Üdvözöljük a

Tömegek nézték a kézműves divatbemutatót a Budai Várban | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
293031    

Tömegek nézték a kézműves divatbemutatót a Budai Várban

Szerző: Nagy Kata | 2017. augusztus 21.

Közel 500 néző jelenlétében indult útjára a „Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” kézműves mozgalom augusztus 18-án a Budai Várban. A programban nyolc országosan elismert kézműves alkotó mutatta be művein, kollekcióin keresztül a magyar népi és történelmi öltözködéskultúra megújítását. A rendezvényen több országos kamarai képviselő is részt vett. 

Megnyitó beszédében dr. Parragh László kiemelte, az erős nemzetek és gazdaságok polgárai büszkén viselik népviseleteiket, utalva itt az ausztriai, a bajor és skandináv hagyományokra. Örül annak, hogy a kamarai rendszer összefogása képes volt Magyarországon is hozzájárulni ahhoz, hogy a hagyományok ötvözve a mai divat elvárásokkal aktívan tovább éljenek a magyar öltözködéskultúrában.

 

Dr. Parragh László
Dr. Parragh László

 

 

 

Igyártó Gabriella a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója elmondta, hogy az immár 31. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepének legalapvetőbb célja a kézműves vállalkozások piacra jutásának segítése, ezért nagyon boldog, hogy a mozgalom országos szinten ezen az ünnepen bontja ki zászlóját.

 

A „Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” mozgalom ötletgazdája Katrics Krisztina, a HKIK kézműipari alelnöke kifejtette, a mozgalommal szeretné elérni, hogy gazdaság részeként a kézművesség minél nagyobb levegőhöz jutva alkothasson, és piacképesen jelen legyen az ország életében. Hangsúlyozta, reméli, hogy a jelenlévők kedvet kapnak ezekhez a gyönyörű kézműves ruhákhoz, csatlakoznak a „Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” mozgalmunkhoz és a jövőben egyre többen jelennek majd meg ünnepi alkalmakkor a bemutatón látott kézműves ruhákban.

 

A köszöntőket követően Kőnig István tánckoreográfiáját láthatták, mely az asszonyok évszázados népviseleti szokásainak elhagyását mutatta be művészi formában. Ezután a megújult magyar öltözködéskultúrát bemutató formabontó divatbemutatóra került sor, ahol megismerkedhettek a „Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” mozgalom kézműves képviselőinek munkáival.

 

A divatbemutatón az alábbi tervezők munkáit mutatták be:
1. IGÉZŐ Viselet Varázs
2. Örökkék- EVERBLUE
3. Szaniszló Judit - Csodakalap
4. Kovács Attila – Attila Shoes
5. Madarász Melinda –Meyke
6. Danyi Judit
7. Hampel Katalin,
8. Katrics Krisztina – Örökség Alkotóműhely

 

 

 

 

 

 

 

Az Mesterségek Ünnepe alatt tartott bemutató során a nézők olyan magyar kézműves alkotókat ismerhettek meg, akik a magyar hagyományos népviseletek jellemző motívumait, színvilágát felhasználva, a ma elvárásainak megfelelő, hordható ruhákat, cipőket, kiegészítőket készítenek, amelyeket minden korosztály viselhet egy-egy ünnepi esemény alkalmával.

 

A rendezvényt követően Fekete Balázs az MKIK kézműipari alelnöke méltatta a kezdeményezés fontosságát és ígéretet tett arra a mozgalom támogatásaként, hogy 2018 egyik legnagyobb kézműipari eseményének számító EUROSKILLS verseny budapesti döntőjén több ezer fős tömeg előtt ismét bemutatásra kerülhetnek a ruhaköltemények.