

Szerző: Szabados Lívia | 2018. január 29.

2018. január 1-jétől /az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 257.§-ában/ új szolgáltatásként jelenik meg a kezdő vállalkozások támogatása. A jogszabály értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  a kezdő vállalkozások számára, az adószám kiváltását követő 30 napon belül szóban és írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségeiről, személyes kapcsolatfelvételt kezdeményez. A cél az adókötelezettségek teljesítéséhez történő segítségnyújtás. 

A mentorálási időszak 6 hónap. A mentorálásban történő részvétel ingyenes.

 

Minden kezdő vállalkozó, az adószám kiváltását követően egy tájékoztató levelet fog kapni a NAV-tól, amelyben a hatóság kezdeményezi a vállalkozóval való kapcsolatfelvételt. A tájékoztató levél ügyfélkapun, illetőleg cégkapun elektronikusan kerül kiküldésre, és  fontos információkat tartalmaz a mentorprogramban való részvételre, a regisztrációra vonatkozóan, valamint a mentorálás keretében a kezdő vállalkozóknak szervezett fórumokra történő jelentkezési lehetőségekről.

 

A féléves mentor programban ingyen, regisztrációval vehetnek részt az

  • egyéni vállalkozók,
  • a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek,
  • a bíróság (törvényszék) által nyilvántartott civil szervezetek,
  • az ügyvédi irodák és a szabadalmi ügyvivő irodák.

A statisztikák szerint Heves megyében, havonta átlagosan mintegy kétszáz vállalkozás indul, nekik nyújt segítséget a NAV új szolgáltatása. A mentor program első lépéseként a legfontosabb adózási tudnivalókról küld tájékoztatót részükre a NAV.

 

A mentor programban való részvétel ingyenes, egyszerűen csak regisztrálni kell. A tájékoztató levélben megtalálhatók a regisztrációhoz szükséges lépések.

 

A NAV szakemberei fél éven keresztül folyamatosan segítik a résztvevőket abban, hogy adózási feladataikat pontosan, határidőben elvégezzék.  A mentor a NAV nyilvántartásában szereplő információk alapján segíthet többek között a bevallások kitöltésében vagy javításában, a hiánypótlásokban, folyószámlával kapcsolatos kérdésekben, vagy akár vámügyekben is.

 

Heves megyében, első körben közel 300 kezdő vállalkozásnak küld tájékoztató levelet a legfontosabb adózási tudnivalókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a mentorálási program keretében.

 

Februártól kezdődnek az első kezdő vállalkozói fórumok,  havonta egyszer kerül sor előadásra a mentori programban résztvevőknek Egerben, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Szvorényi út 52. szám alatti épületében. Először általános adózási ismeretekről tudnivalókról (pl.: az önadózás fogalma, a mulasztás jogkövetkezményei, ügyfélkapcsolati lehetőségek_központi, kirendeltségi, TCC,ÜCC), elektronikus szolgáltatások kerülnek bemutatásra _ Ügyfélkapu, eBEV Portál,NAV honlap), majd adójogi ismeretekről kapnak a tájékoztatást a fórumon résztvevők.

 

További információ: 

NEMZETI ADÓ-ÉS VÁMHIVATAL Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága

3300 Eger, Eszterházy tér 3-4.

Tel.: 36/522-600, Fax: 36/410-277

e-mail: hevesavig@nav.gov.hu