Üdvözöljük a

Több száz diák érdeklődött a duális képzésekről | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 December >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031

Több száz diák érdeklődött a duális képzésekről

Szerző: Nagy Kata | 2017. január 17.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden a felsőfokú duális képzés népszerűsítése céljából tájékoztató rendezvényt tartott Egerben, melyen hat céggel és három egyetemmel ismerkedhettek meg a középiskolás diákok. A program tovább folytatódik csütörtökön, Gyöngyösön.

A fórum legfőbb üzenete, hogy találkozzanak az iskolák, a cégek és a jövő munkavállalói, hogy együtt tudjuk fejleszteni a helyi gazdaságot, és küzdeni a munkaerőpiac kihívásai ellen - kezdte megnyitó beszédét File Sándor a HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója. Elmondta továbbá, hogy a mai rendezvény célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását és jövőbeli életét. Az itt kiállító cégek azt az irányt képviselik, melyet érdemes választaniuk. A vállalatok szempontjából kiemeltek a gyakorlat orientált szakmák, ahol a diákok nem csak munkatapasztalatot, de ösztöndíjat is kapnak. A szakember hangsúlyozta, a megjelent egyetemek olyan képzéseket kínálnak, ahol már van duális együttműködés vállalatokkal. A leendő egyetemistáknak lehetőségük van arra, hogy helyben tanuljanak, helyi vállalatnál teljesítsék terepgyakorlatukat, ami akár jövőbeli munkahelyük is lehet.


A duális képzés gyakorlati tudnivalóiról dr. Csáfor Hajnalka az Eszterházy Károly Egyetem mb. dékánja beszélt. Elmondta, a duális felsőoktatási képzés előnye, hogy segítségével olyan diplomás szakember kerül ki a felsőoktatásból, aki azonnal képes belépni a munka világába. Ezáltal gyors és hatékony eszköz a minőségi munkaerőhiány kezelésére. A duális képzésben részt vevő hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendben végzi a felsőoktatási intézménynél - ez az intézményi szakasz. Ezt követően részt vesz a vállalati szakaszban történő oktatásban és gyakorlatban. A hallgatót díjazás illeti meg, melyet a fogadó vállalat fizet.


A fórumon több száz egri középiskolás diák vett részt, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamból. A diákok nagyon hasznosnak találták a fórumot, hiszen személyesen tehették fel kérdéseiket a cégeknek és az egyetemeknek egyaránt. Sokan még bizonytalanok jövőbeli pályájukat illetően.


A kiállító cégek képviselői elmondták, a fiatalok nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak a felkínált képzések iránt. A duális együttműködés mellett többen érdeklődtek a jelenlegi nyitott pozíciókról is.


Az egyetemek beszámolója alapján a jelenlévők többsége a műszaki képzések iránt érdeklődött, illetve arról, mennyire nehéz az iskolába bekerülni. Elmondható, hogy az egyetemek érdeke is, hogy minél több diák végezze el sikeresen a képzéseket, ezért több felzárkóztató és előkészítő programot is indítottak.

 

A program tovább folytatódik. 2017. január 19-én Gyöngyösön, ahol 9 cég és 4 egyetem mutatkozik be.


A gyöngyösi fórum időpontja: 2017. január 19. 11:00-14:00
Helyszín: Gyöngyök Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ (Gyöngyös, Barátok tere 3.)

 

Kiállító Cégek:
Mátrai Munkaaadók Egyesülete
VAMAV Vasúti Berendezések Kft.
Seissenschmidt Precision Components Kft
Schneider Electric Hungária Zrt.
Apollo Tyres
MÁTRAI ERŐMŰ ZRt.
Packer Palackozógépgyártó És- Forgalmazó Kft
Aventics Hungary Kft
ZF Hungária Kft

Kiállító Egyetemek:
Debreceni Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem
Miskolci Egyetem
Szent István Egyetem