A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a legjobb gyakorlati képzőhely díját adta át hétfőn a Szakma Sztár Fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakoktatási Kft részére. A díjat Benus Ferenc vehette át.

Az 1998-ban alakult Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. Visontán a Mátrai Erőmű és a térség hegesztő utánpótlási, továbbképzési és hegesztő gyakorlati oktatói képzésében meghatározó szerepet játszik. A szakmai képzés mellett felnőttképzésben Minősített hegesztő; Nemzetközi hegesztő és Nemzetközi kiemelt hegesztő, felsőfokú képzésben Nemzetközi hegesztő specialista, Nemzetközi hegesztő technológus és Nemzetközi hegesztő mérnök képzésének gyakorlati oktatását is végzik. 2010-től kezdődően mintegy 270 tanulónak biztosították a teljes szakirányú képzést biztosítják nemzetközi színvonalon.

A pályaorientáció aktív szereplői, nincs pályaorientációs rendezvény se a megyében, se országosan, ahol a vállalkozás és társult vállalkozása, a Learn Virtuál Kft lelkes csapata ne próbáltatná ki a gyerekekkel a hegesztés virtuális technikáját.

Kimagasló tehetséggondozó tevékenységüket 2008-tól az SZKTV Szakmasztár Fesztiválon is bizonyították, hatszor szerezték meg az 1., hétszer a 2.helyezést, négyszer a 3.helyezést a tanulóik.

2012-től tanulóik nemzetközi versenyeken is sikerrel szerepeltek az Euroskills és Worldskills versenyeken, legjobb eredményeik 2016-ban Pányi Péter és 2018-ban Budapesten Zaja Dániel is III. helyezést ért el.

A hegesztő képzés tartalmi fejlesztésében nemzetközi szinten is részt vesznek. 2015-től a MAKE IT projektben Erasmus+ programban kidolgoztak egy innovatív középfokú képzési tananyagot az európai hegesztő szakember (EWP – European Welding Pactitioner) képzéshez. 2009-től az Európai Hegesztési Szövetség felhatalmazása alapján európai/nemzetközi hegesztő képzéseket is szerveznek az EWF irányelveinek megfelelően.