Üdvözöljük a

Elkezdődtek az SZKTV versenyek | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Elkezdődtek az SZKTV versenyek

Szerző: Nagy Kata | 2018. január 11.

2018. január 8-23. között rendezi meg a szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melynek megnyitójára január 10-én került sor Egerben. A verseny évről-évre népszerűbb a szakmunkás tanulók körében. 

A megnyitón dr. Bánhidy Péter a HKIK elnöke hangsúlyozta, a diákok általuk választott szakmában mindig keresettek lesznek a munkaerőpiacon, biztos megélhetésre és társadalmi megbecsülésre számíthatnak. A diákoknak sok sikert kívánt a dolgozatokhoz, és reményét fejezte ki az országos versenyre való továbbjutáshoz.  

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen 2018-ban 11. alkalommal hirdette meg a hozzájuk tartozó szakképesítésekben nappali tagozaton végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt 43 szakképesítésben.


A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt. Az iskolai tananyag elsajátítása mellett a gyakorlati felkészülésben fontos szerephez jut a gyakorlati képzőhelyen lévő gyakorlati oktatók és felkészítők szaktudása, hiszen munkaerőpiaci igényekre épülő szakmákban versenyeznek, piacképes szakmákat tanulnak versenyzőink.


A versenyek szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”


A szakmai versenyeken a meghirdetett szakirányokban tanuló, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, akik iskolai rendszerben folytatják tanulmányaikat.


A verseny az előző évek gyakorlatához hasonlóan első körben a területi kamara szervezésében 2018. január 8-23. között lebonyolított írásbeli elődöntőből áll.


Az SZKTV Heves megyei elődöntői 2018


Az elődöntőkre idén Heves megyében 14 iskolából 25 szakmában 198 diák jelentkezett. Az írásbeli fordulókat több helyszínen: Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban rendezi meg a kamara, elősegítve, hogy a lakóhelyükhöz minél közelebb írhassák meg a dolgozatot a versenyzők, ezzel is ösztönözve a részvételt a versenyen.


Megyénkből az alábbi szakképesítésekben jelentkeztek a versenyzők:
1. Asztalos
2. Cukrász
3. Eladó
4. Elektronikai technikus
5. Épület- és szerkezetlakatos
6. Festő, mázoló, tapétázó
7. Fodrász
8. Gépgyártástechnológiai technikus
9. Gépi forgácsoló
10. Hegesztő
11. Informatikai rendszerüzemeltető
12. Ipari gépész
13. Kereskedő
14. Kozmetikus
15. Kőműves és hidegburkoló
16. Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
17. Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
18. Mechatronikai technikus
19. Műszaki informatikus
20. Női szabó
21. Pincér
22. Szakács
23. Szoftverfejlesztő
24. Vendéglátásszervező
25. Villanyszerelő

 

Tájékoztató a korábbi, kiemelten a 2016/2017. tanévben lezajlott Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyről

 

A jelentkezők létszáma, szakmánkénti megoszlása

 

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben összesen 24 szakmában bonyolította le a versenyeket, 15 oktatási intézményből összesen 194 tanuló vett részt az írásbeli elődöntőkön, a megye szinte összes szakképző és szakiskolája delegálja diákjait. A tavalyi évtől a műszaki informatikus és gazdasági informatikus szakmákkal bővült a nevezhető szakmák köre is. Legtöbben a logisztikai ügyintéző, kereskedő, szakács, pincér, cukrász és gépi forgácsoló szakmában versenyeztek. Évről évre egyre fontosabb a versenyen való megmérettetés mind a diákok, mind a küldő szakképző intézmények és gyakorlati képzőhelyek számára.

 

2017-ban megyénkből 7 versenyző jutott be az írásbeli fordulót követően az előválogatókba, amiket az ország különböző pontjain rendeznek meg (Budapest, Esztergom, Keszthely, stb). Annak érdekében, hogy az írásbeli elődöntőkön eredményesen szerepelt diákok részt tudjanak venni az előválogatókon, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hozzájárulást ad az előválogatókra bejutott versenyzők költségeihez.


Az előválogatók után a 2017. április 24-26. között zajló közül 2017-ben 4 megyei versenyzőnk jutott a döntőbe, ahol 2 diák ért el dobogós helyezést.


Évről-évre töretlenül folytatódik a visontai Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakoktatási Kft és az Egri SZC József Attila Szakközépiskolája által felkészített hegesztő tanulók sikerszériája, tavaly első, második és negyedik helyezést értek el.


Emellett az Egri SZC Március 15. Szakközépiskolája festő mázoló, tapétázó tanulója ért el ötödik helyezést.


Az országos díjak és ünnepélyes parlamenti fogadáson kívül a HKIK külön is elismerésben részesítette a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kiemelkedő eredményt elért tanulókat és felkészítő tanáraikat.
Versenyző neve Szakképesítés Elméleti oktatást végző (tag) iskola Döntőn elért helyezés Gyakorlati képzőhely és oktatója


Hablicsek László József - Hegesztő - ESZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 1. helyezett (Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. gyakorlati képzőhely)
Sinka Márton - Hegesztő - ESZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2. helyezett
Zödös Alex - Hegesztő -  ESZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 4. helyezett
Varbai Gábor - Festő, mázoló, tapétázó - ESZC Március 15. Középiskolája és Kollégiuma 5. helyezett 

 

Világversenyek magyar sikerekkel, 2018. Euroskills Budapest
A hazai tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az MKIK meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken. 2017-ben az Abu Dhabiban megrendezett Word Skills versenyen a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft által felkészített magyar versenyzőnk, Zaja Dániel kiválósági érmet szerzett.
2018-ban Budapest rendezi meg a szakmunkások európa bajnokságát, a EUROSKILLS versenyt, melyen akár már a most versenyző fiatalok is indulhatnak, amennyiben az országos versenyen dobogós helyezést érnek el.

 

A szakmai versenyekkel kapcsolatban további felvilágosítás és tájékoztatás kérhető:

 

HKIK Oktatási Iroda
Vitkóczi Marianna Oktatási irodavezető
és Patvaros Krisztina
3300 Eger, Faiskola út 15.
Telefon: 06 36 429 612/ 115 mellék
E-mail: krisztina.patvaros@hkik.hu
www.hkik.hu