Üdvözöljük a

HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031

A gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésének szakmai tapasztalatai Heves megyében (1. rész)

2017. december 13.
Juhász Péter, ügyvezető, J.P. 98 Fűtéstechnika Kft.
Juhász Péter, ügyvezető, J.P. 98 Fűtéstechnika Kft.

A gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése, felügyelete, a szakképzésben részt vevő tanulókkal kapcsolatos adminisztratív és egyéb feladatok a kereskedelmi és iparkamarák feladatkörébe tartoznak. A szakképzés minőségének folyamatos javítása kiemelt céljaink közé tartozik, ezért az elmúlt évben is igyekeztünk ezt a tevékenységet magas színvonalon megvalósítani.

A 3500-dik mestert avatta a HKIK

2017. október 27.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 26-án a Líceum kápolnájában ünnepélyes keretek között tartotta mesteravató ünnepségét, ahol 6 szakmában 48 mestert avatott: szakács, cukrász, pincér, kereskedő, hegesztő és gépi forgácsoló szakmákban.  Az új mesterek avatásán túl első ízben került sor a HKIK-ban a már 30-20-10 éve szakmájukban dolgozó mesterek arany-, ezüst- és bronzkoszorús mestereinek kitüntetésére.  

Díjazzuk a digitális módszereidet!

2017. augusztus 2.

A Tempusz Közalapítvány július 10. és augusztus 20. között várja a Digitális Módszertárba ap edagógusok, tanári csoportok, szakmai munkaközösségek, illetve pedagógusképzésben részt vevő hallgatók újszerű és kreatív módszertani ötleteit. A leginnovatívabb ötletek feltöltői díjazásban is részesülnek.

Mestervizsga elnöki kinevezéseket adott át a kamara

2017. június 20.

Június 19-én Dr. Bánhidy Péter öt pályázatónak adott át mestervizsga elnöki kinevezést Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnök megbízásából. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 6.§ (3) bekezdésében foglaltak értelmében lehetőség van köztes mestervizsga elnöki pályázatot benyújtani a szakmák mestereinek. 

Képzőhely ellenőrzések első féléves tapasztalatai

2017. május 30.
Tóth Péter, ügyvezető, Tometh Kft. - Vállalkozásuk június elején bevezető ellenőrzésen esik majd át
Tóth Péter, ügyvezető, Tometh Kft. - Vállalkozásuk június elején bevezető ellenőrzésen esik majd át

A gyakorlati képzőhely ellenőrzésekhez kapcsolódó projekt idei tanévhez kötődő első féléve május 31-ével lezárul, ezért annak időközi értékelése május hónapban megtörtént. A HKIK illetékes munkatársai és ellenőrei összesen 70 db ellenőrzést bonyolítottak le 69 gazdálkodó szervezetnél. Ebből 28 db bevezető ellenőrzés, és 42 db köztes ellenőrzés volt.

Új trend: Állásajánlatok Ballagásra

2017. május 5.

Már a vizsgák előtt munkaszerződést ajánlanak a cégek a ballagó dákok legjobbjainak. Ennek hátterében döntően az áll, hogy a csökkenő gyereklétszám miatt a cégek versenyeznek a friss és jó szakemberekért. 

Add elő az ötleted! Jelentkezz a Talent Programra!

2017. május 2.

A Kitchen Budapest tehetséggondozó programot hirdet csapatok számára többek között 1 millió Ft-ig terjedő anyagi támogatással. A program célja az innovatív és kísérleti szemlélettel rendelkező termék, illetve szolgáltatás és design ötletek fejlesztése. Jelentkezési határidő: 2017. május 22.

Toborozzon munkavállalókat az iskolapadból: Közel 800 tanuló - lehetőség az új tanulószerződések megkötésére

2017. április 19.

A 9. évfolyamos szakiskolai tanulók szintvizsgáin a HKIK lehetőséget kínál a tanulószerződéses tanulók kiválasztására is.

Az idei mintegy 80 szintvizsgán több mint hétszáz tanuló szintvizsgáját szervezi meg a HKIK a március-áprilisi időszakban.

Zárjuk a mesterképzésre jelentkezéseket

2017. március 22.
2016 évi mesteravató
2016 évi mesteravató

 

A HKIK 2017-ban is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása. A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt. 

 

A hiányszakmákban végzettek el tudnak helyezkedni

2017. március 8.

A Heves megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (HMFKB) kiemelt feladatának tartja a képzések hasznosságának vizsgálatát a végzős tanulók továbbkövetésén keresztül. Egy 2017-es vizsgálat szerint a hiányszakmát végzettek közel 80%-a a hivatásának megfelelően helyezkedik el. 

Pályázat a fiatal szakképzett pályakezdők gyakornoki alkalmazására

2017. február 16.
Fábri Eufrozina
Fábri Eufrozina

Nagy érdeklődés övezte az Egri Szakképzési Centrum szervezésében február 14-én Egerben tartott konferenciáját, melynek témája a szakképzett fiatalok gyakornoki alkalmazásához igénybe vehető támogatás népszerűsítése volt. A konferencián előadást tartott többek között Fülöp Gábor a HMFKB elnöke is.

Tanulók étkezési hozzájárulása

2017. február 6.
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa
Takács László gépi forgácsoló mester és tanítványa

A gyakorlati képzők részéről 2017 januárjában érkezett felvetés, mely szerint a kedvezményes étkezés természetbeni formáját az Erzsébet utalvány megemelt adóterhe miatt, a jövőben készpénzben szeretnénk biztosítani. Ez a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével nem lehetséges.

Megtekinthetőek az SzKTV, OSzTV 2017 elődöntők dolgozatai

2017. január 30.

Megyénkben Eger, Gyöngyös, Hatvan és Lőrinci helyszíneken 24 szakmában 194 tanuló írta meg dolgozatát 2017. január 3 – 19. között. Az írásbeli feladatok megoldásai már elérhetőek a www.szakmasztar.hu oldalon. Az elődöntők kijavított versenydolgozatait 2017. február 8-án szerdán lehet megtekinteni a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székházában (Eger, Faiskola út 15. fsz. 24-es iroda).

Több száz diák érdeklődött a duális képzésekről

2017. január 17.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden a felsőfokú duális képzés népszerűsítése céljából tájékoztató rendezvényt tartott Egerben, melyen hat céggel és három egyetemmel ismerkedhettek meg a középiskolás diákok. A program tovább folytatódik csütörtökön, Gyöngyösön.

217 Heves megyei szakmunkástanuló verseng a jubileumi SZKTV-n

2017. január 5.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017. január 3-19 között rendezi meg a szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit.  A Heves megyei versenyek hivatalos megnyitójára 2017. január 5-én a HKIK Székházában, 21 diák jelenlétében került sor, akik elektronikai technikus, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártástechnológiai technikus, és villanyszerelő szakmákban írták versenydolgozatukat. 

Röviden a szintvizsgákról - Éves beszámoló

2017. november 28.

Az idei 81 szintvizsgán 751 tanuló szintvizsgáját szervezte meg a HKIK a tavaszi időszakban.

Tájékoztató gyakorlati képzőhelyeknek az elszámolás feltételeiről

2017. szeptember 13.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Gyakorlati képzés megszervezéséről, szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásának feltételeiről előadást szervez a gyakorlati képzésben érintett szervezetek részére szeptember 19-én Egerben.

Mi a teendő a főtevékenységű szervezeteknél gyakorlatukat teljesítő 9. évfolyamos diákokkal kapcsolatban?

2017. június 27.

A Szakképzési törvény 42. § (2a) szerint a főtevékenységű szervezet által a tanulóval az összefüggő szakmai gyakorlatra kötött tanulószerződés hatálya a kilencedik évfolyam eredményes teljesítése tanévének utolsó napján megszűnik. Ennek értelmében minden főtevékenységű gyakorlati képző vállalkozásnál a 9. évfolyamos tanulóval teljes képzési időre kötött tanulószerződés augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik. 

Elismerés a szakmai tanulóknak

2017. június 9.

Tanulmányi versenyeken jól szereplő középiskolás diákokat és felkészítő tanáraikat díjazta az Oktatási Hivatal Egri Pedagógiai Oktatási Központja június 8-án Egerben a Megyeházán. Az eseményen a HKIK is elismerésben részesítette a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kiemelkedő eredményt elért tanulókat.

Támogatott mesterképzés- pincér, gépi forgácsoló, hegesztő, kereskedő szakmákban

2017. május 8.
Pincér mestervizsga 2015-ben
Pincér mestervizsga 2015-ben

A HKIK 2017-ben is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása. A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt.

741 potenciális munkavállaló a piacon

2017. május 4.
Kőműves és hidegburkoló szintvizsgázók a BGSzI építőipari tanműhelyében
Kőműves és hidegburkoló szintvizsgázók a BGSzI építőipari tanműhelyében

A kamara szerepe kiemelten fontos a szakmai utánpótlás nevelésben, ezen belül a valós munkahelyi körülmények között folyó duális gyakorlati képzés megszervezésében. Ahhoz, hogy a 9. évfolyamon folyó elméleti és iskolai tanműhelyi képzés  befejezését követően a tanulók a nyári gyakorlaton már vállalkozásokhoz kerülhessenek tanulószerződéssel, a tanulóknak a 9. évfolyamon március-április folyamán szintvizsgát kell tenniük.

Tizenhárom tehetséges fiatal lett „Eger Város Ösztöndíjasa”

2017. április 28.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt figyelmet fordít arra, hogy olyan ösztöndíj rendszert működtessen, mellyel hozzájárul a fiatalok helyben maradásához. A most átadott három ösztöndíjjal olyan műszaki területen tanuló egyetemistákat támogat, akik egri vállalkozásnál helyezkednek el diplomájuk megszerzése után. 

Szintvizsgák – lehetőség az új tanulószerződések megkötésére

2017. március 31.

A 9. évfolyamos szakiskolai tanulók szintvizsgáin a HKIK lehetőséget kínál a tanulószerződéses tanulók kiválasztására is

Az idei mintegy 80 szintvizsgán több mint hétszáz tanuló szintvizsgáját szervezi meg a HKIK a március-áprilisi időszakban.

Szintvizsgák – lehetőség az új tanulószerződések megkötésére

2017. március 10.
Kőműves és hidegburkoló szintvizsgázók a BGSzI építőipari tanműhelyében
Kőműves és hidegburkoló szintvizsgázók a BGSzI építőipari tanműhelyében

A 9. évfolyamos szakiskolai tanulók szintvizsgáin a HKIK lehetőséget kínál a tanulószerződéses tanulók kiválasztására is

Az idei mintegy 80 szintvizsgán több mint hétszáz tanuló szintvizsgáját szervezi meg a HKIK a március-áprilisi időszakban.

Szintvizsgák – lehetőség az új tanulószerződések megkötésére

2017. február 28.

A 9. évfolyamos szakiskolai tanulók szintvizsgáin a HKIK lehetőséget kínál a tanulószerződéses tanulók kiválasztására is.

Az idei mintegy 70 szintvizsgán több mint hétszáz tanuló szintvizsgáját szervezi meg a HKIK a március-áprilisi időszakban.

Toborozzon munkavállalókat szakmai vizsgáztatás alkalmával

2017. február 13.

Vizsgabizottsági szakértőként találkozzon Ön is jövőbeli munkavállalóival a HKIK által szervezett szakvizsgákon, ahol közvetlenül kiválaszthatja a legmegfelelőbb szakembereket! A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegálja szakképzési tevékenységéhez tartozóan évente 400 szakképesítő vizsgára, mintegy évi 5000 fő vizsgáztatására, illetve 70 szintvizsga mintegy 800 szintvizsgázó vizsgáztatására a szakmai vizsgáztatásban közreműködő vizsgabizottsági szakértőket.  A vizsgákon ezek a szakértők közvetlenül találkoznak a vállalatok profiljához kapcsolódó szakképesítést szerző, potenciális munkavállalót jelentő fiatalokkal, felnőttekkel.  

Önkormányzati Ösztöndíjat alapítottak Gyöngyösön

2017. február 1.
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere
Hiesz György - Gyöngyös Város Polgármestere

Hiesz György Gyöngyös város polgármestere a Duális felsőoktatási fórumon jelentette be, hogy a város önkormányzati ösztöndíjat alapít.

Jelentkezzen 2017-ben is támogatott mesterképzésre

2017. január 27.
Pincér mesterek
Pincér mesterek

A HKIK 2017-ban is biztosít lehetőséget támogatott mesterképzésére és vizsgáztatására. A támogatás célja az iskolai rendszerű képzés keretében külső képzőhelyen gyakorlati oktatást végző szakemberek első mesterré válásának elősegítése, valamint ennek érdekében a mesterképzésük és mestervizsgáztatásuk teljes körű lebonyolítása.A támogatott mesterképzésen a gyakorlati képzőhelyek oktatói 20 % önerő befizetésével (melynek összege 60.000 Ft.) vehetnek részt. 

Pányi Péter bronzérmes lett a szakmák Európa bajnokságán

2017. január 9.
Pányi Péter, Benus Ferenc
Pányi Péter, Benus Ferenc

2016. december 1. és 3. között 28 országból 35 szakmában közel 500 fiatal mérte össze a tudását a szakmák Európa-bajnokságáról, a EuroSkills Göteborg 2016 Göteborgban, melyen 16 magyar fiatal, 14 szakmában képviselte hazánkat. Bronzérmet vehetett át Heves megyéből Pányi Péter hegesztő, aki felkészítője a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.-től Benus Ferenc volt.  

Kozmetikus mesterekkel zártuk az évet

2016. december 21.
Kozmetikus mesterek
Kozmetikus mesterek

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2016 októberében szakmai felkészítést indított kozmetikus mesterjelöltek számára. A 120 órás szakmai ismeretek képzés után 2016.12.16-án tettek sikeres mestervizsgát a mesterjelöltek. Mesterleveleiket a vizsga lezártával vehették át Szilárdi Lászlónétól (a mestervizsga bizottság elnöke) és a vizsgabizottság tagjaitól.