Üdvözöljük a

Jelzőlámpás lesz a Sas-Kertész-Kistályai utak kereszteződése | HKIK

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728    

Jelzőlámpás lesz a Sas-Kertész-Kistályai utak kereszteződése

Szerző: dr. Erdélyi Zoltán | 2017. július 28.

Július 26-án a HKIK székházában mutatták be a Sas út – Kertész út – Kistályai út kereszteződés átalakítására vonatkozó terveket elsősorban az érintett vállalkozások számára. Elhangzott, talán már jövő tavaszra elkészülhet a problémás kereszteződés fejlesztése, mely jelzőlámával, kerékpárúttal, járdaszigettel és kedvezőbb kanyarívekkel gyarapodik.

Az eseményen jelen volt és felszólalt, Szabó Zoltán a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves megyei igazgatója, a terv részleteit Iski László a tervezéssel megbízott Cívis Komplex Mérnök Kft. ügyvezetője mutatta be.


Jelen volt még Eger város részéről Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője is, aki a kacsolódó és egyéb egri fejlesztésekről is beszélt, illetve mindannyian válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

 

Megnövekedett forgalom

 

A Sas út – Kertész út - Kistályai út kereszteződés felújítása a nagy forgalom miatt már igencsak időszerű. Jelenleg csak jelzőtáblás szabályozás van, megoldatlan a kerékpáros és gyalogos közlekedés, ezért a csomópontot a vasúti jelzőkkel összehangolt jelzőlámpás kereszteződéssé alakítják, megtörténik a kerékpáros és gyalogos közlekedés átvezetése. A tervezési terület a Kertész úton az Ostorosi úttól, a Sas úton a Károlyi Milhály úttól kezdődik, majd a csomóponton áthaladva a Kistályai út elejéig tart.

 

Szabó Zoltán, úgy nyilatkozott, hogy az építési engedély kiadása, és a kivitelezésre vonatkozó versenyeztetési eljárás után, reményeik szerint idén elkezdődhet a beruházás és legkésőbb jövő év tavasszal befejeződik.

 

Egyértelműbb közlekedés

 

Iski László elmondta, hogy a csomópont fejlesztése azért is fontos, mert a város TOP forrásból a kapcsolódó területeken a csomópontba tartó három önkormányzati kezelésű út (Kertész, Sas, Kistályai) irányából is fejleszti a kerékpáros hálózatokat. A csomópont viszont a Közút kezelésében van, így ezzel a most bemutatott fejlesztéssel lehetséges ezeknek az infrastruktúráknak a csomópontban való összekapcsolása, mindemellett a jelzőlámpás kialakítással az autós közlekedés is egyértelműbb, kiszámíthatóbb lesz majd.

 

A kereszteződésben gyakorlatilag a meglévő geometria marad, de középső járdaszigetet építenek, ezen történik az újonnan épülő gyalogos és kerékpáros utak átvezetése. A lehetőségekhez mérten a kanyaríveket is kedvezőbbre alakítják, valamint a tervezési területen lévő buszöblöket is korrigálják, megtörténik majd az útpálya marása és a kopóréteg csere a megfelelő új felfestésekkel. A vasúti sínek keresztezésénél a kerékpárút külön jelzőlámpát kap a szabályoknak megfelelően. A közúti csomópont új jelzőlámpái a vasúti jelzőkkel és a Kistályai úti benzinkútnál lévő közlekedési lámpákkal is összehangolásra kerülnek -mondta el a tervező.