Üdvözöljük a

Szintvizsgák – lehetőség az új tanulószerződések megkötésére, avagy: a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Szintvizsgák – lehetőség az új tanulószerződések megkötésére, avagy: a vállalkozások kapcsolódási lehetőségei

Szerző: Fodor Zoltán | 2018. január 30.

A 9. évfolyamos szakiskolai tanulók szintvizsgáin a HKIK lehetőséget kínál a tanulószerződéses tanulók kiválasztására is.

Az idei tanév szintvizsgáin több mint 800 tanuló vizsgáját szervezi meg a HKIK a március-áprilisi időszakban.

A Szakképzési törvény 28. §-a szerint a gazdasági kamara feladata a szintvizsgák szervezése, amelynek célja, hogy

-          felmérje a tanuló a képzés első évfolyamán elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat.

-          kihelyezhető-e gazdálkodó szervezetekhez „üzemi” (termelési) körülmények közé.

 

Kőműves tanulók szintvizsgáznak az ESZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának Építőipari tanműhelyében 2017 márciusában

 

A gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek részéről jogos igény, hogy a velük tanulószerződést kötni kívánó tanulók felkészültsége, munkához való hozzáállása megfeleljen az elvárásaiknak. Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek gyakorlati képzést folytatnak, és a nyári gyakorlattól megkezdve tanulószerződést kívánnak kötni a kilencedik évfolyamra járó tanulókkal, a most folyó szintvizsgák során lehetőséget kapnak, hogy a vizsgákat megtekintve, kiválasszák azokat a tanulókat, akiket szívesen fogadnának gyakorlatra a nyári gyakorlattól kezdődően.

A vállalkozások a szintvizsgákhoz kapcsolódóan a kamara felé szándéknyilatkozattal jelezhetik Tanulószerződés kötési szándékukat. Csak azokkal a tanulókkal köthető tanulószerződés, akik sikeresen teljesítették a szintvizsga követelményeit.

Honlapunkon és Heti Hírlevelünkben minden hétfőn közzétesszük az aktuális heti szintvizsgák dátumait, helyszíneit, az érintett szakmák megnevezését és a szintvizsgázó tanulók várható létszámát. A vizsgákra szeretettel várjuk a vállalkozások képviselőit, hogy jöjjenek el, vegyenek részt a szintvizsgákon, ismerkedjenek a tanulókkal, mérjék fel tudásukat, és válasszák ki már most jövőbeli tanulóikat/munkavállalóikat!

 

Gyakorlattal és szakoktatói tapasztalattal rendelkező vállalti szakemberek jelentkezését várjuk a HKIK szintvizsga elnök szakértői közé

 

A szintvizsgáztatást a HKIK Szintvizsga elnöki megbízással rendelkező szakértői vezetik. Fontosnak tartjuk, hogy egy-egy szakmában olyan szakemberek, vállalkozók lássák el ezt a szerepet, akik gyakorlati és szakoktatási tapasztalattal is rendelkeznek.

 

Ezúton is felhívjuk a vállalkozások szakmailag elismert munkatársainak figyelmét a vizsgákon történő részvétel lehetőségére!

 

Szintvizsga elnökként lehetőségük van arra, hogy egyrészt a HKIK szakértő delegáltjaként értékeljék a vizsgázók szakmai tudását, másrészt jövőbeni munkaerőt toborozhassanak. Amennyiben a cégek, vállalkozások vezetői, szakértő munkatársai szeretnének bekapcsolódni a vizsgáztatásba, kérjük jelezzék számunkra, ki és mely területen kíván bekapcsolódni a vizsgáztatásba, ezt követően a jelentkező számára megküldjük a részletes pályázati feltételeket és adatlapot. A megfelelő szakmai végzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakértők számára a szakértői pályázat benyújtása után van lehetőség a vizsgáztatásba való szakértői bekapcsolódásra.

 

További információ: Fodor Zoltán, gyakorlati képzőhely ellenőrzési referens, +36.36.429.612, 114-es mellék, +36.20.669.2426, zoltan.fodor@hkik.hu