Üdvözöljük a

Változnak a TEÁOR és a szakmakódok | HKIK

honlapján!

-

Változnak a TEÁOR és a szakmakódok

Szerző: Bánfi Sándor | 2008. május 22.

2008. január 1-jétől a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozik, ezért a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban is át kell vezetni. Az új TEÁOR’08 és szakmakód’08 nómenklatúrák, a tartalmi meghatározások, valamint a fordítókulcsok a Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) honlapján megtekinthetőek.

TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK ÁTVÁLTÁSA

 

 

 

Cégek

 

Egyéni Vállalkozók

 

Egyablakos rendszeren kívüli adószámos adózók

 

Tevékenységi kör osztályozása

 

TEÁOR ’08

 

Új szakmakód jegyzék

 

TEÁROR ’08, illetve magánszemélyek esetén az új szakmakódjegyzék

 

Automatikusan átfordítható tevékenységi körök

 

A 2007. dec. 31-éig a cégjegyzékbe bejegyzett tevékenységi köröket a cégbíróság fordítja át 2008. január 1-jén, és erről az APEH-ot elektronikus úton tájékoztatja.

 

A 2007. december 31-égi csak az APEH-hoz bejelentett , a létesítő okiratban és a cégjegyzéken fel nem tüntetett tevékenységi köröket az APEH 2008. január 31-éig fordítja át.

 

A 2007. dec. 31-éig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala(KEKKH) nyilvántartásába bejegyzett tevékenységi köröket a KEKKH fordítja át, és erről az APEH-ot és a körzetközponti jegyzőt elektronikus úton tájékoztatja.

 

A 2007. dec. 31-éig az APEH-hoz bejelentett tevékenységi köröket az APEH fordítja át 2008. január 31-éig.

 

Automatikusan át nem fordítható, adózói döntést igénylő tevékenységi körök

 

A cégnek a létesítő okiratban feltüntetett tevékenységi kör átfordítását a cégbírósághoz, a létesítő okiratban fel nem tüntetett tevékenységi körét az APEH-hoz kell  bejelentenie a 2008. évi első változábejegyzési/-bejelentési kérelmében, de legkésőbb 2008. július 1-jéig.

 

A körzetközponti jegyző nyilvántartásába 2007. dec. 31-éig bejegyzett tevékenységi kör átfordítását az egyéni vállalkozónak kell bejelentenie a körzetközponti jegyzőhöz a 2008. évi első változásbejelentési kérelmében, de legkésőbb 2008. július 1-jéig.

 

A 2007. dec. 31-éig az APEH-hoz bejelentett tevékenységi körök átfordítását az adózónak a 2008. évi első változásbejelentésében, de legkésőbb 2008. július 1-jéig kell bejelentenie az APEH-hoz.

 

 

2008. január 1-jétől a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek által folytatott tevékenységek állami adóhatósághoz történő bejelentésére kizárólag a TEÁOR’08, illetve a szakmakód’08 nomenklatúrák alapján van lehetőség.

 

Minden cég megtekintheti jelenlegi KSH besorolását és további segítséget kaphat tevékenységi körének átsorolásához a következő linken (http://portal.ksh.hu/pls/portal/vb.teaor_main.gszr_main1), amely elérhető a KSH honlapján, a következő útvonalon:
www.ksh.hu\Szolgáltatások\ Osztályozások (SZJ, TEÁOR, stb.)\ Hatályos magyar osztályozások\ TEÁOR'08-ra való áttérést segítő oldalak