Üdvözöljük a

Tudást és gyakorlatot is ad a duális diploma | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Tudást és gyakorlatot is ad a duális diploma

Szerző: Nagy Kata | 2018. január 26.

Már harmadik alkalommal rendezte meg a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamar a „Tanulj tovább felsőfokú duláis képzésben” című interaktív fórumát január 23-án Egerben és január 25-én Gyöngyösön. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a felsőoktatási intézmények duális szakjai, és a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó megyei vállalati partnerekre. 

A megnyitón File Sándor a HKIK gazdaságfejlesztési igazgatója arra buzdított a fiatalokat, hogy legyenek nyitottak, érdeklődjenek a cégeknél és az egyetemeknél az együttműködési lehetőségekről.

 

Rázsi Botond Eger alpolgármestere az iskola és a család pályaválasztásban betöltött szerepét hangsúlyozta. Fontos, hogy megismerjék a lehetőségeket, hogy olyan utat válasszanak, amiben érvényesülni tudnak. Kiemelte, a város számos ösztöndíjjal támogatja a diákokat abban, hogy a városban tanuljanak és később itt is helyezkedjenek el.

 

 


A felsőfokú duális képzésről Egerben dr. Csáfor Hajnalka az Eszterházy Károly Egyetem dékánja, Gyöngyösön dr. Bujdosó Zoltán Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus főigazgatója adott tájékoztatást. A képzés megkezdésétől a hallgató már a cég alkalmazottja, ahol fizetést kap. A tanév 26 hét iskolai képzésből, 22 hét vállalati gyakorlatból és 4 hét szabadságból áll. Elmondta, a duális képzésben részt vevő fiatalok előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, hisz már a tanulmányi évek alatt gyakorlatot szereznek, a vállalatnál pedig kiépítheti személyes a kapcsolatait leendő kollégáival.

 

A kiállító vállalatok képviselői egyöntetűen úgy nyilatkoztak, a középiskolások jól ismerik a duális képzés adta előnyöket, érdeklődőek és többnyire konkrét elképzeléseik vannak.

 

Kovács Gergely a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulója gépészmérnök vagy mezőgazdasági gépész szakon szeretne tovább tanulni. Még nincs konkrét elképzelése, ezért érdeklődött több kiállító vállalatnál is. Leginkább az SBS Kft. tetszett neki, mert ott mezőgazdasági épek gyártásával foglalkoznak.

 

 

 

Barta Dániel jelenleg a Miskolci Egyetem anyagmérnök szakirányos duális képzésben részt vevő hallgatója, mellette Seissenschmidt Precision Components Kft. –nél tölti vállalati idejét. Elmondta, mindig is érdekelték a fémmel kapcsolatos munkafolyamatok, ezért középiskolás korában olyan egyetemet keresett, ahol van ilyen képzés, majd választott hozzá olyan vállalatot, ahol az elméleti tudást kiegészítheti gyakorlatival is. Tetszik neki a vállalat és Gyöngyös is, tervei szerint a diploma megszerzése után a gyöngyösi cégnél szeretne munkát vállalni.


Kiállító cégek:
- Aventics Hungary Kft
- Apollo Tyres
- Eger Park Hotel Kft
- Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.
- Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület
- Johnson Electric Hungary Elektromechanikai Termékek Kft.
- MÁTRAI ERŐMŰ ZRt.
- MKB Bank
- Radír Reklám Kft.
- Robert Bosch Automotive Steering Kft.
- Robert Bosch Elektronika Kft.
- SBS Kft
- Seissenschmidt Precision Components Kft
- ZF Hungária Kft

 

Kiállító egyetemek:
- Debreceni Egyetem
- Eszterházy Károly Egyetem
- Miskolci Egyetem
- Szent István Egyetem

Ha szeretne többet megtudni a duális képzésben részt vevő cégekről látogasson el a : www.dualisdiploma.hkik.hu weboldalra.