Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Pályázat a fiatal szakképzett pályakezdők gyakornoki alkalmazására

2017. február 16.
Fábri Eufrozina
Fábri Eufrozina

Nagy érdeklődés övezte az Egri Szakképzési Centrum szervezésében február 14-én Egerben tartott konferenciáját, melynek témája a szakképzett fiatalok gyakornoki alkalmazásához igénybe vehető támogatás népszerűsítése volt. A konferencián előadást tartott többek között Fülöp Gábor a HMFKB elnöke is.

Tanulók étkezési hozzájárulása

2017. február 6.
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa

A gyakorlati képzők részéről 2017 januárjában érkezett felvetés, mely szerint a kedvezményes étkezés természetbeni formáját az Erzsébet utalvány megemelt adóterhe miatt, a jövőben készpénzben szeretnénk biztosítani. Ez a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével nem lehetséges.

Megtekinthetőek az SzKTV, OSzTV 2017 elődöntők dolgozatai

2017. január 30.

Megyénkben Eger, Gyöngyös, Hatvan és Lőrinci helyszíneken 24 szakmában 194 tanuló írta meg dolgozatát 2017. január 3 – 19. között. Az írásbeli feladatok megoldásai már elérhetőek a www.szakmasztar.hu oldalon. Az elődöntők kijavított versenydolgozatait 2017. február 8-án szerdán lehet megtekinteni a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székházában (Eger, Faiskola út 15. fsz. 24-es iroda).

Több száz diák érdeklődött a duális képzésekről

2017. január 17.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden a felsőfokú duális képzés népszerűsítése céljából tájékoztató rendezvényt tartott Egerben, melyen hat céggel és három egyetemmel ismerkedhettek meg a középiskolás diákok. A program tovább folytatódik csütörtökön, Gyöngyösön.

Kozmetikus mesterekkel zártuk az évet

2016. december 21.
Kozmetikus mesterek
Kozmetikus mesterek

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016 októberében szakmai felkészítést indított kozmetikus mesterjelöltek számára. A 120 órás szakmai ismeretek képzés után 2016.12.16-án tettek sikeres mestervizsgát a mesterjelöltek. Mesterleveleiket a vizsga lezártával vehették át Szilárdi Lászlónétól (a mestervizsga bizottság elnöke) és a vizsgabizottság tagjaitól.

23 mestert avattunk

2016. december 1.

2016. november 29-én Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében került sor a Mesteravatóra, ahol 23 mester vehette át mesterlevelét 2 szakmában.

HKIK-HWK a szakképzés jövőjéért

2016. július 27.
Cseh István, Herman István, Dr. Bánhidy Péter, Hans Hund
Cseh István, Herman István, Dr. Bánhidy Péter, Hans Hund

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Münsteri Kézműves Kamara (Handwerkskammer Münster) együttműködése már közel húsz éves múltra tekint vissza. Hans Hund a HWK elnöke októbertől a hét német tartomány kamaráját átfogó Észak-Rajna-Vesztfáliai Szövetség elnöke is lesz egyben, így szeretné megerősíteni a magyarországi partnerszervezetekkel folytatott összefogást a szakmunkásképzés jövőéért. 

Még ízlelgetjük a szót: Eszterházy Károly Egyetem

2016. július 11.
Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa
Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa

Hála, dicsős és tisztelt az elődöknek, ezekkel a szavakkal áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek a líceum épületét, egyúttal felavatta az egyetem tábláját is július 7-én az Egyetemmé válás alkalmából. A központi díszünnepségen Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár is elismeréseket adott át.

Gyakorlati szakemberek jelentkezését várjuk a szakmai vizsgabizottságokba!

2016. június 7.
Vizsgabizottsági továbbképzés
Vizsgabizottsági továbbképzés

Az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli, állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló képzések lezárása az elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretek mérésével és értékelésével szakmai vizsgabizottság előtt történik.

A vizsgabizottság olyan független szakmai testület, melynek munkájában a szakmai elméleti tantárgyak oktatásához, vagy a gyakorlati képzés ellátásához jogszabályban előírt szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkező személyek vehetnek részt.

 

A Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara várja azon aktív vállalati/ vállalkozói szakemberek jelentkezését, akik jártasak a szakképzés területén, a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelnek, valamint szívesen hozzájárulnak a jövendőbeli szakembereinek képzéséhez, értékeléséhez a munkaadói oldal képviseletében.

Több mint 1200 tanuló szerez szakképesítést az idei tanév végén

2016. május 11.

Az idei évben május 9-én kezdődnek a szakmai záróvizsgák, a szakiskolai tanulók tanulmányainak utolsó állomása, ahol az elsajátított elméleti és gyakorlati tudásuk mérettetik meg. A megye 20 szakképzést folytató intézményében, összesen 48 szakmában szerezhetnek OKJ-s bizonyítványt a felkészült fiatalok.

Tájékoztató a tanulófoglalkoztatásról

2016. április 25.
Tóth György hegesztő mester és tanulója
Tóth György hegesztő mester és tanulója

A tájékoztató tartamazza a tanulószerződésről, az együttműködési megállapodásról és a tanulók után igénybe vehető szakképzési hozzájárulás elszámolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Taroltak a Heves megyei hegesztők a Szakma Sztáron

2016. április 20.
Hegesztők
Hegesztők

Április 18-20 között zajlott az idei Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntője 40 szakmában Budapesten, a Hungexpo területén. A Heves megyei versenyzőknek 4 dobogós helyezést sikerült elérniük. 

Közösségi felsőoktatás indul Hatvanban a Bosch támogatásával

2016. április 12.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, amely létrehozását a Bosch még 2015-ben kezdeményezte, hogy támogassa a továbbtanulni kívánó dolgozóit és nem utolsó sorban elejét vegye a munkaerőpiacon tapasztalható mérnökhiánynak, közölte a cég portálunkkal.

Megyei konzisztóriumi tagok

2016. január 29.
Dr. Bánhidy Péter HKIK Elnök
Dr. Bánhidy Péter HKIK Elnök

Szerdán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kijelölte a felsőoktatási intézményekben újonnan létrejövő konzisztóriumok tagjait, megbízásuk folyamatban van. A két megyei felsőoktatási intézménybe a kamara által javasolt szakértők kerültek be.

Te milyen nyílt képzést szeretnél?

2015. október 19.
Liptai Kálmán Ekf rektor
Liptai Kálmán Ekf rektor

Az Eszterházy Károly Főiskola Gazdaságtudományi Intézete nyílt képzéseket indít, melyhez a leendő hallgatók véleményét kéri, milyen témák és oktatási módok lennének számukra vonzóak. 

Toborozzon munkavállalókat szakmai vizsgáztatás alkalmával

2017. február 13.

Vizsgabizottsági szakértőként találkozzon Ön is jövőbeli munkavállalóival a HKIK által szervezett szakvizsgákon, ahol közvetlenül kiválaszthatja a legmegfelelőbb szakembereket! A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegálja szakképzési tevékenységéhez tartozóan évente 400 szakképesítő vizsgára, mintegy évi 5000 fő vizsgáztatására, illetve 70 szintvizsga mintegy 800 szintvizsgázó vizsgáztatására a szakmai vizsgáztatásban közreműködő vizsgabizottsági szakértőket.  A vizsgákon ezek a szakértők közvetlenül találkoznak a vállalatok profiljához kapcsolódó szakképesítést szerző, potenciális munkavállalót jelentő fiatalokkal, felnőttekkel.  

Önkormányzati Ösztöndíjat alapítottak Gyöngyösön

2017. február 1.
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere

Hiesz György Gyöngyös város polgármestere a Duális felsőoktatási fórumon jelentette be, hogy a város önkormányzati ösztöndíjat alapít.

Jelentkezzen 2017-ben is támogatott mesterképzésre

2017. január 27.
Pincér mesterek
Pincér mesterek

A HKIK 2017-ban is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása.A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt. 

217 Heves megyei szakmunkástanuló verseng a jubileumi SZKTV-n

2017. január 5.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017. január 3-19 között rendezi meg a szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit.  A Heves megyei versenyek hivatalos megnyitójára 2017. január 5-én a HKIK Székházában, 21 diák jelenlétében került sor, akik elektronikai technikus, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, és villanyszerelő szakmákban írták versenydolgozatukat. 

Január végén ismét Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

2016. december 2.

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje 2017. január 19-21. között lesz a budapesti Hungexpón, szinte az összes felsőoktatási intézmény részvételével.

A megye szakember-utánpótlását szolgálja az új tanműhely

2016. szeptember 22.
Fülöp Gábor, Uzelman Tamás, Fábri Eufrozina, Nyitrai Zsolt
Fülöp Gábor, Uzelman Tamás, Fábri Eufrozina, Nyitrai Zsolt

3 millió forint értékű új épületgépészeti tanműhellyel gazdagodott az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel szeptember 20-án. Az átadón köszöntőt mondott többek között Nyitra Zsolt országgyűlési képviselő, File Sándor a HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója és Hoffman Attila a J.P Fűtéstechnika 98 Kft. munkatársa is. 

Változik a szakképzés intézményrendszere

2016. július 21.

Szeptembertől szakgimnáziumok lesznek a szakközépiskolák, és szakközépiskolák a korábbi szakiskolák. Ehhez kapcsolódóan új képzési követelmények és képzési programok lépnek érvénybe a szeptemberben szakképzésben kezdő diákok, tanárok és gyakorlati oktatók számára. 

A jövő technikája a szakmunkásképzésben

2016. július 1.

Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma nyertes pályázata segítségével 18 diák vett részt üzemi szakmai gyakorlaton Németországban. Pályázatunk partnerszervezetei a HWK Berlin (Berlini Kézműves Kamara) és a HWK Düsseldorf (Düsseldorfi Kézműves Kamara) voltak. A két kamara gondoskodott a gyakorlati helyekről, segített a szállás és a szabadidős programok megszervezésében. 

Tanév végi tudnivalók gyakorlati képzőhelyek számára

2016. május 24.
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa

A gyakorlati képzőhelyek számára összegyűjtöttük a tanév végével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Változik az Országos Képzési Jegyzék

2016. május 3.

Az OKJ változások bevezetésének időpontja 2016. szeptember 1.

 

Az OKJ módosulása az iskolai rendszerű szakképesítések tekintetében a következő változásokat

jelentheti:

- a szakképesítés kikerül az OKJ-ból,

- a szakképesítés több szakképesítésre válik szét,

- több szakképesítés összeolvad egy szakképesítéssé,

- a szakképesítésnek megváltozik a megnevezése és esetleg a tartalma,

- a szakképesítés adatai és tartalma változatlan marad.

Profitálhat a gazdaság is az egyetemmé válásból

2016. április 24.
Magda Róbert, Dinya László, Nagy Levente, Fülöp Gábor, Ócsai Lajos, Ócsai Péter, Benyovszky Péter
Magda Róbert, Dinya László, Nagy Levente, Fülöp Gábor, Ócsai Lajos, Ócsai Péter, Benyovszky Péter

Április 18-án gazdasági fórumra várták Gyöngyös vállalkozásait, melynek témája a júliustól létrejövő Eszterházy Károly Egyetem és a helyi gazdaság szereplőinek kapcsolata. A rendezvényen előadást tartott Kósa László a HKIK általános alelnöke, Liptai Kálmán az EKF rektora és Helgertné dr. Szabó Ilona Eszter a KRF rektora.

Család és munkavállaló barát konferencia az EKF-en

2016. április 15.
Pál Ferenc
Pál Ferenc

A Heves Megyei Kormányhivatal Egymás és Önmagunk megbecsülése címmel konferenciát szervez a megye HR szakemberek részére, Pál Feri előadásával április 18-án a Líceumban.

A foglalkozási naplóról

2016. február 17.
Ungor Zoltán pincér mester és tanulója
Ungor Zoltán pincér mester és tanulója

A szakképzési törvény szabályozásai alapján a gyakorlati képzést folytató szervezetek kötelesek a tanuló/k gyakorlati képzéséről foglalkozási naplót vezetni és kérésre az iskola, a kamara, illetve a NAV munkatársai számára a folyamatosan vezetett dokumentumba bepillantást engedni. A foglalkozási napló vezetésének kötelező tartalmi elemei: az elvégzett szakmai tevékenységek leírása tantárgyanként, valamint az ezekre fordított idő, a tanulók értékelése, részvétele és mulasztása a képzés során.

Támogatott mesterképzés 2016-ban is!

2016. január 25.

A HKIK 2016-ban is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása.A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt.

Új pályázat - „Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre”

2015. szeptember 23.
Uti Csaba KMKK Zrt. vezérigazgató - Vizsgabizottsági elnök -közlekedés szakmacsoport
Uti Csaba KMKK Zrt. vezérigazgató - Vizsgabizottsági elnök -közlekedés szakmacsoport

A 2011. évi CLXXXVII.  Szakképzési törvény és az Országos Képzési Jegyzék változásait lekövetve, azzal összhangban a „Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre” című pályázat tartalmilag és formailag aktualizálásra került. A területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarák által egységesen alkalmazandó pályázatot az MKIK Szakképzési Kollégiuma 2015.09.15-én hagyta jóvá.