Hat Heves vármegyei fiatalnak szurkolhattunk a hét elején megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon, ahol végül mindegyikük szakmájuk legjobbjaként vehette át az országos első helyezésnek járó elismerést a szerdai ünnepélyes díjátadón.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal szervezte meg az országos szakmai versenyeket, melynek döntői 2023. április 24-25. között kerültek megrendezésre Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az esemény tavalyi évhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, 21 agrár szakma bemutatójával együtt valósul meg.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúton is gratulál az országos I. helyezést elért tanulóknak, felkészítő tanáraiknak, és a gyakorlati képzőhelyeiknek. 

Heves vármegyei tanulók: 

  • Dorkó Patrik – asztalos szakmában, a Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye az Agria-Ajtó Kft.
  • Győri Rajmund – elektronikai technikus szakmában, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye az iskola tanműhely.
  • Lakatos Sándor – ipari gépész szakmában, a Heves Megyei SZC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye a Hyginett Kft.
  • Pásztor Dániel András – kőműves szakmában, a Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, gyakorlati képzőhelye a Variabau Kft.
  • Kovács Dezső – vadgazdálkodási technikus szakmában, az Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója. (agrár szakma)
  • Soós Balázs – mezőgazdasági gépész szakmában, az Északi ASzC Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója. (agrár szakma)

Rengeteg munkaóra áll a diákok mögött mire a döntőig eljutnak. Felkészülésüket minden esetben köszönhetik egyrészt az elméleti képzésért felelős pedagógusnak, másrészt a gyakorlati területen a duális képzőhelyeknek, vállalkozásoknak.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőinek keretében 57 szakmában, közel 200 tanuló versengett a legjobbnak járó elismerésért, továbbá a látogatók megtekinthették a EuroSkills nemzeti válogatóit és WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is.

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítése, támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

A területi előválogatók alkalmával Heves vármegyénkben a HKIK által bonyolított területi válogatóban az idén 274 tanuló adott számot tudásáról 13 iskolából és 29 szakképesítésben, közülük 4 tanuló jutott el a döntő megmérettetésig.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idei évben is pályaorientációs céllal 540 általános iskolás és szakképzésben tanuló diák utaztatását segítette a versenyre, hogy a tapasztalatszerzésen túl közösen tudjanak szurkolni iskolatársuknak.