A turizmus versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indult. A vidéki vendéglátóhelyek, továbbá Tourinformok és cigányzenészek 15 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak. A támogatás célja a versenyképesség erősítése és a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése.

Az április közepén bejelentett program program három eleme:

1. a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslatára a vidéki vendéglátóipari vállalkozások fejlesztésének segítése 13 milliárd forint keretösszeggel.
2. Tourinform irodák infrastruktúrájának korszerűsítése és szolgáltatásbővítése 1 milliárd forintból.
3. a kávéházi cigányzene megőrzése, népszerűsítése 1 milliárd forintból.

Az MTÜ elnöke elmondta, hogy a 13 milliárd forintos keretösszegű támogatásra a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások pályázhatnak fejlesztéseik finanszírozására, a korszerű konyhatechnológiáktól és eszközök beszerzésétől az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig. Az egységenként igényelhető 1 millió forint értékű támogatásra minden, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – a gyorséttermek, mozgó vendéglátóhelyek üzemeltetői, továbbá rendezvény- és munkahelyi étkeztetők kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik, és regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). A vállalkozásokhoz, a pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, a jelentkezést az NTAK online rendszeréből indíthatják majd a pályázók.

Az 1 milliárd forint keretösszegű pályázat a Tourinform irodák infrastrukturális felújítását, eszközbeszerzését, szolgáltatásbővítését segíti. A pályázati forrásból cigánymuzsikusok négy hónapon át történő foglalkoztatása finanszírozható a vendéglátóhelyeken – ezzel a kormány lényegében átvállalja az élőzene árát. A támogatás feltétele, hogy hetente négy nap, 3 órás időtartamban muzsikáljanak az étteremben.

Vendéglátóhelyek
A legnagyobb, 13 milliárd forintos keretösszegű támogatásra a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások pályázhatnak fejlesztéseik finanszírozására, a korszerű konyhatechnológiáktól és eszközök beszerzésétől az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig. Az egységenként igényelhető 1 millió forint értékű támogatásra minden, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – a gyorséttermek, mozgó vendéglátóhelyek üzemeltetői, továbbá rendezvény- és munkahelyi étkeztetők kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik, és regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). A pályázat így mintegy 13 ezer vállalkozás számára nyújthat lehetőséget korszerűsítésre, eszközbeszerzésre.

Annak érdekében, hogy a támogatási források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz, a pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, a jelentkezést az NTAK online rendszeréből indíthatják majd a pályázók – hangsúlyozta Guller Zoltán.

Tourinform irodák
A második, 1 milliárd forint keretösszegű pályázat a Tourinform irodák infrastrukturális felújítását, eszközbeszerzését, szolgáltatásbővítését segíti. Az országban mintegy 90 Tourinform működik, amelyek évente kétmillió vendégmegkeresést kezelnek. Közülük korábban 32 iroda újult meg az MTÜ 670 millió forintos támogatásával – ez most folytatódhat további 35-45 iroda esetében. A korábban nem pályázók a támogatást belsőépítészeti, épületgépészeti, energetikai felújításokra használhatják fel az elnyerhető 35 millió forintból.Azok a Tourinformok pedig, amelyek korábban már részesültek ilyen támogatásban, szolgáltatásbővítésre pályázhatnak 10 millió forint erejéig.

A Tourinform irodák korszerűsítésének elősegítése című programmal kapcsolatban további információk és a pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon. A pályázatok leadási határideje június 14.

Cigányzenészek
A cigányzenészeket támogató, szintén 1 milliárd forint keretösszegű Muzsikáló Magyarország 2024 programnak is volt már előzménye két korábbi projekttel. Az adatok szerint jelenleg mintegy 120-130 zenekar 550-600 zenésszel ápolja a kávéházi cigányzene hagyományát. Most 800 millió forintból közel 500 cigánymuzsikus támogatására lesz lehetőség.A pályázati forrásból cigánymuzsikusok négy hónapon át történő foglalkoztatása finanszírozható a vendéglátóhelyeken – ezzel a kormány lényegében átvállalja az élőzene árát. A támogatás feltétele, hogy hetente négy nap, 3 órás időtartamban muzsikáljanak az étteremben. A fennmaradó összegből az MTÜ hagyományteremtő és népszerűsítő szándékkal Dankó Pista Emléknapot szervez.

A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai.

Részletek: https://info.kisfaludyprogram.hu/agazati-tamogatasi-program/muzsikalo-magyarorszag-2024 

A bejelentett új ágazati támogatási programok a következő hetekben szakaszosan indulnak.

A turizmus.com kapcsolódó hírét ide kattintva olvashatja el.

Fotó: gkrte.hu